Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) TEKNOPARK bünyesinde Avrupa Birliği IPA projesi kapsamında "Fikir Geliştirme Toplantısı" düzenlendi.
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun konuşmasında steril bir ortamda değil hayatın içinde yetişmiş bir öğrenci anlayışını tesis etmeye çalıştıklarını, bu konuda da çok önemli mesafeler aldıklarını ifade etti. Prof. Dr. Coşkun, "Ülkenin sadece ekonomik değil sosyal kalkınmışlığına da önem vererek politikalar ortaya koymaya çalıştık. Dolayısıyla Gaziantep'in kültür, sanat, eğitim gibi tüm alanlarda çalışmalar yapıyoruz. Bu nedenle sizlerle burada yapacağımız çalışmalarında meyvelerini vermesi lazım. Bunun içinde bir aksiyona girmek lazım" dedi. Türkiye sanayisi adına iyi işler yaptıklarını belirten Prof. Dr. Coşkun, "Yüksek teknolojisi olan ürünlerin ihracat içindeki payı, ithalat oranımız gibi konularına eleştirisel bakmalıyız. Ortak akıl diyoruz. Gaziantep kendini dışarıda temsil etme gücü anlamında ortak aklı sergileye biliyor. Ancak birbirimizi tenkit edebilme gücü anlamında ne kadar ortak akıl sergiliyoruz? Böyle bir düşünce kuruluşunun, 'Think-Tank'ın sistematik, doğru, bilgileri metodolojik bir çizgi, stratejik bir plan dahilinde bir noktaya taşıyan ve her seferinde de hesap verilebilir olması gerekiyor. Hesap verilebilirlik mutlaka olmalı ve çok önemsiyorum. Bu işletmeler içinde bu şekilde. Geleceğinizi ve buna dair çalışmalarınızı ortaya koyabilecek bir çalışmanın, perspektifin ve stratejinizin var olması lazım. Biz bilgi sahipleri olan camia olarak şunu söyleyebilirim; hocalarımız kıymetli. Ancak akademik camianın cam fanus içinde steril ortamda olan Türkiye'deki bu geleneğini kırmaya çalıştık. Dolayısıyla hayatla, iş dünyasıyla cam duvarları kırdık. İntörn, arama toplantıları, Teknoloji Transfer Ofisi gibi enstrümanlarımızla bu bağlantıyı sağlamaya çalışıyoruz. Tabii bunların stratejik ve planlı olarak daha üst noktaya çekilmesi durumunda fon kaynakları bulunabilir. En önemli nokta ise bilgi temelli stratejiyle sürdürülebilirlik için bu konuya gönül vermek gerekiyor. Tüm bu konuların konuşulduğu platformun bir 'Think-Tank' düşünce kuruluşu modelinin veya bir Japonya örneği gibi bir modelin yapılanmasının oluşması için her zaman çalışmak ve gönül vermek isterim" şeklinde konuştu.
Üniversite-sanayi işbirliğiyle ilgili öngörülerini paylaşan GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, dünyadaki hızlı değişimin üniversiteleri ister istemez değiştireceğini belirterek, "Günümüz üniversitelerinde öğrencilerimiz sanayiye yeterince hazır değildi. Akademisyenlerimiz ve öğrenciler kampüs alanına çıkmadan yetişmişlerdi ama GAÜN'de bunlar değişti, bugünlere gelmeyi başardık. Eski sistemi günümüz Türkiye'si kaldıramaz. Hayatın ve sanayinin içinde olmak zorundayız artık" ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Bayram, "İntörn mühendis olayına başlarken Üniversite olarak büyük bir risk aldık. Bu işi naylon olsun veya dostlar alışverişte görsün diye yapmadık. Gerçekten çok büyük kaynak ayırarak hocalarımız gece-gündüz bu işle uğraştılar. Bunda en büyük desteğimizde hocalarımız ve sanayicilerimizdi. Son üç yıl içerisinde çok ciddi bir aşama kaydettik. İntörn öğrencilerimiz sanayiden döndüğü zaman da çok ciddi ölçümler yapıyoruz. Öğrencilerimize ne öğrendin, sanayinin faydası oldu mu?, durum nedir? Şeklinde sürekli takip ediyoruz. Tabii aslında üniversite sanayi işbirliğinde intörn mühendisliği lokomotif olarak kullandık. Hocalarımızın, sanayi nerede ise, intörn öğrenci Türkiye'nin neresinde ise ayda