Gemi İmalatçıları Buluştu - Son Dakika
Yerel

Gemi İmalatçıları Buluştu

Gemi İmalatçıları Buluştu

‘Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (IPA I)’ kapsamında, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı otoritesinde Trabzon'da uygulanıyor.

16.01.2014 15:08

'Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (IPA I)' kapsamında, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı otoritesinde Trabzon'da uygulanıyor. Projenin yerel ortakları bugüne kadarki çalışmaları değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Sürmene'de gerçekleşen toplantıya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Seyhan, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercan Köse, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Hasan Ölmez, Sürmene Yeniay Belde Başkanı İbrahim Sedef, Sac Gemi, Ahşap Tekne ve Kotra İmalatçıları Küçük Sanat Kooperatifi Başkanı Rıfkı Başaran gemi imalatçıları Bilgilendirme toplantısı ile bugüne kadar gelinen nokta hakkında proje ortakları yapılan çalışmaları gözden geçirdiklerini ifade eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu,proje ortaklarının elinden gelen gayreti göstermesi gerektiğine dikkat çekti. Hacısalihoğlu, projedeki ana unsurun gemi imalatçılarından olaşan özel sektör olduğunu ifade ederek, "Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu projeye maddi ve manevi ne gerekiyorsa yardım yapıyoruz. Karadeniz Teknik Üniversitesi de bilimsel yönüyle bu projede vardır. Bilimsel yönünde KTÜ'ye büyük görev düşüyor. Üniversitemizde yetişecek olan mühendislerimizin tersanemizde gelip çalışmaları gelecek dönemde çok önemli olacaktır. Burada hizmet verecekler ve girişimci olacaklardır. Onlara yeni bir iş sahası açılmış olacaktır" dedi.

Çamburnu Yeniay Tersanesi'ndeki gemi imalatçıları ile bir araya gelen Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, katma değeri yüksek özel gemilere yönelmelerini önererek özel gemi imalatlarının hedeflenmesi gerektiğine işaret etti. Hacısalihoğlu, " Standart özelliklerde büyük gemiyi uluslararası pazarda herkes yapıyor. Ama teknik özellik arz eden gemi üretimi çok fazla yok. KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında yurtdışı pazar araştırmasında ziyaret ettiğimiz bir fuarda bize boyu 80 metre bir gemi gösterildi. Ama donanımları ile birlikte 375 milyon avroya ulaşan yüksek bir değere uçtu. Bizim bölgemiz içinde bu tür gemilerin imalatının hedeflenmesi daha karlı olacaktır. İnşallah bizde sistemimizi kurduktan sonra uluslararası pazarlarda teknik yönü ağırlıklı gemilerin imalatına burada yöneleceğiz" diye konuştu.

Tersane alanının teslim alındıktan sonra yürütülen proje kapsamında taraflar arasında ortaklık yapısının da kurulacağını kaydeden Hacısalihoğlu, " Projenin ön hazırlığının tüm aşamaları tamamlandıktan sonra uygulama başlayacak. Bugüne kadar büyük mesafe kat edildi. Zor kısım aşıldı.. Çok fazla prosedür vardı. Proje 10 milyon Avro'yu da aştı. Gerek bütçe gerekse zaman kullanımı açısından IPA 2 ye proje aktırıldı. Çünkü Avrupa Birliği projenin bütün yasal izinlerinin ve hazırlıkların tamamlandıktan sonra ihale çıkılmasını istiyor" ifadelerini kullandı.

Gemi imalatçıları kooperatif üyeleri de yürütülen projeden oldukça memnun kaldıklarını ifade ederek kısa zaman sonra taşınılacak olan yeni tersane alanında eksik kalan dolgu alanının kendilerine engel olduğunu ve tamamlanması için hükümetten destek beklediklerini kaydettiler. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gemi İmalatçıları Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement