Fethiyeli Otelciler Sektörün Sorunlarını Rapor Haline Getiriyor - Son Dakika
Yerel

Fethiyeli Otelciler Sektörün Sorunlarını Rapor Haline Getiriyor

Fethiyeli Otelciler Sektörün Sorunlarını Rapor Haline Getiriyor

Fethiye Otelciler Birliği'nin (FETOP) sektörün sorunlarını ve bazı turizm pazarlarından eksilmelerin nedenini araştırmak üzere arama konferansı gerçekleştirdi.katıldı.

17.06.2012 14:30

Fethiye Otelciler Birliği'nin (FETOP) sektörün sorunlarını ve bazı turizm pazarlarından eksilmelerin nedenini araştırmak üzere arama konferansı gerçekleştirdi.

Fethiye'nin Ölüdeniz Beldesi Belcekız Tatil köyünde yapılan arama konferansına Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, Ölüdeniz Belediye başkanı

Keramettin Yılmaz, Emniyet Müdürü İbrahim Saffet Koçer, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları, Dalaman ATM Genel Müdürü Hamdi Güvenç, Esnaf ve sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Fethiye Şoförler Odası Başkanı Hayri Topçu, Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mümtaz Kökten, Çalış Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay

ve sektör temsilcileri ve FETOB Üyeleri

katıldı. FETOB Başkanı yavuz Torunoğulları Fethiye'nin genel sorunları ile ilgili bir sunum yaptığı toplantıda göreve başlamalarının ardından üç ay boyunca sivil toplum kuruluşları ile bu sorunları belirlediklerini, çözüm yollarının gerçekleştirilebilmesi için yetkililerin desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Torunoğulları "FETOB ve TÜROFED'in görevlerini ve ilkelerini de anlatırken üç yıllık bir çalışma raporunu bu arama konferansının ardından ortaya koyacaklarını, depremin can ve maddi kayıp yaşatmamasının sevindirici olduğunu, Fethiye'de iş ve sosyal hayatın normal şekilde devam ettiğinin altını çizdi.

Dalaman ATM Genel Müdürü Hamdi Güvenç, İngiltere pazarında 2013 yılında da azalma beklendiğini söyledi. Şuanda yüzde 20'lik bir düşüş bulunduğunu, uçak sefer ve ücretlerinden kaynaklanan bu düşüşü önleyip en azından eski haline getirebilmek için sürekli girişimlerde bulunduklarını belirten Güvenç, önümüzdeki günlerde yine ziyaretlerde bulunulup 2014 yılında daha çok turisti İngiltere'den Fethiye ve Muğla bölgesine çekebileceklerini ifade etti. Güvenç, "Almanya pazarında önemli girişimlerimiz var. Gelen haberler çok iyi. Gelecek yıl bölgemize ciddi bir şekilde Alman Turist bekliyoruz. Hollanda pazarında 77 binden 100 binlere çıkıldı. Rusya ve Ukrayna pazarı şimdilik çok iyi.

Baltık ülkeleri seyahati seviyor. Bu ülkelerden ciddi turist getirisi sağlanabilecek girişimler yapıldı. Beyaz Rusya pazarı Rod Şovlarla desteklenip zayıflanan pazar arttırılmaya çalışılıyor. Kazakistan'dan 3 yıldır uçak gelmiyor. 2 yıldır bu konuda mücadele ettik. Fransa ve İspanya'dan kuruz Turizmi için Dalaman Havaalanına turist getirilip aynı yerden gemiye bindirilecek. Kuruz pazarının 13 milyar Euro'luk bir pazar var. Suriye'de iç kargaşanın bulunuyor. İran'dan tam netice alındığında sorun yaşandı ve bu pazar yüzde 40'a düştü. Bölgemiz İçin rotalar belli. Uçak bağlantıları için yoğun bir çabamız var" dedi.

FETHİYE BÖLGESİNİN SORUNLARI TEK TEK DİLE GETİRİLDİ

FETOB'un her bölgedeki sivil toplum kuruluşları ile görüştüğü Ölüdeniz'den çalış ve Fethiye'nin genel sorunları maddeler halinde toplantıda

bir bir açıklandı. Buna göre Ölüdeniz Bölgesinin drenaj, deniz kirliliği, İmar, Ses ve Görüntü kirliliği, Hanutçuluk, İnşaat yasağına uyulmama, Kulanım suyu, Kanalizasyon, altyapı, seyir terasının kirliliği, Nitelikli elema eksikliği öne çıkarken, Hisarönünde Altyapı, Gürültü kirliği, Nitelikli eleman eksikliği, hanutçuluk, fosseptik koku, turist güvenliği, kaçak ve sahte içki, Turizm Askeri, Çalış Plajı bölgesinde ses ve gürültü, Nitelikli eleman, Yön levhalarının yetersizliği, seyyar satıcılar, Hanutçuluk, trafik güvenliği, mobesa kamera eksikliği, sahillere motor girişlerinin yasaklanması, Fethiye Bölgesinde sokak aydınlatma, betonlaşma, körfez kirliliği, gürültü kirliliği, nitelikli eleman eksikliği, Balık pazarı fiyatlarının pahalı olması, seyir tepelerinin çevresinin kirliliği, antik tiyatronun restorasyonu, Binalarda estetiklik, trafikte dolmuşların yavaş ilerlemesi yanıltıcı reklamlar, sorun olarak öne çıkarıldı.

