Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Toplum Sağlık Merkezi Müdürü Yardımcısı Dr.Nurcihant Başkent, mahalle ve köy muhtarlarıyla bir araya gelerek, mantar ve karbonmonoksit zehirlenmeleri ile verem hastalığı hakkında bilgiler verdi.
Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki Teknik ve Eğitim Merkezi konferans salonunda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Muhtarların vatandaşlara daha kolay ulaşabildikleri için bu toplantıyı düzenlediğini belirten Dr. Başkent, "Vatandaşlarımız gün içinde sürekli sizlerle birlikte oluyorlar. Bu konuların da herkes tarafından bilinmesi gerektiği için böyle bir toplantı düzenleyerek sizleri bilgilendirmek istedik. Sizler sayesinde vatandaşlarımız da bu konular hakkında bilgi sahibi olarak daha dikkatli davranacaklar" diye konuştu.
Ölümle sonuçlanan bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin yüzde 50'sinin yabani mantarlardan kaynaklandığını ifade eden Dr. Nurcihan Başkent "Yenebilen mantarlarla zehirli mantarların kesin ayırıcı özellikleri yoktur. Halkın zehirli mantarları ayırt etmede belirli inançları vardır. Halk arasında 'Zehirli mantarlar çok çekici görüntülerde olurlar ve pişirirken gümüş çatal batırılırsa kararırlar. Yabani hayvanlarca yenmeyerek, koparıldığı zaman iç kısmı mavileşir. Tuzlu ve sirkeli suyla yıkanırsa mantarın zehri gider, çayırlıkta yetişen mantar zehirsizdir ve ilkbaharda yetişen mantarlar zehirsizdir' şeklindeki inanışlar tamamen yanlıştır. Mantarların zehirli ve zehirsiz türleri olabilir." İfadelerini kullandı.
Mantar zehirlenmelerinde "Sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme" gibi belirtilerin ortaya çıktığını ifade eden Dr. Nurcihan Başkent " Belirtilerin ardından karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı olarak koma ve ölüm söz konusu olabilir. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi aranarak yardım istenir ve yine mantar zehirlenmelerinin tedavisine yardımcı olması bakımından, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden temin edilecek bir antidot( panzehir ) bulunmaktadır" dedi.
Mantar zehirlenmeleri hakkında muhtarlara verilen bilgilerin dışında verem hakkında da konuşan Dr.Nurcihan Başkent, "Verem hastalığı 'Mycobacterium tuberculosis' isimli basilin insanlarda yaptığı, tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Tedavi olmayan bir tüberküloz hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte eder. Bulaştırıcılığı etkileyen faktörler ikiye ayrılırken bunlar hastaya, ortama ve kişiye ait faktörlerdir. Tüberküloz, ülkemizde ve dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Dünyada, erişkinlerde bulaşıcı hastalıklardan ölümün en büyük ikinci nedenidir. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta ve 1,7 milyon insan veremden ölüyor. Dünya nüfusunun üçte biri TB basili ile enfektedir. Enfekte olanların yüzde 10'unda, aktif hastalık gelişmesi ihtimali var ve ilaca dirençli hasta sayısı her yıl artmaktadır" bilgisini verdi.
Türkiye'de her yıl yaklaşık 17 bin yeni verem hastasının ortaya çıktığını kaydeden Başkent, "2009 Yılında Verem Savaşı Dispanserlerine (VSD) kayıtlı toplam 17 bin 402 verem hastası bulunmaktadır. Bu hastaların yüzde 60,4'ü erkek, yüzde 39,6'i kadındır" dedi.
Çerkezköy Toplum Sağlık Merkezi Müdür Yardımcısı Dr.Nurcihan Başkent, Mantar zehirlenmeleri ve Verem hakkında muhtarlara verdiği bilgilerin ardından Karbonmonoksit gazı hakkında da bilgilendirmelerde karbonmonoksit zehirlenmelerinde yapılması gerekenleri sıraladı.
16.01.2013 09: 47: 42
TSI
NNNN - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Yerel › Dünya Veremden Ölüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?