Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle 6-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılışına Türk sinemasının 'Sultan'ı ünlü sanatçı Türkan Şoray imza atacak.
6 Ekim akşamı gerçekleştirilecek açılış töreninde Türkan Sultan'a sanatta sosyal sorumluluk ödülü sunulacak. Aynı gece, yaşam boyu onur ödülüne değer görülen yönetmen Duygu Sağıroğlu, yapımcı Necip Sarıcı, usta oyuncular Güler Ökten, Salih Güney ve Meral Zeren'e de ödülleri sunulacak.
Festivalin bu yılki ana teması 'Mizah, Muhalefet ve Demokrasi'. Mizah yoluyla eleştiri 90'lı yıllara olduğu gibi o yılların Türk sinemasında öne çıkan filmlere de damgasını vurdu. Bu yılın ana teması bu nedenle 'Mizah, Muhalefet ve Demokrasi' olarak belirlendi. 1990'lı yılları odağına alan 49. Altın Portakal'da Türkiye'nin önde gelen mizah sanatçılarını sanatseverlerle buluşturacak Türkiye Mizah Zirvesi'ne imza atılacak. Zirveye sunulan metin ve eserler kitaplaştırarak, okurlara armağan edilecek.
Ulusal ve uluslararası uzun metraj film yarışmaları, ulusal ve uluslararası özel ve tematik gösterimler, kısa film ve belgesel film yarışmaları, açık havada film gösterimleri, gala söyleşileri festival programı içinde özel bir yer tutuyor.
Altın Portakal, sinema yıldızlarını hayranlarıyla buluşturacak geleneksel kortej geçişiyle kente bu yıl da karnaval havası yaşatacak. Üç il, 19 ilçeyi kapsayan geniş bir coğrafyada halkla kucaklaşacak festival, paneller, seminerler, sergiler, atölye çalışmaları, kısa film atölyeleri, sanatçı ve halk buluşmalarıyla toplumun her kesiminden sinemaseverlere ulaşacak. Ulusal ve uluslararası uzun metraj dallarında 10'ar filmin yarışacağı 49. Festivalde, 21 kısa, 16 belgesel film yarışacak.
Sinema yazarı Atilla Dorsay'ın 2007 - 2012 yılları arasında çektiği Türkan Şoray fotoğraflarından oluşan 'Türkan Sultan'a Armağan' isimli albüm kitap ve kitapta yer alan fotoğrafların seçkisinden oluşan bir sergi Altın Portakal izleyicisi ile buluşacak. Serginin 7 Ekim'de Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleşecek açılışına Türkan Şoray da katılacak. Albüm kitapta, Atilla Dorsay'ın objektifinden Türkan Şoray karelerine sürpriz isimlerin yazıları eşlik ediyor. Kitapta yazısı yer alacak yazarlar arasında Mehmet Açar, Taha Akyol, Yazgülü Aldoğan, Yavuz Baydar, Ali Bulaç, Refik Durbaş, Ülkü Erakalın, Refik Erduran, Burak Göral, Prof. Dr. Gülseren Güçhan, Rahşan Gülşan, Kadir İnanır, Rıza Kıraç, Prof. Dr. Oğuz Makal, Zeynep Oral ve Ahmet Ümit gibi önemli isimler yer alıyor. Atilla Dorsay, albüm kitabın telifi ve satışından gelecek geliri UNICEF Türkiye'ye bağışlayacak.
Türkan Şoray, 8 Ekim'de Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda hayranları ve geleceğin sinemacıları ile bir araya gelecek.
ALTIN PORTAKAL'A YURTDIŞINDAN SİNEMACI AKINI
Festival Avrupa, Asya ve Avustralya'yı kapsayan geniş bir coğrafyadan ünlü sinemacıları Antalya'da buluşturuyor.Yurtdışı konukları arasında Asya, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden özgün bir dil geliştirmeyi başarmış, sinemaya farklı bakış açıları getiren ustaları ve yetenekli isimleri ülke sinemacıları ve sinemaseverlerle buluşturmayı ilke edinmiş Altın Portakal'ın 6-12 Ekim 2012 tarihlerinde izleyicisiyle buluşturacağı yurtdışı konukları arasında çok önemli isimler yer alıyor. Macaristan, Polonya, Hollanda, İran, Filistin, Cezayir, Tunus, Almanya, Fransa, Amerika, Avustralya ve Sırbistan; yapımcı, yönetmen ve oyuncularıyla Antalya'da temsil edilecek ülkeler arasında yer alıyor.
ULUSAL UZUN METRAJDA YARIŞ BAŞLADI
49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film dalında yarışacak filmler, Çağatay Tosun'un yönettiği 'Derin Düşünce',
Ahmet Sönmez'in yönettiği 'Elveda Katya', Dilek Keser, Ulaş Güneş Kacargil'in yönettiği 'Evdeki Yabancılar', Hüseyin Tabak'ın yönettiği 'Güzelliğin On Par' Etmez', Ersin Kana'nın yönettiği 'Hile Yolu', Ali Aydın'ın yönettiği 'Küf',
Rezzan Tanyeli'nin yönettiği 'Pazarları Hiç Sevmem', Ali Adnan Özgür'ün yönettiği 'Toprağın Çocukları', Tunç Okan'ın yönettiği 'Umut Üzümleri',
Erdem Tepegöz'ün yönettiği 'Zerre'.
JÜRİ BAŞKANI ÜNLÜ SANATÇI HÜLYA AVŞAR
Festivalin rekor ödüllerini, sinemadan televizyona, müzikten tiyatroya başarılı çalışmalarıyla ve çok yönlü sanatçılığıyla büyük beğeni ve övgü toplayan Hülya Avşar'ın başkanlığındaki jüri belirleyecek. Festivalin ulusal uzun metraj film yarışması jürisinde, yapımcı, yönetmen, senarist, oyuncu, görüntü yönetmeni, müzik sanatçısı, sinema yazarı ve akademisyen olmak üzere oluşturulan kompozisyon, 'Mizah, Muhalefet ve Demokrasi' temasına uygun özgün isimlerle desteklenerek zenginleştirildi. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde yer alacak isimler, Barış Pirhasan (yönetmen), Prof. Dr. Barbara Boyle (yapımcı-akademisyen), Levent Kazak (senarist), Uğur İçbak (görüntü yönetmeni), Prof. Dr. Gülseren Güçhan (akademisyen, Uluslararası Eskişehir Film Festivali Yönetmeni), Selçuk Yöntem (oyuncu), Sümer Tilmaç (oyuncu), Ayşegül Aldinç (müzisyen-oyuncu),
Pelinsu Pir (oyuncu), Tunca Arslan (SİYAD Başkanı, sinema yazarı), Mine Kırıkkanat (sosyolog - yazar), Erdil Yaşaroğlu'dan (karikatürist-mizah yazarı) oluşuyor.
ULUSLARARASI JÜRİYE MACAR YÖNETMEN SZABÓ BAŞKANLIK EDECEK
Dünya sinemasının usta yönetmenlerinden István Szabo, uluslararası uzun metraj film yarışmasının jüri başkanlığını yapacak. 'Mephisto' filmiyle, 1982 yılında Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar ve Cannes'da En İyi Senaryo ödülünü alan István Szabo, sadece Macar sinemasının değil dünya sinemasının önde gelen yönetmenleri arasında sayılıyor. Uluslar arası jürinin diğer üyeleri arasında, Jacques Tati, Jean-Baptiste Mondino, Martin Scorcese, Emir Kusturica, Jean -Jacques Beineix, Jean-Pierre Jeunet, Françoic Ozon gibi usta yönetmenlerle çalışan; 'Amelié', 'Delicatessen', 'Arizona Dream' gibi kült filmleriyle tanınan Fransız yapımcı Claudie Ossard; 'Güz Sancısı', 'Aşk Tesadüfleri Sever' ve
2012 Cannes Film Festivali'nde En İyi Kısa Film ödülüne değer görülen 'Sessiz'
adlı filmlerin başarılı oyuncusu Belçim Bilgin; 1989 yılı Hollanda Film Festivali yöneticisi; Hollanda'nın ilk film komisyonu Rotterdam Medya Fonu kurucusu Jacques van Heijningen; 'Berlin in Berlin', 'Neredesin Firuze' ve 'Adem'in Trenleri' filmlerindeki başarılı performansıyla tanınan Türk sinema oyuncusu Cem Özer; 300 den fazla tanınmış yönetmen ve sinema oyuncusu ile söyleşiler yapan, 2012 Venedik Film Festivali FIBRESCI jürisinde yer alan Polonyalı sinema yazarı Barbara Hollender yer alıyor.
ULUSLARARASI YARIŞMA FİLMLERİ
Altın Portakal'da bu yıl uluslararası uzun metraj film yarışmasında 10 film yarışacak. Uluslararası dalda yarışacak filmlerin Antalya'ya gelen yönetmen ve oyuncuları da gala gösterimlerinde sinemaseverlerle birlikte olacak.
49. Festivalin uluslararası uzun metraj film yarışmasında; Macar yönetmen Krisztina Deák'ın son filmi 'Aglaya-Aglaja', İranlı yönetmen Khosro Masoumi'nin son filmi 'Bear-Ayı', Sırp yönetmen Miroslav Momcilovic'in 'Death Of A Man In Balkans-Balkanlarda Herhangi Bir Adamın Ölümü',
Gürcü yönetmen Rusudan Chkonia'nın ilk uzun metrajlı çalışması 'Keep Smiling-Gülümse', Rus yönetmen Alexey Mizgirev'in 'The Convoy-Konvoy', İsrailli ünlü oyuncu Hiam Abbas'ın ilk kez yönetmen koltuğunda oturduğu 'Inheritance-Miras', genç yönetmen Emily Atef'in son çalışması 'Kill Me-Öldür Beni', Romen yönetmen Silviu Purcarete'nin 'Somewhere In Palilula-Palilula Diye Bir Yer', Türkiye'den Erdal Rahmi Hanay'ın 'Saba-Saba' ve Polonyalı yönetmen Maciej Zak'ın 'Supermarket-Süpermarket' adlı filmleri yer alıyor.
REKOR ÖDÜLLER
49. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film ödülü 350 bin TL'den 400 bin TL'ye, En İyi İlk Film ödülü 50 bin TL'den 55 bin TL'ye,
En İyi Yönetmen ödülü 50 bin TL'den 55 bin TL'ye, En İyi Senaryo
ödülü 30 bin TL'den 35 bin TL'ye yükseltildi. Altın Portakal'ın ulusal uzun metraj dalında bu yıl dağıtacağı en iyi film, en iyi ilk film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi müzik ödülleri, kategorilerinde Türkiye'de dağıtılan en yüksek parasal ödüller olma özelliği taşıyor. 49. Altın Portakal'a ulusal uzun metrajda 44, belgeselde 111, kısa film dalında 254 film başvuruda bulundu.
BELGESEL VE KISA FİLMİN JÜRİLERİ
49.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programı kapsamında gerçekleştirilecek belgesel ve kısa film yarışmaları ana jürileri açıklandı. Belgesel Film Yarışması ana jürisi Ali Ulvi Uyanık (sinema yazarı), Kemal Öner (yönetmen), Nalan Sakızlı (yönetmen), Nezahat Gündoğan (yönetmen), Yrd. Doç. Dr. Perihan Taş Öz'den (akademisyen) oluştu. Belgesel Film Yarışması ana jürisinin yapacağı değerlendirme sonunda En İyi Belgesel seçilen filme 15 bin, En İyi İlk Belgesel'e 5 bin TL parasal ödül ve Altın Portakal heykeli verilecek. Kısa filmlerin ana jürisinde ise Can Evrenol (yönetmen), Erol Mintaş (yönetmen), Fırat Yücel (sinema yazarı), Özay Fecht (sanatçı), Selin Sevinç (sinema yazarı) yer alacak.Yarışma sonunda birinci gelen kısa filme 10 bin TL para ödülü ve Altın Portakal heykeli verilecek.
Altın Portakal'a başvuran 254 kısa film arasından 21, 111 belgesel arasından 16 film yarışmaya seçildi. Yarışmaya başvuran 111 belgesel filmin 44'ü yönetmenlerinin ilk filmi. Bu 44 filmden 6'sı yarışmaya hak kazandı.
Ön Jüri değerlendirmesi sonunda:
Veysel Cihan Hızar'ın yönettiği 'Adem'in Kuyusu', Aydın Ketendağ'ın yönettiği 'Ağıt', Anıl Kaya'nın yönettiği 'Bir Cevapsız Arama Hayat', Barış Çorak'ın yönettiği 'Birlikte', Burak Koçak'ın Yönettiği 'Buğu', Abdurrahman Öner'İn yönettiği 'Buhar', Nadim Güç'ün yönettiği 'Dört Duvar Saraybosna', Sertaç Yumun'un yönettiği 'Düğün', Eli Kasavi'nin yönettiği 'Evren'in Sonu', Gürcan Keltek'in yönettiği 'Fazla Mesai', Merve İnce'nin yönettiği 'Gassal', Çetin Baskın'ın yönettiği 'Gerayiş', Hüseyin Karacabey'in yönettiği 'Hiçbir Karanlık Unutturamaz', Nafi Ayvacı'nın yönettiği 'Leke', Serhat Karaaslan'ın yönettiği 'Musa', Süleyman Demirel'in yönettiği 'Müphem', Mümin Barış'ın yönettiği 'Nasnamayek Heşin', Rezan Yeşilbaş'ın yönettiği 'Sessiz', Pelin Kaçar'ın yönettiği 'The Other Eye', İpek Kent'in yönettiği 'Veda Makamı', Dilek Aydın'ın yönettiği 'Ziyaret' adlı filmler, 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması'na seçildiler.