ÖLÜDENİZ BELEDİYE BAŞKANI KERAMETTİN YILMAZ BÜROKRASİDEN YAKINDI

Toplantıda konuşan Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, işletmeci olmanın şu zamanda zorluğunu anlatarak sıralanan sorun başlıklarından kendisinin de şikayetçi olduğunu söyledi. Ölüdeniz ve Hisarönünün altyapısının tamamlanması için projeleri ilgili bakanlığa verdiklerini, iller bankasından yetki devri yaptıklarını, devlet planlamadan geçtiğini, konunun vekillere iletildiğini, Büyükşehir çalışmaları nedeniyle işlerin tamamen durduğunu, bir yıldan buyana Müsteşar ve diğer yetkililerin bir masasından diğer masaya evrakların geçemediğini söyleyerek "Kendi imkanlarımız ile bu projeyi yapmaya kalksak 20 yılda yapamayız. Başlarsak Hisarönü şuandaki konumdan çok daha kötü olur" dedi.

FETOB Arama Konferansında Konuşan Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli Asılsız şehir efsanelerinin deprem haberleri ile büyütüldüğünü, Fethiye'nin cehaletine dikkat çekildiğini, depremden üç gün sonra tsunami gelecek diye dağlara kaçılmasının anlamsız olduğunu, can ve mal kaybının bulunmadığını, 21 binada hasar müracaatı yapıldığını sadece üç binada hasar tespit edildiğini, belirterek, 6 Büyüklüğündeki deprem Fethiye'de tehlike yaratmamıştır" dedi. Deprem haberlerinde basının daha dikkatli davranmasını da isteyen Kaymakam Mehmet Ali Karatekeli Fethiye'nin Turizmde önemli bir destinasyon olduğunu, Turizmin bölgemizde çok önemli değerleri olduğu gibi sorunları da bulunduğunu belirtip, turizmi 12 aya yaymak çevre ile uyumlu tesisler açmak zorundayız. Elimizdeki en önemli değer Babadağ Yamaç paraşütü merkezidir. Teleferik yapımı programa bağlandı. Antik Telmessos Tiyatrosu restorasyonu yapılacak. Kaya köy Projesi devam ediyor. Körfez ve körfeze dökülen derelerin ıslahı ile ilgili çalışma sürüyor. Biz devlet eli ile terbiye değil, sektörle eğitimi öne almıştık. Ancak biraz sertleşip ceza hususuna gitmek gerekiyor. Hanutçuluk ve gürültü kirliliği maalesef turizme zararlı hale geldi" dedi. Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli MELSA İşletmesinin yaptığı hizmetleri de savunduğu toplantıda MELSA yüzde 75'i İl Özel İdaresi, yüzde 25'i Muğla Altyapı hizmet birliğine aittir. Fethiye sorumlusu da benim diyerek MELSA Fethiye'de iyi ve düzgün işleyen bir işletmeyi almadı. Mafyanın elindeki Bölge insanının gelin bu insanların elinden alın dediği işletmeleri almıştır ve en örnek işletmelerden birini yapıyor. MELSa Babadağ'a 1,5 Trilyon katkı yaptı. Oradan 500 Bin Lira aldı. Belceğiz'deki işletmeciyi devlet gücü ile çıkarttık. Burayı da kazanç amacıyla almadık. Örnek bir plaj haline getirildi. MELSA sosyal projelere destek veriyor. 1 Milyon 750 Bin TL'ye Sağlık Meslek Lisesini yapıyoruz. Köylerin altyapısına 1 Milyon TL'lik destek verdik. MELSA Konusunda soru işaretlerinin kalmasını istiyorum. MELSA Kumburnunun hasılatının yüzde 30'unu direk Şehircilik Bakanlığına veriyor. Vergileri ödüyor. Giriş ücreti belli. Yılda 15 Trilyon kazanılıyor deniliyor. Yok öyle bir şey. 10 Bin insanın doldurulması gerekir bu paranın kazanılması için. Ben MELSA'nın çok iyi işletildiğine inanıyorum. Bu kurum yıpratılmamalıdır. MELSA'nın işlettiği işletmeler şahıslara devredilmemelidir. Devredilecek olursa Altyapı hizmet birliğine verilmelidir" dedi.

FETOB'un düzenlediği arama konferansında konuşan Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış "Turizmin son yıllardaçok iyi bir noktaya geldiğini belirterek, 30 yıl önce küçük hareket ile başlayan turizm Fethiye'de bu gün 40 Bin yatak kapasitesine ulaşmıştır. Turizmde bir ülkeye bağlıysak, sonuçlarına katlanmak zorundayız. Öncelikle Altarnatif pazarları da yaratmamız gerekiyor. Yeni Pazar arayışlarına açılmalıyız. Turizmin bu gün 30 yıl önceki çocuk hastalıklarının benzeri rahatsızlıkları vardır. Bizler kurum olarak koordinasyon kurulu oluşturduk. Bir kayıp yaşamamak için öncelikle kurumsallaşmayı hedefledik. Hanutçuluk kelimesinin turizmde duyulması bile hoş değil. Geniş yetkiler verilen kurumlar bu konuda görev yapmalıdırlar. 7'den 70'e ölçülerimizi koymak zorundayız" diye konuştu. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Fethiyeli Otelciler Sektörün Sorunlarını Rapor Haline Getiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement