Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Enver Paşa'nın Adana'nın Pozantı ilçesindeki "savaş merkezi" belgelerini bulduğunu açıkladı.
Yurtsever, 2015 yılı Ağustos ayı içinde Pozantı'da şehitlikte bulunan tarihi İbrahim Paşa zamanından kalan top başında Belediye Başkanı Mustafa Çay'ın yaptığı konuşmadan sonra Pozantı tarihini araştırmaya karar verdiğini belirterek, Osmanlı arşivinde bulunan son zamanlarda gizliliği ortadan kalkan çok sayıda belge içerisinde 1. Dünya Savaşı yıllarına ait belgeleri taradığını ve Osmanlı'nın en önemli savaş karargahının Toros Geçitleri'nde bulunan Pozantı'da bulunduğu hakkında belgelere ulaştığını söyledi. Yurtsever, " Osmanlı Devleti'nin o zamanki liderlerinden Enver, Cemal ve Talat paşaların sık sık Pozantı'da gelerek burada bulunan Tren İstasyonu binasını gizli karargah olarak kullandıkları ve 1.Dünya Savaşı'nı buradan yönettikleri ile ilgili belgelere ulaştım" dedi.
ERMENİ SEVK VE İSKANI İÇİN GÖREVLENDİRİLEN DOKTORLAR
Yurtsever, savaş merkezleri ile ilgili yaptığı araştırma hakkında şunları söyledi:
"Osmanlı'nın 1915 yılı içinde gerçekleşen Ermeni Tehciri'nin Pozantı ile ilgili Osmanlı Arşivinde bulunan BOA, ŞFR. 493/119/ 2 numaraları dosyadaki belgeye Adana Valisinin "Altı bin Ermeni'nin bulaşıcı hastalıklardan korunması için 2 askeri doktor görevlendirdiği" bilgilerine yer veriliyor. Anadolu içlerinden Fırat nehri sahillerindeki Halep ve Deyrizor bölgesine "geçici yerleşime" gönderilen yaklaşık 200 bin Ermeni'nin Pozantı istasyonundan gidişleri esnasında sağlık, güvenlik ve iaşe ihtiyaçları için elde bulunan bütün imkanların seferber edildiği, askerlerin ihtiyacı bulunan depolardaki yiyeceklerin bile Ermeni sivillerin ihtiyacı için harcandığı bilgilerine yer veriliyor. Pozantı merkezli Osmanlı'nın tehcir belgeleri 1915 yılında yaşanan olayların "Soykırım olmadığı" gerçeğini de gözler önüne seriyor."
ENVER PAŞA'NIN POZANTI'YA GİZLİ SAVAŞ MERKEZİNE GELİŞ BELGE VE FOTOĞRAFLARI BULUNDU
Enver Paşa imzalı 1. Dünya Savaşı yıllarında Pozantı Nahiye Müdürlüğü'ne gönderilen çok sayıda belge bulunduğunu belirten Yurtsever, "İlginç olanı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kütüphanesi Fotoğraf Katalogları içinde Enver Paşa'nın Pozantı'ya gelmesi ve savaş merkezi olarak kullanılan karargah önünde ayakta yardımcıları ile birlikte savaşı yönetme fotoğrafının da bulunmuş olmasıdır. Enver Paşa'nın Pozantı ile ilgili belgelerini bulduktan sonra Pozantı Tarihi kitabını yazmaya karar verdim. Belediye Başkanı Mustafa Çay'ın da destekleri ile Pozantı Tarihi kitabını yayınlamayı başardım. Kitap sadece bir ilçenin yerel tarihi olmaktan ziyade Anadolu ile Arabistan arasında önemli stratejik geçiş yeri olması bakımından da önemlidir. 1. Dünya Harbi ile ilgili çok önemli olayların yaşanması bakımından da önemli bir çalışmadır" diye konuştu. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Enver Paşa'nın Pozantı'daki Gizli Savaş Merkezi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?