Dünya, Türkiye ve Mersin Ekonomisi Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Yerel

Dünya, Türkiye ve Mersin Ekonomisi Masaya Yatırıldı

Dünya, Türkiye ve Mersin Ekonomisi Masaya Yatırıldı

Mersin Girişimci İş Adamları Derneği (GİAD) ve Türkiye Finans Derneği işbirliğinde düzenlenen ’Ekonomik Gelişmeler Işığında 2016 ve Sonrası’ konulu panelde dünya, Türkiye ve Mersin ekonomisi masaya yatırıldı.

19.12.2015 16:59

Mersin Girişimci İş Adamları Derneği (GİAD) ve Türkiye Finans Derneği işbirliğinde düzenlenen 'Ekonomik Gelişmeler Işığında 2016 ve Sonrası' konulu panelde dünya, Türkiye ve Mersin ekonomisi masaya yatırıldı.

Akdeniz İhracatçılar Birlikleri (AKİB) konferans salonunda düzenlenen panele, Mersin Vali Yardımcısı Nihat Karabiber, Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen, Mersin- Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Türkiye Finans Derneği Başkanı Mutlu Başaran Öztürk, Mersin GİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzol ile iş adamları ve öğretim üyeleri katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Mersin GİAD Başkanı İzol, Mersin'in lokomotiflerinden olan turizm, tarım, lojistik, sanayi ve ticaretin de değerlendirileceği panelde dünya ekonomisinde yaşananlar, FED'in açıkladığı faiz artırımı ve sonrasında alacağı kararlar ile Türkiye'de yaşanan krizi konunun uzmanlarıyla birlikte ele alacaklarını söyledi.

Türkiye Finans Derneği Başkanı Öztürk ise "2008 yılında yaşanan küresel kriz, hep daha fazla isteği ile piyasaları reel sektörden kopardı ve krizin etkilerini daha da derinleştirdi. Sistemin çıkar çatışmalarına ve suistimallere açık olduğunu gösterdi. Bu nedenle dünya finansal mimarisi yeniden düzenlenmeye çalışılıyor" dedi.

"RUS EKONOMİSİ ÇÖKÜŞTE"

Daha sonra gerçekleştirilen panelde konuşan Finans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Ünal, dünyada büyük dönüşümlerin olduğuna, sınırların çizildiğine ve piyasaların finansal açıdan dengesiz olduğuna vurgu yaptı. 2015'in son 10 yılın en ilginç yılı olduğuna dikkat çeken Ünal, "ABD ekonomisine ilişkin veriler genel olarak olumlu bir görünüm çiziyor. Avrupa ekonomisinde aktivite zayıf seyrediyor. Japonya 2. çeyrekte resesyona girdi ve bu Japonya'nın son iki yılda ikinci resesyonu oldu. Bu sebepten Japon yatırımcılar dünyaya açılmak zorunda. Japonya, yatırım yapabilmek için yeni ülke arayışında. Türkiye bundan faydalanabilir ve yeni ilişkileri ile yeni yatırımlar çekebilir. Petrol, doğalgaz ve metal fiyatlarında yaşanan sert düşüşle Rus ekonomisi çöküşte. Bu düşüşte Ukrayna ve Türkiye krizi büyük rol oynuyor. Bu durum para çıkışlarına neden oluyor ama Rusya'nın bu durumdan zarar görmesi Türkiye'yi de etkiler" diye konuştu.

İş adamlarına önerilerde de bulunan Ünal, girişimci iş adamlarının 5 yıllık planlarını oluşturmaları gerektiğini söyledi. Yatırımcıların, rekabet avantajı sağlayacak özelliklere sahip girişimcileri özellikle tercih ettiklerine işaret eden Ünal, bu anlamda markalaşma çalışmalarının önemli olduğunu vurguladı. Ünal, "Yapılan tespitlere göre, her 1 milyon iş fikrinden sadece 6 tanesi başarılı bir şirkete dönüşüyor. Ortalama olarak risk sermayedarı, her yıl incelediği bin iş planından 6 tanesine yatırım yapar. Yatırımcılar, yatırım potansiyeli yüksek, hızlı büyüme göstererek büyük ölçeklere ulaşabilecek girişimlere ilgi gösterir. Çözüm üreten ve iş sürdürebilecek kapasitede bir ekibe önem verilmelidir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE İHRACATI KÖTÜYE GİDİYOR"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreter Yardımcısı İsmet Yalçın ise Türkiye'deki ihracatın kötüye gittiğini dile getirdi. Türkiye'nin belirlediği hedefler doğrultusunda ilerlemesi gerektiğinin altını çizen Yalçın, "Girişimcilik, Türkiye'nin en önemli olgusu ve biz TİM olarak bu konuya özel ilgi gösteriyoruz. Türkiye'nin ihracat yolunda bir hedefi var ve bu hedef doğrultusunda ilerliyor. Dünyada yaşanan krizler doğrultusunda 2016 yılında Türkiye ihracatında ciddi bir sıçrama beklemiyorum" şeklinde konuştu.

Finans Derneği 2. Başkanı Batuğhan Karaer de Türkiye'deki havacılık sektörünün dünyadaki ve Avrupa'daki havacılık sektöründen daha hızlı büyüdüğünü belirterek, bu yıl 138 milyon yolcuya ulaşmak istediklerini kaydetti. Karaer, 530 civarında uçak filolarının var olduğunu, Türkiye'de havacılık sektörünün hızla büyüdüğünü ve Turizm sektörünün de hava yoluyla bağlantılı olarak gelişeceğini ifade etti.

Panelin ardından, panelistlere ve katkıda bulunanlara plaket takdim edildi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dünya, Türkiye ve Mersin Ekonomisi Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement