GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürüttüğü GAP Organik Tarım Küme Projesi kapsamında GAP Organik Pamuk İstişare Çalıştayı yapıldı.
GAP Tarımsal Eğitim Merkezi'nde yapılan çalıştayda, dünyada ve Türkiye'de organik pamuk sektörü, tekstil değer zinciri, 2014 Ulusal Pamuk Zirvesi'nde öne çıkan hususlar, organik pamuk üretimi, işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik sorunlar ele alındı.
Toplantıda konuşan GAP İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz, 2007 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma programıyla birlikte rekabet gündemi çalışması yürütüldüğünü hatırlattı. Çalışmanın amacının özellikle bölgedeki ulusal ve uluslararası anlamda rekabet edebilir sektörlerin stratejilerini belirlemek olduğu belirten Açıkgöz, çalışmada organik tarım sektörünün bölgede rekabet edilebilir sektörlerden birisi olarak belirlediklerini kaydetti. Açıkgöz, "Biz idare olarak bu sektörün rekabet gücünü arttırmaya yönelik bir organik tarım küme geliştirme projesi geliştirdik. Bu proje 2009 yılından itibaren ilgili tüm katılımcılarla, paydaşlarla birlikte yürütmeye çalıştık. Özellikle özel sektörden kamu kuruluşlarına akademi dünyadan sivil toplum kuruluşlarına kadar bu sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlarla birlikte hareket etmeye çalıştık. Projenin tüm aşamalarında birlikteyiz. 2013 yılında tekstil çalışma grubunun katkılarıyla bir ekolojik tarımı hazırlanmış. Hazırlanan rapor ilgili tarım bakanlığımıza üst düzey yetkililerine sunulmuş ve hatta bunun benimsenmesine konusunda dikkate alınmasında önemli yansımalar olmuştur. Bu bir ön çalışmaydı, ön sorunların çözüm yollarının belirlenmesine yönelik bir ilk adımdı dolayısıyla daha detaylı yürütmemiz organik tarım sektörünün gelişmesinde yönelik organik pamuk üretimi ve kullanımına yönelik usul ve esaslarını içeren ulusal mevzuatın geliştirilmesine mevcut uygulamaların iyileştirilmesine yönelik katkı sunmak amacıyla özellikle politika ve strateji belirlemeye yönelik bir çalıştayı icra ettik" dedi.
İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaaslan, ekolojik pamuğun Türkiye'nin avantajlı ürünü olduğunu belirtti. Kararslan şöyle devam etti:
"Biz ülkemizin pamuk avantajını, sektör paydaşlarıyla beraber çok güzel bir şekilde değerlendirmemiz lazım. Çünkü bu avantaja dışarıdan çok büyük talepler var. Bu talebi her geçen gün artan oranda karşılamamız gerekiyor. Hem bizim üreticimiz çok kazansın hem de ihraç olarak ülkemize daha çok döviz girsin. Bakanlık olarak organik tarımla ilgili pek çok faaliyetlerimiz var. Esas amacımız organik tarımı geliştirmek ve yaygınlaştırmak tüm faaliyetlerimizi de bu amaca yönelik yapıyoruz."
GAP Organik Tarımsal Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Müslüm Coşkun, organik tarımla ilgili teknik bilgiler verdi. - ŞANLIURFA
Son Dakika › Yerel › Gap Organik Pamuk İstişare Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?