Dünyada 415 Milyon Kişi Şeker Hastası - Son Dakika
Yerel

Dünyada 415 Milyon Kişi Şeker Hastası

Dünyada 415 Milyon Kişi Şeker Hastası

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Serdar Deniz, diyabet hastalığının dünyada önemi gittikçe artan bir sorun olarak insanların karşısına çıktığını ifade ederek, "2015 yılındaki verilere göre dünyada 415 milyon yetişkin diyabetli var. Bu sayısının 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir.

15.11.2016 15:58

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Serdar Deniz, diyabet hastalığının dünyada önemi gittikçe artan bir sorun olarak insanların karşısına çıktığını ifade ederek, "2015 yılındaki verilere göre dünyada 415 milyon yetişkin diyabetli var. Bu sayısının 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Buna göre 2040 yılında her 10 yetişkinden biri diyabetli olacağı tahmin edilmektedir" dedi.

Dünya Diyabet Günü dolayısıyla, Forum Mersin Alışveriş önüne stant kurularak, ücretsiz kan şekeri taraması yapıldı. Ayrıca diyabet hastalığı hakkında vatandaşlara broşürler dağıtılırken, vatandaşların diyabetle ilgili soruları yanıtlandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Sertar Deniz, günümüzde diyabetin sıklığı ve yarattığı sorunlar nedeniyle tüm dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunu olarak vatandaşların karşısına çıktığını belirtti. 2015 yılında ki verilere göre 415 milyon yetişkinin diyabetli olduğunu vurgulayan Deniz, "Bu sayının 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Buna göre 2040 yılında her 10 yetişkinden biri diyabetli olacağı tahmin edilmektedir. Tip 2 diyabetli bireylerin büyük çoğunluğu uzun süre hastalığın farkında olmadan yaşamaktadır. Diyabetliler tanı aldıklarında komplikasyonlar uzun süre önce ortaya çıkmış olmaktadır. Bu yüzden tip 2 diyabet taraması komplikasyon riskini önlemek açısından çok önemlidir. Diyabetli her iki kişiden biri tanı almadığı bilinmektedir. Bu durum kişileri sakatlık ve erken ölüme neden olan komplikasyonlara karşı elverişli hale getirmektedir. Diyabette tanının gecikmesi demek, tip 2 diyabetli bireylerin komplikasyonlardan en az biri ile karşılaşması anlamına gelir. Birçok ülkede diyabet körlük, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve alt ekstremite ampütasyonunun en önemli nedenidir. Optimal sağlığı sağlamak için diyabetin etkin yönetiminde en önemli nokta diyabet komplikasyonlarının taranmasıdır. Bu yüzden diyabet komplikasyonları için tarama yapılması tüm diyabet tiplerinin yönetiminde önem arz etmektedir" diye konuştu.

Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Mersin'de farklı yerlerde stant kurarak farkındalık çalışması oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Deniz, "Stantlardan biri halkın yoğun olduğu Mersin Forum Alışveriş Merkezinde açıldı. Açılan stantta ücretsiz kan şekeri taraması, gaitada gizli kan taraması ve diyabet hastalığı hakkında broşür dağıtımı ile rozet dağıtımı gerçekleştirildi. Stantta görevli olan diyetisyenler tarafından halkın diyabet ile ilgili soruları cevaplandırılarak kan sonuçlarında sorun çıkan bireyler sağlık kuruluşlarına yönlendirildi. Böylece halkın diyabet hastalığı hakkında bilgi sahibi olmasına ve risk taşıyan bireylerin komplikasyon oluşmadan sağlık kuruluşlarına başvurmasını sağlayarak kişilerin yaşam kalitesini arttırmasına yardımcı oldular. Ayrıca Erdemli, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Gülnar ve Mut ilçelerinde de benzer faaliyetler gerçekleştirilerek farkındalık çalışmaları oluşturuldu" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dünyada 415 Milyon Kişi Şeker Hastası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement