Egeli İhracatçılar Avrupa'da Fırsat Oluşturuyor - Son Dakika
Yerel

Egeli İhracatçılar Avrupa'da Fırsat Oluşturuyor

Egeli İhracatçılar Avrupa\'da Fırsat Oluşturuyor

Ege İhracatçı Birlikleri, Avrupa Komisyonu Rekabetçilik ve Yenilikçilik Çerçeve Programı desteği ile yürüttüğü ve tüm Avrupa'dan desteklenmeye hak kazanan 4 projeden biri olan "Küme Yöneticileri için Kapasite Geliştirme Projesi" ile Avrupa'ya...

29.10.2013 12:06

Ege İhracatçı Birlikleri, Avrupa Komisyonu Rekabetçilik ve Yenilikçilik Çerçeve Programı desteği ile yürüttüğü ve tüm Avrupa'dan desteklenmeye hak kazanan 4 projeden biri olan "Küme Yöneticileri için Kapasite Geliştirme Projesi" ile Avrupa'ya örnek oluyor.

Proje kapsamında ilk aşamada Türkiye'de yer alan 20 küme girişiminin yönetim kalitesini, stratejisini ve hizmetlerinin etkilerini ölçen Ege İhracatçı Birlikleri proje ekibi 20 kümenin geleceğe hazırlanması için teknik destek vermeye devam ediyor. Bununla birlikte, Avrupa Komisyonu "Cluster Excellence - Küme Mükemmelliyeti" metodolojisini Türkiye'ye transfer eden Birlik bölgesel rekabet stratejisi geliştirmek adına sadece Ege'ye, Türkiye'ye değil tüm Avrupa'ya örnek oluyor.

Proje çalışmalarının son aşamasında 10 Türk, 5 Polonyalı, 9 İzlandalı küme yöneticisini İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te bir araya getiren Ege İhracatçı Birlikleri, katılımcıların hem farklı ülkelerin uygulamalarını gözlemlemelerini hem de yeni iş fırsatlarının oluşmasını sağladı.

Yapılan ziyaret hakkında değerlendirmelerde bulunan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, "Küme organizasyonları, günümüzde sektörlerin rekabetçi gücünün artırılması için önemli itici unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Mevcut kaynakları en etkin şekilde kullanmak, sektörlerimizin sadece kendi bölgelerimizde değil tüm dünyada rekabetçi hale gelmesini sağlamak ve en nihayetinde ekonomik kalkınmayı ilerletip sürdürülebilir bir hale getirmek için kümelenme yaklaşımının benimsenmesine bugün çok ihtiyacımız var. Kümelenmenin görece yeni bir kavram olması ve dolayısıyla da dünyanın bu konuda yoğun bir öğrenme sürecinden geçiyor olması da, kümelenme hakkındaki bilginin üretimini ve ülkemize transferini oldukça önemli kılmakta. İşte bu noktada biz de Ege İhracatçı Birlikleri olarak, yürüttüğümüz proje kapsamında bir saha ziyareti organize etmenin ve böylelikle karşılıklı olarak bilgi ve deneyim aktarımının sağlanacağı bir ortamı oluşturmanın bizim için çok faydalı olabileceğini düşündük" şeklinde konuştu.

İzlanda'da gerçekleştirilen ve iki tam gün süren bir etkinlik organize edildiğini kaydeden Türkmenoğlu, "İzlanda'daki proje ortağımız İzlanda Araştırma Merkezi (RANNIS) tarafından organize edilen etkinliğe Türkiye'den 10 küme organizasyonunun yöneticileri katılım sağladı. Saha ziyareti için İzlanda'nın seçilmiş olmasının sebebi ise, kümelenme çalışmalarına ciddi bir şekilde odaklanarak belli bir yol kat edilmiş olması ve kümelenme kavramını ortaya atan Michael Porter tarafından kümelenme çalışmalarının başlatılması ve halen başarılı şekilde birçok kümelenme girişiminin sürdürülmekte olmasıydı. Bilginin bu kadar önemli olduğu bir dönemde doğru insanlarla doğru iş ilişkileri kurmanın öneminin her seferinde altını çiziyoruz. Bu çerçevede, iki ayrı ayakta değerlendirebileceğimiz etkinliğin ilk gününde farklı sektörlerdeki kümelenme girişimlerinin yerinde incelenmesini sağladık, farklı küme yönetim modellerine ilişkin örnekleri inceledik. Bu ziyaretlerle birlikte küme yöneticileri arasında deneyim aktarımı ve uluslararası işbirliği için önemli bir zemin oluşturmaya çalıştık. Etkinliğin ikinci gününde ise Reykjavik'te RANNIS ile işbirliği ve İzlanda Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sayın Ragnhei'ur Elín Árnadóttir'in katılımlarıyla bir kümelenme konferansı düzenledik. Proje Koordinatörümüz Ekin Taşkın söz konusu etkinlikte ana konuşmacı olarak Bakan, Bürokrat ve küme yöneticilerine bölgesel ve ulusal sektör stratejisi nasıl kümelenme modeli ile kurgulanmalı konusunu detaylıca aktardı" dedi.

İzlanda iş ziyaretini değerlendiren Küme Yöneticileri için Kapasite Gelişimi Projesi Koordinatörü Ekin Taşkın da, "Artık küresel değer zincirinin bir parçasıyız o nedenle sektörlerimizin bugünlü sorunlarını çözmenin yanında geleceği planlamamız büyük önem taşıyor. Bu süreçte de kendi sektörlerimizin değer zincirlerini kompleksleştirmek, rekabet gücümüzün artışı için büyük önem taşıyor. İzlanda, 320 bin nüfuslu küçük bir ülke ama özellikle jeotermal, balıkçılık ve turizm kümelerinin başarısı ülkenin 2007 yılında yaşadığı krizden çıkmasında büyük etkiye sahip. Kümelenme bazında yapılan çalışmalarla şu anda denizden tutulan balığın %95'ini ticarileştiriyorlar, balıkçılık sektöründen kozmetik sektörüne geçişi planlıyorlar, ülke %100 jeotermal ve yeşil enerji ile elektrik üretiyor ve nüfusunun 3 katı turist çekiyor. Bütün bunları değerlendirdiğimiz zaman doğru yaklaşımlarla kümelenmenin ne kadar etkili bir araç olduğunu gözlemeyebiliyoruz. Yaptığımız iş ziyareti ile bunu bire bir gözlemleme şansımız oldu. Bunun yanı sıra Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği İzlanda Balıkçılık kümesi ile soğutma depoları konusunda işbirliğine başladı, diğer temsilciler de yakın zamanda yeni ortaklıklar için işbirliğine başlayacaklarını iletiyorlar. Bunlar bize küresel değer zincirinin entegrasyonu ve sonucunda rekabetçiliğin arttırılması için birçok fırsatın olduğunun göstergesi. Bir taraftan ticari ilişkileri geliştirmeli diğer taraftan da Ar-Ge inovasyon çalışmalarını destekleyecek ortaklık yapılarını kurmalıyız" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Egeli İhracatçılar Avrupa'da Fırsat Oluşturuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement