Yörüklerin ve çiftçilerin yıllarca giydiği çarık üretimini yaparak yaşatmaya çalışan Fethiyeli usta Kültür ve Turizm Bakanlığı geleneksel el sanatları sanatkarı oldu.
Baba mesleği olan ata yadigarı çarık üretimini devam ettiren Fethiyeli çarık ustası Tunahan Uysal, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yurtiçi ve yurtdışında yapılacak fuarlarda çarık tanıtımını da yapacak.
Fethiye'de dispanser sokakta küçücük dükkanında yaylalardaki Yörükler, okulların folklor ekipleri ve turistlere dekoratif kullanım için saf deriden çarık üretimini sürdüren Tunahan Uysal (35) Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geleneksel el sanatları sanatkarı unvanı verilmesinden dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.
Çarık yapmayı babasından öğrendiğini ata yadigarı çarığı özellikle gençlere öğretmek istediğini söyleyen Tunahan Uysal, yılda 200 çift çarık ürettiğini ve bunları turistlerle yayla Yörükleri ve halk oyunları ekiplerine sattığını söyledi. Deriden çarık yapmanın el işi göz nuru bir iş olduğunu söyleyen Uysal; "Bana Kültür ve Turizm Bakanlığı geleneksel el sanatları sanatkarı unvanı verdi. Yurt içi ve yurt dışındaki fuar ve diğer tanıtımlarda çarık yapmaya gideceğim. Daha önce davetiye almada sıkıntı yaşanıyordu. Bundan böyle el sanatları içerisinde yer alan çarığımızı tanıtmak için rahatlıkla davetiye alıp ülkemi hemen her ülkede temsil edebileceğim. Bu yüzden çok mutluyum." dedi.
Çarık yapım işini gençlere öğretmek istediğini ancak gençlerin bu mesleğe yönelmediklerini de anlatan Tunahan Uysal, "Halk kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak istiyorum. Çarık yapım işini babamdan öğrendim. Şimdi kendi oğluma öğretmek istiyorum" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Sanatçı tanıtma kartı da gönderilen Tunahan Uysal'ın halk kültürünü gelecek nesillere aktarma konusunda somut olmayan kültürel mirası yaşattığı da vurgulandı. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Fethiye'li Çarık Ustası Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatkarı Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?