bir ziyaret etmesini sağladık. Amacımız akademisyenlerimiz sanayinin havasını koklasın, sanayici ile sohbet etsin istedik. ve ziyaretlerin her kademesinde akademisyenimiz işletmeye, ARGE departmanına girsin ve çözüm önerisi getirsin arzusundaydık. Her zaman ortak bir şeyler oluşsun hedefindeydik. Bunda da patent sayısında yüzde 140 artış ölçümlemesiyle fayda sağladığımızı gördük. Hatta hocalarımızdan sanayideki eksiklikleri görüp ders notlarını bile güncelleyenler oldu" diye konuştu. Toplantıda yaş ortalaması 30 ile 40 arasında çok iyi eğitim almış sanayicilerin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Bayram, "Yaklaşık 35 yaşlarında 30 kişiyiz ve genç sanayicilerin tecrübelerini üst üste koyduğumuzda 1000 yıllık bir deneyim sahibi eğitimli beyinler mevcut, bu salonda. Gaziantep Sanayisini hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Birinci kuşak alaylı ve yüksek kapasiteli geleneksel üretim ile sanayinin ilk temellerini atan insanlar. İşletmesini ikinci kuşağa teslim etmek için yurtdışında eğitiminden, fuarına, yabancı diline vs. kadar pek çok alanda yeni nesile yatırım yaptı. İyi bir nesil yetişiyor ancak birinci kuşağın korkusu ikinci nesil kuşaklara bu emaneti nasıl devrederim. Dünya değişiyor ve Türkiye'nin, Dünya'nın geleceğini yeni kuşaklar çizecek. Dolayısıyla bu kuşakların dilinden çıkacak olan ARGE, İnovasyona, katma değerli üretime dair söylemler toplumda ciddi bir karşılık bulacaktır. Bu bağlamda rekabetçi ve girişimci bir üniversite olarak bundan sonraki sanayicilerimizin Gaziantep Üniversitesinden çıkmasını hedeflemekteyiz" ifadelerini kullandı.
Toplantının açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü yapan AB Uzmanı Funda Suran, yaklaşık 2-3 aydan bu yana Gaziantep sanayisinin önde gelen yedi sektörleriyle ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi. Suran, "Teknoparkta yürüyen AB projesinin amaçlarından biri Gaziantep'te yürüyen ARGE ve inovasyon çalışmalarının bir adım daha ileriye götürmek. Bu nedenle hemen hemen her sektörden; halı, gıda, tekstil, makine ve kimya sektöründen olmak üzere sektörün önde gelen temsilcileriyle çok daha geniş kapsamlı toplantılar organize ettik. Bu toplantılardan elde ettiğimiz çıktılardan beklentimiz; Gaziantep'te, 'Teknoloji Platformunu' kurmak. Bu konuda birlikte hareket ettiğimiz bir takım kurum ve kuruluşlar var. Bunlar; İKA, KOSGEB ve Bakanlık. Bilindiği gibi Gaziantep'in sanayisi ciddi bir ivme kazanmış durumda. Fakat zirveye çıkmak, zirvede durmaktan çok daha zor. Bu sıçrama, ARGE ve inovasyon ve bilgiye dayanmak zorunda. Bunu da en iyi yakalayabileceğimiz yer üniversiteler, TEKNOPARKLAR ve Teknoloji Transfer Ofisleri. Bugün pek çok genç sanayici temsilcilerimizle Gaziantep'te bir "Think-Tank" (düşünce kuruluşu) kurulabilir mi? Teknoloji Transfer Ofisi bir "Think-Tank" (düşünce kuruluşu) olabilir mi? paylaşmak istiyoruz" diye konuştu.
Toplantıya GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, GAÜN TEKNOPARK Genel Müdürü Dr. Deniz Vuruşkan, AB Proje Uzmanı Funda Suran, Gaziantep TEKNOPARK ve TargeT Teknoloji Transfer Ofisi Uzmanları, IPA Proje Uzmanları, GAGİAD Başkanı, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Temsilcileri, Mutlu Makarna, Ekonet Tekstil, TAT Grup, Erpen Plastik, RAD Tekstil, Enta Yapı, Nilayen Sanat Evi, Teymur Otomotiv, Beydağı Kimya, CHT Tekstil, Milimetrik Prefabrik gibi pek çok firma temsilcisi katıldı. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Gaziantep Teknolojik Platformunun Temelleri Atıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?