Çölyak hastalığına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen bisiklet turu kapsamında Ankara'dan yola çıkan Hakan Pekzorlu, Aydın'ın Nazilli ilçesine ulaştı.
Nazilli'ye geldiği sırada Beşeylül Ortaokulu öğrencileriyle bir araya gelen Pekzorlu, Okul Müdürü Osman Nalbantoğlu ile öğrencilere çölyak hastalığı hakkında bilgi verdi. Türkiye'de Çölyak hastalığının bilinirliğinin çok az olmasından yakınan Pekzorlu, farkındalık yaratmak için bu yolda gönüllü olduğunu belirtti. Pekzorlu, "Sağlık Bakanlığı desteği ile düzenlenen etkinlik çerçevesinde gönüllü olarak Ankara'dan yola çıktım. Çölyak hastalığı ile ilgili toplumda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Ülkemizde çölyak hastalığının teşhisi çok düşük seviyede. 100 çölyak hastasının sadece dördüne teşhis konulmuş durumda. Bu oran Avrupa'da yüzde 10, Amerika'da yüzde 17'ye ulaşıyor. Çölyak ve glutene bağlı rahatsızlıkların geç teşhisi, toplum sağlığını, iş gücü verimliliğini olumsuz yönde etkilerken toplumsal, sosyal ve ekonomik sorunları da beraberinde getiriyor. Öğrencilerimizin bilinçlenip, ailelerine bu hastalığı anlatması bizi başarıya ulaştırır" dedi.
BİN 750 KİLOMETRE YOL KATEDECEK
Ankara'dan 9 Mayıs'ta bisikletle yola çıkan gönüllü Hakan Pekzorlu, Eskişehir, Afyon, Burdur, Antalya ve Denizli'den sonra yedinci durağı olan Nazilli'ye geldi. Çölyak hastalığına farkındalık yaratmak için "Glutensiz Türkiye" sloganıyla pedal çevirdiğini söyleyen Pekzorlu'nun, bin 750 kilometreden oluşan bisiklet turu 13 Haziran'da İstanbul'da son bulacak.
ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?
Çölyak, buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten adlı bir proteinin ince bağırsakta parçalanamamasından kaynaklanan bir emilim bozukluğu hastalığı olarak tanımlanıyor. Türkiye'de çölyak hastalarının ancak yüzde 4'üne teşhis konulurken, bu oran Avrupa'da yüzde 10, Amerika'da ise yüzde 17. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Glutensiz Türkiye' İçin Pedal Çeviren Pekzorlu Nazilli'ye Ulaştı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?