49. Altın Portakal'da belgesel film yarışmasına, Veli Kahraman'ın yönettiği 'Ana Dilim Nerede',Bülent Öztürk'ün yönettiği 'Beklemek', Zeynep Oral'ın yönettiği 'Ben, Sen, O...', Hüdai Ateş'in yönettiği 'Cneydo', Halil Fırat Yazar ve Metin Çelik'in yönettikleri 'Denge Deri', Efe Öztezdoğan'ın yönettiği 'Göksu Üçtaş Londra'ya Giden Yol', Ensar Altay'ın yönettiği 'Göl İnsanları', Emine Emel Balcı'nın yönettiği 'İch Liebe Dich', Servet Dilber, Aytunç Akad ve Gürcan Öztürk'ün birlikte yönettikleri 'İstanbul Meyhaneleri', Demet Haselçin'in yönettiğ'i 'Masumiyet Müzesi', Rodi Yüzbaşı'nın yönettiği 'Maya', Özgür Akgül'ün yönettiği 'Romanistanbul',İnan Temelkuran ve Krısten Stevens'ın birlikte yönettikleri 'Siirt'in Sırrı', Erol Mintaş ve Taylan Mintaş'ın yönettikleri 'Ucube', Yelda Yanat Kapkın'ın yönettiği 'Yahudi Derviş', Ebubekir Çetinkaya'nın yönettiği 'Yuva' adlı filmler seçildi.
SİYAD JÜRİLERİ
Altın Portakal Film Festivali programı içinde verilmekte olan SİYAD özel ödülü için bu yılın ulusal uzun metraj yarışma filmlerini sinema yazarları Erkan Aktuğ, Gözde Onaran, Rasih Yılmaz, değerlendirecek. Portakal'ın Uluslararası SİYAD Jürisi'nde Ceylan Özgün Özçelik, Okan Arpaç ve Sevin Okyay görev yapacak.
İLYAS SALMAN'A ÖZEL ÖDÜL
Muhalif tiplemeleriyle sinemaya ayrı bir renk katan İlyas Salman, özel ödülle onurlandırılacak. 90'lı yıllar sinemasını odağına alan 49. Festival'in 'Mizah, Muhalefet ve Demokrasi' şeklindeki ana temasını sanatçı kişiliği ve oyunculuğunda yansıtıyor olması dikkate alınarak değer görülen ödülü İlyas Salman'a festival programı içinde düzenlenecek özel gecede sunulacak.
YILDIRIM ÖNAL ÖDÜLÜ IŞIK YENERSU'YA
Bu yıl 14'üncüsü sunulacak Yıldırım Önal Anı Ödülü'ne sinema-tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı Işık Yenersu değer görüldü. "Yıldırım Önal Anı Ödülü'ne benden daha çok sevinecek bir başkasını düşünemiyorum" diyen usta oyuncu Işık Yenersu, Altın Portakal ve Antalya'ya teşekkür etti.
EMEK ÖDÜLÜ EROL BATIBEKİ'NİN
Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 2006 yılından itibaren, Türk sinemasında kamera arkasında çalışan, başarılı işlere imza atmış kişilere SİNE-SEN işbirliği ile 'Sinema Emek Ödülü' veriyor. Bu yılın Emek Ödülü çok sayıda filmin ışık şefliğini yaparak üç kuşağı ışıklandıran Erol Batıbeki'ye verilecek.
HALKIN PORTAKALI'NA REKOR KATILIM
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Altın Portakal işbirliğiyle bu yıl dördüncüsü gerçekleşen Halkın Portakalı Film Atölyesi'ne 203 kursiyerle rekor katılım gerçekleşti. Koordinatörlüğünü sinema eğitmeni- yönetmen Engin Kılıçatan'ın yaptığı projenin çalışma gruplarına Emre Kavuk senaryo, Zihni Durmuş kurgu, Cenker Ekemen sinematografik anlatı; Deniz Can oyunculuk, Sertaç Kasaplar görüntü yönetmenliği dersleriyle katkı sundular. Teorik ve pratiğe yönelik eğitimin ardından sertifikalarını alan kursiyerler 'EXPO 2016 ANTALYA'nın da teması olan 'Çiçek ve Çocuk' temalı 12 filme imza atacak. Festival kapsamında gösterilecek filmler Halkın Portakalı jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek. Yarışma sonunda birinci gelen filme 30 bin, ikinci filme 20 bin, üçüncü gelen filme 10 bin TL olmak üzere toplam 60 bin TL parasal ödül verilecek.
ULUSLARARASI ÖZEL VE TEMATİK GÖSTERİMLER
Son yıllarda ulusalda elde ettiği başarı ve deneyimi uluslararası arenaya da taşıyan festival bu yıl da Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'yla, Asya, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden özgün bir dil geliştirmeyi başarmış, sinemaya farklı bakış açıları getirebilen yeni yetenek ve isimlerin keşfini hedeflemektedir.
Restore filmlerin canlı performanslarla sunulduğu Pelikülün İzinde, sinemaseverleri sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkarırken, Ustaların Gözünden, dünya sinemasının ustalarının son yapımlarına yer veriyor.TÜRKSOY işbirliğiyle gerçekleştirilen ve Avrasya ülkelerinden birinin seçildiği ve ülke sinemasının irdelendiği Avrasya Sinemaları'nda bu yıl Kazakistan sineması konuk olacak. Farklı ülkelerden, siyasal ve sosyal gelişmeleri irdeleyen ve çağına tanıklık eden yapımların gösterildiği Dünyanın Halleri gibi gelenekselleşen bölümlerinin yanı sıra bu yıl ana tema ekseninde Mizah ve Muhalefet konulu tematik gösterimler de yer alacak. Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 400'üncü yılı kutlamaları kapsamında Turuncu Filmler ve savaşın bireyler üzerindeki yıkıcı etkisi ve savaş sırasındaki kıyamet atmosferini anlatan, farklı ülkelerden örneklerin seçildiği Savaşa Karşı özel seçkisi festival izleyicisiyle buluşturulacak.
Film gösterimlerine katılacak sürpriz konuklarla daha da renklenecek olan festivalin uluslararası bölümleri bu yıl da göz kamaştıracak.
ALTIN PORTAKAL 'PELİKÜLÜN İZİNDE'
Sovyet yönetmen Victor Turin'in, senaryo ve kurgu tekniği açısından bir başyapıt olarak kabul edilen TÜRKSİB belgeseli, British Film Enstitüsü katkılarıyla gösterilecek. 49. Altın Portakal'ın 'Pelikülün İzinde' bölümünde izleyiciyle buluşacak TÜRKSİB'in gösterimine, ünlü İngiliz grubu Bronnt Industries Kapital canlı müzik performansıyla eşlik edecek. Filmde, Sovyetler Birliği döneminde yapılan; günümüz Özbekistanı'ndan Kazakistan çöllerine oradan Sibirya'ya uzanan 1445 kilometrelik Türkistan-Sibirya demiryolu inşaatı konu ediliyor.
ALTIN PORTAKAL'DA USTALAR GEÇİDİ
Altın Portakal'ın gelenekselleşen bölümlerinden 'Ustaların Gözünden' bu yıl da dünya sinemasının usta yönetmenlerinin son yıllardaki yapımlarını seyirci ile buluşturacak. Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı usta yönetmen István Szaba'nun son yapımının yanı sıra, Michael Haneke, Kim Ki- Duk, Abbas Kiarostami, Dariush Mehrjui, Ken Loach ve Bernardo Bertolucci'nin son yapımları da 49. Festivalde sinemaseverlerle buluşacak.
İRANLI USTA YÖNETMEN DARİUSH MEHRJUİ ALTIN PORTAKAL'DA
Modern İran Sineması'nın başlatıcısı kabul edilen 'The Cow' (1969) filminin yönetmeni Dariush Mehrjui'nin son filmi 'The Orange Suit', 49. Altın Portakal'da Ustaların Gözünden bölümünde gösterilecek. Şehri temizleyerek ruhunu da arındırmaya çalışan ünlü bir fotoğrafçının eğlenceli öyküsünü anlatan 'The Orange Suit'in galasına katılacak olan Dariush Mehrjui, filmi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın ve Büyükşehir Belediyesi'nin turuncu giysili temizlik işçileriyle birlikte izleyecek. Mehrjui, festival programı kapsamında 'Ustalardan Sinema Dersleri' başlığı altında Akdeniz Üniversitesi öğrencileriyle de bir araya gelecek.
KAYIPLARIN ANISI PORTAKAL'DA YAŞATILACAK
Sinemanın efsaneleşmiş ustalarından Metin Erksan ve sinema yolculuğunun başında olmasına rağmen geleceğin ustaları arasında görülen Seyfi Teoman'ın anısı ödüllü filmleriyle Altın Portakal'da yaşatılacak. Seyfi Teoman, 16 Nisan 2012 akşamı 35. doğum gününde geçirdiği trafik kazasının ardından kaldırıldığı hastanede 8 Mayıs 2012 tarihinde hayata gözlerini yummuş; Metin Erksan 4 Ağustos 2012 tarihinde 83 yaşında vefat etmişti. Metin Erksan'ın kült filmi 'Kuyu' ve Seyfi Teoman'ın yönettiği 'Bizim Büyük Çaresizliğimiz' ve yapımcıları arasında yer aldığı, ilk filmi olmasına rağmen geleceğin ustaları arasında yerini alacak Emin Alper'in yönettiği 'Tepenin Ardı', Özel Gösterimler bölümünde 'Kaybettiklerimizin Anısına' başlığı altında sinemaseverlerle buluşturulacak.
ANTRAKT SİNEMA MATİNELERİ
Antrakt Sinema Matineleri, 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programı çerçevesinde ücretsiz sinema seminerleri düzenleyecek.
Aralık 2011'de akademisyen Sema Fener ve sinema yazarı Deniz Yavuz tarafından yapılandırılan Antrakt Sinema Matineleri, ilk seminer işbirliğini Altın Portakal ile gerçekleştiriyor. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde gerçekleşecek seminerlere oyunculuk, yapım, senaryo ve kurgu alanlarına ilgi duyanlar yanında sinemaseverler, meraklılar, Antalyalılar ve festival konukları ücretsiz olarak katılabilecek. 6 farklı başlık altında 60'ar dakikalık oturumlarla gerçekleşecek seminerler Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşecek. Antrakt Sinema Matineleri'ne Füsun Demirel 'Sinema ve Televizyonda Oyunculuk', Özay Fecht 'Oyunculuk Teknikleri', Mehmet Esen 'Sinema ve Tiyatro'da Oyunculuk', Hüseyin Kuzu 'Senaryo Yazımının Genel Çerçevesi', Semir Aslanyürek 'Sinemada Kurgunun Önemi', Sema Fener 'Post Prodüksiyon' başlıklı konuşmalarıyla zenginlik katacaklar.
BÜYÜK HAYALLERE KÜÇÜK SİNEMACILAR
Sinema yazarı Banu Bozdemir' in çocuklar için yazdığı 'Küçük Sinemacılar' kitabı Altın Portakal kapsamında çocuklara hediye edilecek. 'Küçük Sinemacılar', Türkiye'de çocuklar için hazırlanan ilk sinema kitabı olma özelliği taşıyor. Banu Bozdemir, festival programı çerçevesinde, Antalyalı küçük sinemacıların katıldığı atölye çalışmalarına da imza atacak.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ'NDEN ANTALYA BELGESELLERİ
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin, Antalya ve Antalyalıları anlattıkları belgeselleri Altın Portakal kapsamında izleyici ile buluşacak.
Yönetmenliğini Suat Erdöl'ün yaptığı, balıkçıların yaşamına üçüncü gözle bakmayı deneyen 'Akdeniz'in Çocukları'; Abdullah Özkan'ın yönettiği, Mardan Stadı çilesine çarpan futbol ve Antalyaspor aşkını odağına alan 'Bize Her Yer Deplasman'; İdris Şener ve Ali Kıl'ın yönettikleri, yaşamları müzikle iç içe geçmiş Antalyalı Romanların yaşamlarına farklı bir bakış açısı getiren 'Dokuz Sekiz'; Ümit Gönen ve Efkan Kaya'nın yönettikleri, Alevilerin kutsal mekanları arasındaki Dur Dağı'ndaki tahribattan yola çıkarak farklı din, dil ve etnik kökenden insanların barış içinde nasıl yaşayabildiklerine ışık tutan 'Dur'; Yönetmenliğini Sıla Özsoy'un yaptığı, Antalya Hali odağında mevsimlik işçiler sorununa eğilen 'Hal - Karanlığın Meyvesi'; E. Onur Karataş'ın yönettiği, profesyonellere taş çıkartan tiyatrocu köylüleri anlatan 'Fırnaz'ın Meddahları';
Yönetmenliğini yine Sıla Özsoy'un yaptığı bu kez kesme çiçek üretimi odağında göçmen işçiler sorununu işleyen 'Karanfil'; Yönetmenliğini Ali Kıl'ın yaptığı, rölyef sanatçısı Şeyma Candan'ın yıkılmış Kaleiçi evlerini canlandırışını anlatan 'Rölyef'; Yönetmenliğini Onur Altan'ın yaptığı, Türkiye' de yapılan ilk yüz nakli ve yüz nakli yapılan Uğur Can'ı konu edinen 'Uğur'; Yönetmenliğini Emine Uçar İlbuğa ve Ramazan Taşer'in birlikte yaptıkları, Eski Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelip Antalya'ya yerleşen kadınların
yaşam ve kültürel sorunlarına odaklanan 'Uluslararası Aşklar, Uluslararası Hayatlar';
Yönetmenliğini Muhammet Beyazdağ ve Orhan Konyalı'nın birlikte yaptıkları, izleyicileri otizm ve otistik çocuklarla tanıştıran 'Tanrının Genleri'
adlı filmlerden oluşuyor.
ISPARTA VE BURDUR'DA YILDIZLAR GEÇİDİ
Altın Portakal Korteji 9 Ekim'de Isparta ve Burdur caddelerini renklendirecek.
Isparta ve Burdur'da gerçekleştirilecek festival kortejlerinde Yeşilçam'ın ünlü yüzleri hayranlarıyla buluşacak. Isparta Valiliği ve Isparta Belediyesi'nin katkılarıyla 9 Ekim Salı günü Isparta'da gerçekleşecek kortej geçişi için kente gelen sinema sanatçıları Mehter Takımı tarafından görkemli bir törenle karşılanacak. Sanatçıların Isparta Belediye Başkanı
Yusuf Ziya Günaydın'ı ziyaretini takiben
saat 13: 00'te belediye önünden başlayacak kortej geçişi Valilik binası önünde son bulacak. Isparta Valisi Memduh Oğuz'u ziyaret eden sanatçılar, toplu olarak Burdur'a hareket edecekler. Burdur Valiliği ve Burdur Belediyesi katkılarıyla Burdur'da gerçekleşecek
festival korteji Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya'nın ziyaretini takiben
9 Ekim Salı günü saat 16: 30'da belediye binası önünden yola çıkacak. Valilik binası önünde son bulacak kortej geçişinde Altın Portakal Film Festivali'nin ünlü konukları Burdurluları selamlayacak. Korteje katılan ünlüler, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz'ı ziyaret ettikten sonra Antalya'ya dönecek.
