İstanbul Bakırköy Belediyesi'nin Fethiye Ölüdeniz'deki kampına katılan omurilik ve bedensel engelli iki sporcu ilk kez gökyüzünde uçarken, tekerlekli sandalye kullanmadan yaklaşık 40 dakika havada uçarak, engellilerin de yamaç paraşütü sporunu rahatlıkla yapabileceklerini gösterdi.
Yaklaşık 15 yıl önce Ankara'da yüksekten düşerek iş kazası geçiren bedensel engelliler basketbol ve maraton sporcusu Güven Kaya (34) ile doğuştan çocuk felci geçiren ve tekerlekli sandalyeye mahkum kalan tekerlekli sandalye basketbolcusu Kerim Keküç (34), eşleri ile birlikte Fethiye-Ölüdeniz'de katıldıkları İstanbul Bakırköy Belediyesi'nin kampında, Ölüdeniz semalarında gördükleri yamaç paraşütü sporunu yapmaya karar verdi. Bakırköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Özcan Bilir'e engellilerin de yamaç paraşütü ile tandem (ikili) uçuş yapabileceğini ve bu konuda farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi. Eftelya Paraşüt Şirketi'ne başvuran Güven Kaya ve Kerim Keküç, gerekli riskleri öğrendikten sonra uçuş için yaklaşık bir saatlik eğitim aldı. Uçuştan bir gün önce kalkış yapılacak Babadağ'ın 1700 metrelik pistine giden engelli sporcular Kaya ve Keküç, eşleri ile birlikte uçuş heyecanının yapılacağı pisti de yerinde gördü. Güven Kaya tecrübeli pilot İbrahim Somyürek ile Kerim Keküç ise pilot Şükrü Özcan ile öğle saatlerinde Babadağ'ın zirvesine çıktı. Burada verilen kısa uçuş eğitiminin ardından diğer pilotların kucağında taşınan her iki engelli, paraşütlere bağlandıktan sonra başarılı bir şekilde Babadağ'dan kalkış yaparak yaklaşık 2 bin metreye kadar yükseldi. Ölüdeniz'in muhteşem manzarasında yaklaşık 35 dakika havada kalan Kaya ve Keküç, ilk kez tekerlekli sandalyeye bağlı kalmadan özgürce bulunmanın keyfini yaşadı. Güven Kaya yamaç paraşütü ile Belcekız Plajı'na inişte elindeki Türk bayrağını sallarken, Kerim Keküç de sevinçten plajda bekleyen eşi ve arkadaşlarına el salladı. İki engelli vatandaş Belcekız Plajı'na inişte pilot yardımcıları tarafından havada yakalanıp hemen tekerlekli sandalyelerine alındı. Kerim Keküç'ün eşi Zehra Keküç ve Güven Kaya'nın eşi Begüm Kaya ise, gökyüzünde süzülen eşlerini izlerken duygusal anlar yaşadı. Güven Kaya'nın kendisi gibi tekerlekli sandalyeye mahkum olan eşi Begüm Kaya, ilk fırsatta kendisinin de uçmak istediğini söyledi.
"İLK KEZ ÖZGÜRCE UÇTUK"
Belcekız Plajı'nda bu anı izleyen turistler, Kaya ve Keküç'ü yere iniş anında alkışladı. Keküç yaptığı açıklamada, "Biz yamaç paraşütü ile uçmayı iki yıl önce kafamıza koyduk. Bakırköy Belediyesi'nin Ölüdeniz kampında engellilerin engelsizler gibi yaşayabileceğini göstermek istedik. Engellilere fırsat tanınırsa neler yapabileceklerini ortaya koymayı amaçladık. En büyük hayalimiz olan uçmayı denedik ve başardık. Pilot arkadaşların yardımı ile güzel bir havada özgürce kuşlar gibi uçtuk. Bu sporu tüm engellilerin yapabileceğini söylemek istiyorum" dedi.
Kaya ise, "15 yıldır bağlı olduğum sandalyemden ilk kez bu kadar saat uzak kaldım. Sandalyem olmadan yapabileceğim şeylerin olduğunu anladım. Tam 35 dakika boyunca havada sandalyesiz şekilde kuşlar gibi uçmanın mutluluğunu yaşadım. Tam 15 yıldır yürüyemiyorum. Amacım engelleri ortadan kaldırmaktı. Babadağ'dan uçarak engelsizler gibi yaşamanın keyfini çıkardım. Çok mutluyum. İnanın şimdi yamaç paraşütü eğitimi alıp pilot yardımı almadan kendi başıma uçmak hatta uçaktan atlamak istiyorum" diye konuştu.
Kekeç'in eşi Zehra Kekeç ile Kaya'nın eşi Begüm Kaya da, "Bu uçuşu heyecanla bekledik. Onlara güveniyorduk. Onlar engelli olsa da engelsiz şekilde yaşamaya çalışıyor. Engelleri ortadan kaldırıyorlar. Engellilerin çok yapmadığı yamaç paraşütü ile uçarak engellerin nasıl aşılabileceğini gösterdiler. Korku ve heyecanla bu anı yaşadık. İnşallah gelecek yıl bizler de aynı şekilde birlikte uçmak istiyoruz" dediler.
Bakırköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Özcan Bilir ise, "Kimsesiz, yoksul aile çocukları ile omurilik felçliler için Ölüdeniz'de düzenlediğimiz 20 haftalık kampın bu haftasında omurilik felçli engellilerimize tatil imkanı sunmaktayız. Türkiye'de engellilere imkanların verilmesi halinde neler yapabileceklerini görebiliyoruz. Yamaç paraşütü için pilotlarla konuştuk. Riskin olmadığını öğrenince bu iki arkadaşımız engellilerin yamaç paraşütü sporunu yapabileceklerini gösterdiler" ifadelerini kullandı. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Engelli Sporcular Gökyüzünde Engel Tanımadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?