Edirne'de yapı denetim firması yetkilisi ve inşaat mühendisi Murat Tosun, 1999 yılından önce yapılan binaların risk taşıdığını belirterek, "Depremdeki durum bize 1999 yılından önceki binalarda sıkıntılı bir sürecin işlendiğini gösterdi. Bununla ilgili de birçok binada sorun olacağını zaten mühendisler, devletimiz bunu bilmekte. Kentsel dönüşüm yapılması ihtiyacının bir an önce elden geçirilmesini, yeni yapılaşmanın yerine mevcut olan binaların yenilenmesini istiyoruz" dedi.
Edirneli yapı denetim firması yetkilisi ve inşaat mühendisi Murat Tosun, 6 Şubat depremlerinin ardından yeniden gündeme gelen yapı denetimi ve kentsel dönüşümle ilgili açıklama yaptı. Tosun, şunları söyledi:
"1999 YILI BİZİM İÇİN MİLAT DURUMDA"
"Biz kendi yapı denetimi yaptığımız binalardan emin olduğumuz için insanları rahatlatmak noktasında bilgi aktarıyoruz kendilerine. Şu anda acele etmemeleri gerektiğini, Edirne bölgesindeki mevcut mühendisler ve Çevre Şehircilik'teki arkadaşlar gönüllü olarak deprem bölgesine gitmekteler. Onlar geldikten sonra biz de Edirne'deki çalışmalarımızı yapacağız. İnşaat mühendisliği noktasında devletin çıkardığı yönetmeliklerle 1999-2007 ve 2018 yılında yönetmeliklerde ayrı ayrı değişiklikler oldu. Bizim için milat olan 1999 yılı deprem yönetmeliğiydi. Gölcük depreminden sonra oluştu. Düz demir olayı yasaklandı. Hazır betona geçildi. 1999 yılı bizim için milat durumda. Yaşanan depremlerden sonra 2007 ve 2018 yıllarında tekrar revize edildi deprem yönetmelikleri. Edirne'de de 2000 yılında yapı denetim sektörüne geçildi. O güne kadar binaların birebir kontrol edilmesi, kullanılan malzemelerin testleri sağlıklı yapılamıyordu. Bununla ilgili numuneler alınmaya başlandı. Özellikle yapı denetim geldikten sonra her dökülen taze betondan numuneler alınıyor, demir kontrolleri de yapılıyor.
"MEVCUT BİNALARIN YENİLENMESİNİ İSTİYORUZ"
Deprem bölgesinden edindiğimiz bilgilere göre yapı denetim sektörü noktasında görevimizi iyi yaptığımızı düşünüyoruz. Gelen verilere bakıldığında o bölgede 150 bine yakın bina yapılmış yapı denetimle alakalı. Bunların içinden 132 tanesinde sorun yaşanmış. Bu da yapı denetim sektörünün kendi açımızdan iyi bir şekilde ilerlediğini göstermektedir. Kentsel dönüşüm noktasında 1999 yılı öncesinde yapılan binalar incelendikten sonra kentsel dönüşümün yapılması için devletin de teşvik vermesi lazım. Vatandaşların bunu istemesi lazım. Yoksa kötü binalar içinde oturduklarını kabul etmeleri lazım. Buna bir şekilde devletin de vatandaşların da yol bulup ilerlemesi lazım. Depremdeki durum bize 1999 yılından önceki binalarda sıkıntılı bir sürecin işlendiğini gösterdi. Bununla ilgili de birçok binada sorun olacağını zaten mühendisler, devletimiz bunu bilmekte. Kentsel dönüşüm yapılması ihtiyacının bir an önce elden geçirilmesini istiyoruz. Yeni yapılaşmanın yerine mevcut olan binaların yenilenmesini istiyoruz."
Son Dakika › Yerel › Edirneli İnşaat Mühendisi Murat Tosun: 'Yeni Yapılaşmanın Yerine Mevcut Olan Binaların Yenilenmesini İstiyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?