Dünya Mimarlar Haftası etkinlikleri kapsamında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gaziantep Şubesi tarafından 'Sürdürülebilir Ekolojik Kentler' konulu konferans tertip edildi.
01-07 Ekim tarihleri arasında kutlanan Dünya Mimarlar Haftası kapsamında Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen programa, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu ile çok sayıda mimar katıldı. Prof. Dr. Derya Oktay ile Yüksek Mühendis Mimar Cengiz Bektaş ise, konferansta konuşmacı olarak yer aldı. Konferansın açılış konuşmasını Mimarlar Odası Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu yaptı. Severoğlu, "Uluslararası Mimarlar Birliği'nin (UIA) önderliğinde, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve şehrimizde 01 Ekim 2012, Dünya Mimarlık Günü olarak kutlanıyor. 1980'lerde dünya ekonomisinde yaşanan neoliberal değişim ve buna paralel olarak hız kazanan küreselleşme süreci, bütün dünya kentlerinde köklü bir değişimi beraberinde getirmiştir. Finans merkezli bu yeni ekonomik yapılanmanın kentsel alanları, bir sermaye üretim aracı olarak görmesi sonucu, gelişmekte olan ülkelerin kentleri bu süreçten fazlasıyla etkilenmiştir. Zaten köklü bir planlama geleneğinin olmadığı kentlerimizde, neoliberalizmin insan yerine kentsel rantı ön plana çıkaran yaklaşımı, maalesef yöneticilerimiz tarafından şuursuzca kullanılmış ve kullanılmaya devam ediyor. Herkes bu yağmada kendine pay çıkarma peşine düşmüş ve bunun sonucunda insan yaşamını tehdit eden sorunlar yumağı halinde milyonluk megakondular çıkmıştır" dedi.
"Özellikle yüksek oranda göç alarak, hızlı gelişen ve bu değişim sürecinde sosyo-ekonomik ve kültürel önemli sorunlarla boğuşan Gaziantep için daha iyi kentler, daha iyi yaşamlar, mimarlıkla değişen kentler konularında yapılacak çalışmaları önemsiyoruz" diyerek konuşmasına devam eden Severoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, kirletici gaz salınımlarının azalması, kaynaklar ve enerjinin daha iyi yönetiminin sağlanması, kentlerin toplumsal olarak daha kapsayıcı, erişebilir ve eşitlikçi olmasının sağlanması, ayrımcılığın ve güvensiz konut koşullarının ortadan kaldırılması, doğal veya insan kaynaklı krizler ve afetlere karşı koyabilecek kentler geliştirilmesi, herkes için ekonomik, sosyal, eğitim ve yaratıcı olanakların geliştirilmesi; tüm bireyler için güvenli ve sağlıklı koşulların sağlanması önceliklerimiz olmalıdır."
Ekokent planlanmasını önemsediğini de dile getiren Severoğlu, gelecek kuşakların ihtiyaçlarına göre ödün vermeden çalışılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise, kentsel dönüşüm çalışmalarına değindi. Kentsel dönüşümde karşı olduğu planlamaları dile getiren ve 'kentsel dönüşüm felsefedir' diyen Başkan Güzelbey, "Ben hiçbir zaman kentsel dönüşümü çarpık yapıların yıkılarak veya gece kondu bölgelerin ya da boş evlerin yıkılarak tek tip bina yapılması olarak asla algılamıyorum. Ben kentsel dönüşümü bir mantık olarak düşünüyorum. Bu mantıkta sadece bir bina yıkılıp veya TOKİ ile anlaşıp tek tip bina yapımı olmaması gerektiği düşüncesindeyim. Kentsel dönüşüm aslında bir felsefedir. Bu felsefenin boyutu içerisinde mutlaka sosyal dönüşümünde olması gerektiği bir yere kentsel dönüşüm yaparken eğer oradaki sosyal doku ihmal edilirse bunun adı bence tam bir kentsel dönüşüm olmaz diye düşünüyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Derya Oktay ve Yüksek Mühendis Mimar Cengiz Bektaş, 'Sürdürülebilir Ekolojik Kentler' konusunda sunumlar yaparak, katılımcılara bilgiler aktardılar. Konferans sonunda meslekte 25. yılını dolduran mimarlara ve Gaziantep Mimarlar Odası 11. dönem üyelerine plaket takdim edildi. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Gaziantep'te 'Dünya Mimarlar Haftası' Kutlaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?