Düzce İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ersin Şimşek, Türkiye nüfusuna göre hekim sayısının 250 bin olması gerektiğini işaret ederek 1 hekimin 2,5 hekimlik iş yaptığını söyledi.
Düzce Sanayi İş Adamları Derneği (DÜSİAD) Genç komisyonu tarafından her hafta düzenli olarak düzenlenen firma tanıtım toplantıları sürüyor. Tanıtım toplantısının konuğu da İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ersin Şimşek oldu. Saydam Restoranda düzenlenen yemekli toplantıya DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır, Genç DÜSİAD Başkanı Ömer Gaydanoğlu ve genç iş adamları katıldı.
Programda ilk olarak hoş geldin konuşması yapan Gaydanoğlu, "Bu akşam bir firma tanıtımımızı daha yapacağız. Bu akşamki konuğumuz İl Sağlık Müdürümüz Ersin Şimşek. Müdürümüzü bizleri kırmayarak geldikleri için teşekkür ederim. Müdürümüz bize sağlık alanında yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verecek" dedi.
Genç DÜSİAD Başkanı Gaydanoğlu'nun konuşmasının ardından Dr. Şimşek, sağlık alanı ile ilgili bilgiler verdi. Şimşek, "Düzce'de 2 bin 500'ün üzerinde kadrolu sağlık hizmetleri sınıfı, genel idare hizmetler sınıfı olmak üzere kamu personeli hizmet yapıyor. Bunlara hizmet alımları da eklersek bu sayı 4 bin kişiye yaklaşıyor. Hekimler 600 kişiden oluşuyor. Gerek pratisyen hekimde gerek uzman hekimde nüfus başına düşen hekimlere bakıldığında Düzce Türkiye ortalamasının üzerinde. Uzman hekim konusunda 2002 yılı Aralık itibarı ile uzman hekim sayısı 69'du. Şuanda bu rakam 84 oldu.
Pratisyen hekimde de yüzde 26 artış var. İl geneli sağlık personeli sayısını baz aldığımızda yüzde 46 artış var. İki deprem geçiren ve yaralarını sarmaya çalışan bir şehir. Bizim rakamlarımıza göre kayıplarını yerine koymuş ve gelişme azmi gösteriyor.
Uygulanan sağlık politikalarının ve insanların sağlık hizmetlerine ulaşması noktasında ki yerindeliğini göstermektedir. Yardımcı sağlık personeli ve diş hekimi gibi alt parametrelerde de buna benzer veriler söz konusudur. Genele bakıldığında yüzde 50'lik bir artış söz konusudur. Türkiye'de 110 bin hekim var. Gerekenin yüzde 2 buçuğu kadardır. Türkiye nüfusuna göre 250 bin hekim olmak zorunda. Bir hekim 2 buçuk kişilik iş yapıyor. Zamanında bu ülkede 'Tıp Fakültesi yeterlidir ve dağılım adaleti yoktur' dendi. Tıp Fakültelerinin kontenjanları açılmadı. Sağlıkta dönüşüm ile Tıp Fakültelerin kontenjanları arttırıldı. Doktor açığı da Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılında giderilmesi hedefleniyor" dedi.
Sağlık kuruluşlarının yılda yaklaşık 10 milyona yakın gözün denetiminden geçtiğini işaret eden Şimşek, "Bir vatandaş yılda 9 kere polikliniğe gidiyor. Yılda 4 kez aile hekimliğine, 3 kez yataklı tedavi ve1 kez de ağız ve diş sağlığı merkezine gidiyor. Düzce'de yılda ortalama 3 milyon kişiye poliklinik hizmeti veriliyor. Rakam çok büyük. 3 milyon kişiyle değil, yanlarında gelen refakatçi ile yataklı yararlanıyorsa misafiri ile ve herkesle muhatap oluyorsunuz. O zaman çöpte göze batıyor. Bitmiş tuvalet kağıdı da göze batıyor. Belki 10 milyon göz tarafından süzgeçten geçiyoruz. Bütün dünyada kabul edilen kritirlere göre yüzde 5'in altında memnuniyetsizlikler memnuniyette yüzde 95'i buluyorsanız bu çok büyük bir rakam. Düzce 81. vilayet olmasına rağmen ve sonradan kurulan bir il olmasına rağmen. Önünde uzun yollar olan ve aşması gereken engelleri olan fiziksel mekanların düzeltilmesine yönelik yatırımlar yapılmasına rağmen vatandaşlarımızın memnuniyetinin yüksek seviyelerde olması son derece güzel. Şikayet kanallarının diğer sektörlere göre daha az olduğu eski dönem sağlık politikalarına göre vatandaşlarımızın memnun olduğunu görüyoruz. Tüm vatandaşlarımıza şükranlarımızı arz ediyorum" diye konuştu.
Şimşek, bebek ölümlerinin çoğunun vitamin yetersizliğinden olduğunu belirterek "Bu gelişmemiş ülkelerde halen böyle. Vitaminsizlik başka hastalıkların zeminini hazırlıyor. Düzce'de yapılan taramalarda demiri eksikliği, vitamin eksikliği hastalıkları görünmedi. Üniversite hastanesinde birçok doktor kızamık hastalığı görmeden mezun oluyor. Aşı için geçen yıllara nazaran 30 kat fazla para harcanıyor. Bunun da amacı aşı ile önlenecek hastalıkları önlemek için. Düzce'de 2002 yılında bebek ölümü binde 21.7 iken 2011 yılında binde 10.6 düştü. Eskiden biz birilerine karşı karantinaya alınması gereken bir ülkeyken şimdi biz kendimizi koruyoruz" şeklinde konuştu.
Düzce'de 2002 yılında 3 ambulans varken bugün 20'nin üzerinde ambulans olduğunu söyleyen Ersin Şimşek, "14 ayrı ekiple 112 Acil Yardım hizmeti veriyoruz. Yıllık 8 bin vakadan yıllık 15 bin vakaya çıktılar. Vakaların tamamına 10 dakikada ulaşıyorlar. Köyler ve uzak alanlarda biraz opsiyonumuz var ve 58 kez hava ambulansı Düzce'ye geldi. 600-700 bin civarında vatandaş hizmet alıyor. Yaz döneminde ihalesi yapılacak yatırımlar var. Entegre ilçe hastaneler. Gümüşova, Gölyaka, Kaynaşlı ilçesinde yapılacak olan hastaneler projeleri tamamlanarak bize gönderildi. Bazı ihtiyaçlar noktasında revize edilmesini istedi. Önümüzde ki ay bunlarla ilgili dosyalar tamamlanacak ve yaz döneminde yer teslimi yapıyoruz. Aziziye Mahallesinde inşaatı süren hastanenin yanına 40 ünitelik ağız ve diş sağlığı merkezi inşa edeceğiz" diye konuşmasını sonlandırdı.
Programda son olarak konuşan DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır, Türkiye'nin sağlık alanında önemli mesafe kat ettiğini belirterek "Bizler iyiye çabuk alışıyoruz. Daha düne kadar hastanelerde kuyruklarda beklerken bugün cüzi paralar karşılığında özel hastanelerde bile tedavi oluyoruz" dedi. Çakır, son olarak sağlığın özelleşmesi gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından toplantı sohbet havasında devam etti. - DÜZCE
Son Dakika › Yerel › Genç Düsiad'ın Konuğu Sağlık Müdürü Şimşek Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?