ARŞİVLER ALTIN PORTAKAL İÇİN AÇILDI
Altın Portakal Film Festivali'nde film yönetmeni,arşivist Necip Sarıcı'nın katkılarıyla 'Altın Portakal'ın Doğuşu' ve 'Sedat Simavi Karikatürleri' adlı sergiler sanatseverlerle buluşturulacak.
ALTIN PORTAKAL'DA SANSÜRE KARŞI 'SANSÜR'
Karikatür ve animasyon sanatçısı Tan Oral'ın, 1970 yapımı ödüllü animasyon filmi 'Sansür', Altın Portakal kapsamında ilk kez izleyici ile buluşuyor. 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin görsel iletişim sponsoru 1000 Volt Post Production'ın katkılarıyla izleyici ile buluşacak 'Sansür', yapımından 42 yıl sonra ilk kez gösteriliyor.
ÜNLÜ AKTÖR UDO KİER ALTIN PORTAKAL'DA
Ünlü yönetmen Ali Özgentürk'ün 'Görünmeyen' ve 'Beni Sev' adlı filmleri 49.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında gösterime giriyor. Başrolünü paylaştığı "Görünmeyen" filminin gösterimine Alman kökenli Amerikalı oyuncu Udo Kier de katılıyor. 'Blade', ' Armageddon' ve 'End Of Days'in da aralarında bulunduğu yüze yakın filmde rol alan dünyaca ünlü Alman aktör Udo Kier, Ali Özgentürk'ün bir müzik araştırmacısının başından geçen olayları anlatan filminde Macar müzisyen Bela Bartok'u canlandırıyor.
ALTIN PORTAKAL'DA ÖNEMLİ BİR GALA: 'MENEKŞE'DEN ÖNCE'
49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ilk galası, gazeteci Soner Yalçın'ın Sivas katliamını anlatan 'Menekşe'den Önce' adlı belgeseli için yapılıyor.49. Altın Portakal'ın ilk galası 'Menekşe'den Önce', 7 Ekim 2012 Pazar günü saat 12.00'de AKM Perge Salonu'nda Altın Portakal izleyicisi ile buluşuyor. Soner Yalçın'ın Oda TV davasından tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderilmeden önce çekimlerine başladığı 'Menekşe'den Önce', Yalçın'ın isteği üzerine arkadaşları tarafından tamamlandı.
ALTIN PORTAKAL'DA 'ANTRAKT SİNEMA MATİNELERİ'
Antrakt Sinema Matineleri, 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında ücretsiz sinema seminerleri düzenliyor.
Aralık 2011'de akademisyen Sema Fener ve sinema yazarı Deniz Yavuz tarafından yapılandırılan Antrakt Sinema Matineleri, ilk seminer işbirliğini Türkiye'nin en köklü film festivali Altın Portakal ile gerçekleştiriyor. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde gerçekleşecek seminerlere oyunculuk, yapım, senaryo ve kurgu alanlarına ilgi duyanlar yanında sinemaseverler, meraklılar, Antalyalılar ve festival konukları ücretsiz olarak katılabilecek.49. Altın Portakal programı kapsamında İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşecek Antrakt Sinema Matineleri'nde Füsun Demirel 'Sinema ve Televizyonda Oyunculuk', Özay Fecht 'Oyunculuk Teknikleri', Mehmet Esen 'Sinema ve Tiyatro'da Oyunculuk', Hüseyin Kuzu 'Senaryo Yazımının Genel Çerçevesi', Semir Aslanyürek 'Sinemada Kurgunun Önemi' ve Sema Fener 'Post Prodüksiyon' başlıklı seminerlerde festival izleyicileriyle buluşuyorlar.
SOSYAL MEDYA'DAN NAKLEN PORTAKAL
49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali; sinema şölenini Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki sinemaseverlere sosyal medyada canlı yaşatacak. Festivalin açılış kapanış törenleri, kırmızı halı seramonisi ve geleneksel kortej geçişinin yanı sıra, ulusal ve uluslar arası jüri basın toplantıları, gala gösterimleri ve özel gösterimler sonrasında film ekipleriyle gerçekleştirilecek söyleşiler, Antrakt Sinema Matineleri, Ustalardan Sinema Dersleri, Türkiye Mizah Zirvesi Söyleşileri, Şöhret Yönetimi Semineri, Yerel Yönetim ve Sanat Paneli gibi önemli etkinliklerin tümü Altın Portakal'ın resmi sosyal medya sayfalarından naklen yayınlanacak. 49. Festival'in sosyal medya sponsoru Matruşka Sosyal Medya Ajansı tarafından facebook.com/AltinPortakalFilmFestivali,
google.com/+AltınPortakal ve twitter.com/49AltinPortakal adreslerine entegre edilen canlı yayın uygulamalarıyla sinemaseverler Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından Altın Portakal'ı canlı takip edebilecek.
