Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, et fiyatlarında son günlerde artış olduğunu belirterek, "Et fiyatlarının dengelenmesi adına belli bir süre besilik dana ithalatı yapılabilir" dedi.
Bılıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin et konusunda kendisine yetebilecek konumda ilerlemesi dolayısıyla yılbaşından bu yana et ithalatı yapmadığını söyledi. Besilik dana fiyatlarının yükselmesi nedeniyle et fiyatlarında artış gözlendiğini, Türkiye'de şu anda besilik dananın yeterli miktarda bulunmadığını aktaran Bılıkçı, şunları kaydetti:
"Et fiyatının yükselmesinin birinci nedeni dolar ve avrodaki kur artışıdır. Sonuç olarak yem fiyatları arttı. Üreticiyi etkileyen durum tüketiciye de et fiyatında yansıdı. Et fiyatlarının yükselmesinin ikinci nedeni ise Türkiye'de halen yeteri kadar besilik dana yok. Bu duruma çözüm olarak besilik dana ithalatının yapılmasını istiyoruz. ETBİR olarak ithalata karşıyız ama Türkiye et konusunda şu anda kendine yetebilecek vaziyette değil. Et fiyatlarının dengelenmesi adına belli bir süre, besilik dana ithalatı yapılabilir. Çoğu besici hayvanını kestikten sonra fiyatların yüksek olduğunu söyleyerek yerine hayvan bağlamak istemiyor. Karkas ve kasaplık et ithalatının yapılmasını istemiyoruz. Çünkü ülke ekonomisine bir katkısı yok. Dışarıdan alınan besilik hayvan en azından altı ay besleniyor ve Türkiye'de kesiliyor. Hayvanın derisi ve diğer ürünleri de kullanılabiliyor. Türkiye'de birçok kesimhane besilik hayvan için çalışıyor. Dolayısıyla besilik hayvanın Türkiye'ye daha faydalı olacağını düşünüyorum. En azından besilik hayvan geldiği taktirde yem fiyatlarındaki artış dengelenir ve besilik dana fiyatlarında da düşüş yaşanır."
Türkiye'nin dünya et pazarındaki durumu
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ETBİR'in sürekli görüşmeler halinde olduğunu ifade eden Bılıkçı, birçok firmaya Bakanlık tarafından teşvik verildiğini kaydetti.
Türkiye'nin bir, bir buçuk yıl içerisinde teşvikler sonucunda et konusunda yeterlilik sağlayabileceğini anlatan Bılıkçı, et sektörünün çok değişken olduğunu kaydetti. Et fiyatlarının önümüzdeki beş-altı ay düzenli şekilde seyretmesi gerektiğini belirten Bılıkçı, "Dünyaya baktığımızda, Avrupa'da etin kilosu 3,5 avro, Amerika'da 3 dolar, Brezilya'da 2 dolar seviyesinde. Yani Türkiye, Afrika ülkeleri hariç en yüksek et fiyatı olan ülkelerden bir tanesi. Avrupa'ya göre Türkiye'de et fiyatı çok yüksek. Buna çözüm olarak Bakanlık teşvik verdi. Fakat bunların faaliyete geçerek üretim yapabilmeleri zaman alıyor. En azından bu ara fiyatların yeniden ortalama olarak belirlenmesi adına besilik danaya izin verilmelidir. Tabi bu ihracat belirli bir süre yapılmalıdır. Türkiye bu konuda yeterlilik sağladığında besilik dana ithalatı durmalıdır" diye konuştu.
"Satışlar fiyatların armasıyla yavaşladı"
Kasap Özgen Uskan da, son zamanlarda et fiyatlarında iki liralık bir yükselme gözlendiğini söyledi. Et fiyatlarındaki yükselmenin bazı tüketicileri etkilediğini anlatan Uskan, "Fiyatlar satış yerine göre değişkenlik gösteriyor. Bizim marketler ile aramızdaki farkı araştırıyorum. Mesela parça eti de 28 liraya, antirikotu da 28 liraya satıyorum. Fakat marketler antrikotu 40-50 lira aralığında, uçuk fiyatlarla satıyorlar. Genellikle kuzu etinin kilosu 30 lira, dana- kuşbaşı 27-28 lira, kıyma 27 lira, bonfile 40 lira ve pirzola 30-35 lira aralığında satılıyor" dedi.
Kurban bayramı için ithal hayvan getirileceğini duyduklarını belirten Uskan, ithal hayvanın fiyatları düşürebileceğini, ancak besilik hayvanın Türkiye'de kesime hazır hale getirilmesinin daha iyi olabileceğini kaydetti. - Edirne
Son Dakika › Yerel › Et Fiyatlarında Artış Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?