Karabük'ün Eskipazar ilçesinde Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü tarafından çiftçilere "Bitkisel ve Hayvansan Üretim Bölümü Bilimsel Araştırmaları Tanıtımı" yapıldı.
Eskipazar Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtıma; Karabük Vali Vekili Erkan Çakır, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Eskipazar Kaymakamı Abdullah Kadıoğlu, Eskipazar Belediye Başkanı Dursun Baş İl Genel Meclis Başkanı Hüsnü Özcan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Halil Tekin ile daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Eskipazar Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili ve aynı zamanda Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muhammet Karaşahin, Bitkisel ve Hayvansan Üretim faaliyetleri kapsamanda yapılan çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Yapılan araştırmaların üç grupta toplandığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Muhammet Karaşahin, ilk olarak silajlı mısırın ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak Karabük'te ilk defa silajlık mısır çalışmalarının Eskipazar Meslek Yükseokulu'nda yapıldığını söyledi. Daha sonra silajlı mısır üzerinde çeşitli adaptasyon denemeleri ve farklı gübreleme uygulamaları,
farklı ambalaj uygulamalarının hibrit mısır çeşitlerinde silaj kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması, silaj için en uygun hasat zamanı, organik tavuk gübresinin damla sulama sisteminde uygulanışı, toprak üstü damla sulama, sulama programında kullanılan tıme domaın reflectometry cihazı hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Ardından Türkiye'de ilk defa Eskipazar Meslek Yüksekokulu'nda uygulanan ve patenti Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muhammet Karaşahin'e ait olan kapalı mekan saksılı bitkiler için kapillar sulama ve gübreleme istemi hakkında ayrıntılı bilgiler vererek saksılı bitkiler için kapillar sulama ve gübreleme sistemi, çim alanlarında ve tarımsal üretimde basınçlı toprak altı kapillar sulama uygulamaları, çim alanında basınçlı toprak altı kapillar sulama sistemi, tarımsal üretimde basınçlı toprak altı sulama uygulamaları, kapalı mekan saksılı bitkiler için kapillar sulama ve gübreleme sistemi, açık mekan saksılı bitkiler için kapillar sulama ve gübreleme sistemlerini anlattı.
Karaşahin son olarak ise, hidroponik yeşil yemin saanen keçilerinde süt verimi ve canlı ağırlık artışı üzerine etkilerinin araştırılması, arpa tohumunun hidroponik ortamda çimlendirilmesi, hidroponik ortamda 365 gün yem üretimi, günlük hidroponik yeşil yem hasadı ve günlük hidroponik yeşil yem boy ölçümü konuları hakkında katılımcıları bilgilendi. Karaşahin, "Türkiye'de ilk defa Üniversitemiz Eskipazar Meslek Yüksekokulu'nda yapılan kapillar sulama ve gübreleme sistemi ile ülkemizde peyzaj ve tarım alanlarının sulanmasında su tasarrufu, verim artışı, sulama işçilik giderlerinin azaltılması, yabancı ot mücadele giderlerinin azaltılması, aratılmış artık suların ve kalite problemi olan suların sulamada kullanılabilmesi, sulama anında toprak üzerinde yapılacak herhangi bir faaliyetin engellenmemesi gibi kazanımlar sağlanmıştır" dedi.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal da, "Karabük Üniversitesi ve Eskipazar Meslek Yüksekokulu'nu Karabüklü yöneticiler ve halkımız ile el ele vererek kurduk. Üniversitemize vermiş olduğunuz destekler için Eskipazar halkı ve tüm Karabük halkına şükranlarımı sunuyorum. Geçen çok kısa zaman içerisinde Eskipazar Meslek Yüksekokulu kendini kanıtlar konuma gelmiştir. Eskipazar Meslek Yüksekokulu bugün çevresine faydalı olabilmek için yaptığı çalışmaların patentlerini alabilecek konuma gelerek, çevresine neler kattığını bir kez daha ispatlamış durumdadır. Eskipazar halkı bize destek verdiği sürece Eskipazar'ı bir kez daha büyütmek istiyoruz. Değerli çalışma arkadaşlarıma yapmış oldukları çalışmalardan dolayı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim" diye konuştu. Son olarak kürsüye gelen Vali Vekili Erkan Çakır, Eskipazar Meslek Yüksekokulu'nun bitkisel ve hayvansal üretim hakkında yapılan çalışmaları şaşkınlık içerisinde gözlemlediğini belirterek şunları söyledi:
"Bugün burada meslek yüksekokulu kapasitesinin çok ötesinde çalışmalar yapıldığını gördüm. Karabük Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksekokulu ve bu çalışmalara katkı sağlayan herkese teşekkür ve şükranlarımı arz ediyorum. Tarımsal üretimin son yıllarda ne kadar önemli olduğunu anlamaktayız. Tarımsal üretim artık bir sektör haline gelmiştir. Ne kadar zengin olursanız olun, teknolojik alanda ne kadar ileri gitmiş olursanız olun karnınızı doyuramıyorsanız bunların hiçbir anlamı yoktur. Tarım artık stratejik sektör haline gelerek, tarımsal üretimde rekabet çok önemli bir yer almıştır. Tarımsal üretimde rekabet edemeyen uluslar diğer uluslara bağımlı hale geliyorlar.
Eskipazar Meslek Yüksekokulu çevresi ile uyumlu, çevre ihtiyaçlarını dikkate alan ve buradaki çiftçilerin rekabet edilebilirliğine katkı sağlayan çalışmaların yapılmış olması taktire şayandır. Bu çalışmaları yapan tüm hocalarıma teşekkür eder başarılarının devamını dilerim."
Yapılan sunum ve konuşmaların ardından Eskipazar Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Yrd. Doç. Dr. Muhammet Karaşahin tüm katılımcılara hidropolik yeşil yem üretim ünitesini, yeşil yemin saanen keçilerin üzerindeki etkisinin bilimsel araştırmalarının sonucunu, açık alan saksılı bitkiler ve örnek çim alanında basınçlı toprakaltı kapillar sulama sisteminin uygulanışının nasıl olduğunu ve silajlık mısır araştırmalarının nasıl yapıldığını tek tek araştırma alanlarını gezdirerek anlattı.
Araştırma alanlarının gezilmesinin ardından silajlı üretilen mısırların ikram edilmesi ile Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Bilimsel Araştırmaları Tanıtımı sona erdi. - KARABÜK
Son Dakika › Yerel › Eskipazar'da Bilimsel Araştırmalar Tanıtımı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?