AÇIK HAVADA SİNEMA KEYFİ
Altın Portakal Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen açık havada film gösterimleriyle Antalya'nın çok sayıda ilçe ve beldesinde sinema keyfi yaşanıyor.
SERGİLERLE ALTIN PORTAKAL
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle 6-12 Ekim 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında sergi salonları, sanat galerileri, alışveriş merkezleri, kültür evleri ve sanat derneklerinde sinema temalı çok sayıda sergi düzenleniyor. Altın Portakal'ın bu yılki sergilerinin ilki olan Atilla Dorsay'ın Objektifinden Türkan Şoray 2007-2012 adlı serginin açılışı, 7 Ekim 2012 tarihinde Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. 8 Ekim Pazartesi günü; Muratpaşa Belediyesi Sergi Alanı'nda Hülya Anbarlı ve Sevil Kılınç'ın "Şiddetin Renkleri", Kepez Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin '48. Altın Portakal'ın Ardından', Kepez Yeni Mahalle Kültür Merkezi'nde Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın 'Altın Portakal Afiş Yarışması' Özdilekpark Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın 'Türkiye Mizah Zirvesi Karikatürleri', Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Tuncer Çetinkaya ve Ege Görgün'ün 'Cumhuriyet Dönemi'nden 40 Sinema Dergisi', Migros Alışveriş Merkezi'nde Vadullah Taş'ın 'Altın Portakal'la Taçlananlar' adlı sergilerin açılışı yapılacak.
Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi Şapka Müzesi'nin 'Modernleşmenin Baş Tacı: Şapka ve Sinema',
yönetmen Necip Sarıcı'nın özel koleksiyonundan 'Altın Portakal'ın Doğuşu Fotoğraf Sergisi' ve 'Sedat Simavi Karikatürleri' adlı sergilerin açılışı 8 Ekim'de AKM Fuayesi'nde birlikte yapılacak.GÜSAD sanatçılarının karma sergisi 8 Ekim'de ANSAN Sanat Galerisi'nde açılacak.
VENÜS ALTIN PORTAKAL'DA YENİDEN DOĞUYOR
49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, iki ve üç boyutlu canlandırma teknikleri ile yapılan 'Venüs'ün Doğuşu' adlı tanıtım filmi ile ilgi çekiyor. Aşk ve güzellik tanrıçası Venüs'ün Antalya'nın eşsiz sahillerinde doğduğu efsanesinden yola çıkılarak öyküleştirilen tanıtım filmi, festivalin görsel iletişim sponsoru 1000 Volt Post Prodüksiyon stüdyosu animasyon ekibi tarafından yapıldı. Volkan İncüvez(Gitar), Murat Soytürk(Klavye) eşliğinde Ceren Özkarataş tarafından animasyon filmine özel bestelenip seslendirilen 'Bebekler' adlı eser, sinemaya duyulan aşkı, güzellik ve aşk tanrıçası Venüs ile simgeleştiriyor.
ULUSLARARASI KATKI
Altın Portakal bu yıl, Hollanda ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 400. yılı kutlamaları kapsamında 'Turuncu Filmler' başlığı altında genç Hollanda sinemasının örneklerini Hollanda Eye Film Ensitüsü işbirliğiyle sinemaseverlerle buluşturacak. Uluslararası yarışma, özel ve tematik gösterimler programını oluştururken Gdynia Film Festivali ile özel bir işbirliğine giden Altın Portakal Polonya Sineması'nın genç ve usta isimlerini festivalde ağırlayacak. Her yıl restore filmlerin canlı performanslarıyla renklenen Pelikülün İzinde bölümü bu yıl British Film Institute'in destekleriyle Victor Turin'in TÜRKSİB belgeselini Bronnt
Industries Kapital'in özel performansıyla ağırlayacak.
Her yıl Avrasya ülkelerinden birini seçerek o ülkenin sinemasını irdeleyen Altın Portakal, bu yıl da TÜRKSOY ile ortak bir çalışmaya imza atarak Kazak Sineması'nın dünyada ilgiyle karşılanan önemli yapıtlarına yer vermeyi planlamaktadır. Central Park Films ile geçen yıl Çin Sineması ile başlayan işbirliği bu yıl da devam ediyor. - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Festival Heyecanı Başlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?