Erdemli Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen Kızkalesi Yerel Medya Ödülleri çerçevesinde 'Yerel Basının Sorunları' konulu çalıştay gerçekleştirildi.
Kızkalesi Yerel Medya Ödülleri etkinliğinin ilk gününde Kilikya Otel'de düzenlenen Yerel Basının Sorunları ile ilgili çalıştay programında, öğretim üyeleriyle yapılan karşılıklı soru ve cevaplarla yerel basının sorunlarına değinilerek çözüm üretilmeye çalışıldı.
Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, çalıştay sonucunda ortaya çıkacak olan sonuç raporunun Erdemli Belediyesi tarafından derlenip, Türkiye'deki tüm gazeteciler cemiyetlerine, üniversitelerin iletişim fakültelerine, basın ilan kurumlarına ve basın ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gönderileceğini söyledi. Bu yıl bölgesel olarak ilk defa gerçekleştirilen çalıştayın, özellikle yerel basının sorunlarının çözümü için bir başlangıç olmasını dileyen Tollu, gazetecileri toplumun gören gözü, duyan kulağı olarak niteledi. Böylesine önemli bir görev üstlenen gazetecilerin mesleki sorunlarının kendilerini de yakından ilgilendirdiğini kaydeden Tollu, bu bağlamda ellerinden geleni yapmaya ve katkı sunmaya çalıştıklarını belirtti.
Çalıştayda Bengütürk Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni gazeteci ve televizyoncu Murat İde, sorunların yerel ya da yaygın basın olarak aynı olduğunu dile getirdi. Genel olarak Türkiye'de medya problemi olduğunu belirten İde, "Bu meslek insana zirveyi de dibi de yaşatır" dedi.
Çalıştayda konuşan Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenlerinden Recep Ünal, yerel basının kronik sorunları olduğunu, bunun çözümünün ise yine yerel basın içerisinden çıkacağını kaydetti. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenlerinden Yrd. Doç .Dr. Ahmet Taylan ise yerel basının sorunları ile ilgili olarak, yerel basının yaygın basının kopyası olmaktan daha öte ve özgün çalışmalar ortaya koyması gerektiğini savundu.
Gazeteci Tankut Tufan, basın derneklerinin mesleki odaya çevrilerek güçlendirilmesi ve yaptırımların artması gerektiğini ifade etti. Tufan, aynı zamanda çalışanın sigortasızlıktan çalıştıranınsa para kazanamamaktan şikayetçi olduğunu belirterek, "Onurlu gazeteci olmanın bedeli maddi sıkıntı çekmektir" diyerek meslekin durumuna vurgu yaptı.
Çalıştayda genel olarak mesleğin, gazeteci sayısının enflasyonist bir şekilde fazla olması, her önüne gelenin rahatça gazeteci olması, gazete çalışanlarının eğitim durumu, yazı, imla, kadraj, mizanpaj ve benzeri hatalar, iletişim fakülteleri mezunlarının mesleki yeterliliği ve mesleğe olan entegrasyonu, gazetecilerin bölünmesi, gazetecilik etiği, gazetecilikle ilgili yasal düzenlemelerin eksikliği ve yetersizliği, meslek etiği, mesleki dezenformasyon, mesleki yeterlilik, siyasi baskılar, mesleğin itibar sorunu gibi meseleler ele alındı. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Gazeteciler Kızkalesi'nde Mesleki Sorunları Tartıştılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?