Don Olaylarına Dikkat - Son Dakika
Yerel

Don Olaylarına Dikkat

Don Olaylarına Dikkat

Ziraat Mühendisi Atilla Kaplan, Meyve ağaçlarında meydana gelebilecek don olaylarına dikkat çekerek üreticilere önemli uyarılarda bulundu.

27.02.2014 16:05

Ziraat Mühendisi Atilla Kaplan, Meyve ağaçlarında meydana gelebilecek don olaylarına dikkat çekerek üreticilere önemli uyarılarda bulundu.

Mühendis Kaplan, meyvecilikte don olayı, budama ve ilaçlama konusunda üreticileri uyararak önemli bilgiler verdi.

Bu yıl yağışların yetersiz olması ve Niğde'de kuraklık olduğunun altını çizen Kaplan, Tarım sigortalarını yaptırmalarını önerdi.

Kaplan, "Çiftçilere çok büyük sıkıntılar yaşatan, doğal etmen don olayıdır. Bundan 5 yıl öncesine kadar Niğde bölgesinde daha sık rastlanıyordu don olayına. Bu yıl özellikle havaların sıcak gitmesi ve kuraklık nedeniyle ağaçların daha erken uyanmasına neden oluyor. Erken uyanan ağaçlar da İlkbahar geç donları dediğimiz bu dondan zarar görebilirler, yani bu yıl risk daha fazla. Ağaçların erken çiçeklenmesi çiçekte -2 derecede, küçük meyveler -1 derecede zarar görmektedir" dedi.

Kaplan, "Elma ağaçları 23 Nisanda çiçeklenmeye başlar ve 28 Nisana kadar devam eder. Bu süre içerisinde don olayı olursa çok ciddi sıkıntılar olabilir. Çiftçilerimiz don olayında dumanlama yöntemine başvurabilir. Çöken soğuğun dumanlama yapılarak samanla, lastikle yapmakta çiftçilerimiz, ancak soğuklar çok fazla eksilere düştüğü zaman dumanlama yöntemi bile çare olmuyor. Bu nedenle Devletimizin desteğiyle (TARSİM) Tarım sigortalarını yaptırmaları gerekiyor. Devlet üreticimizin bahçesini sigortalatmak isterse, yüzde 50'sini karşılıyor. Bütün tedbirleri uygulasanız da yeterli olmayabiliyor. Bu nedenle sigorta çok önem arz etmektedir" diye konuştu.

Meyve ağaçlarının budanmasında önemli bilgiler veren Kaplan, "Budama konusunda Niğde bölgesinde Elma yoğunluğu var. Türkiye genelinde bahçecilik büyük bir ivme kazandı ama Niğde'de 6 Buçuk milyon civarında ağaç sayısıyla ağaç bakımında birinci sırada, elma üretiminde ise 3 sırada. Bu ağaçlarda ürün vermeye başladığı zaman Niğde tekrar üretimde de birinci sıraya çıkacak. Budama yapmadan önce hangi şekil verilecek bunun düşünülmesi gerekiyor. Özellikle yeni dikilen ağaçlarda verilecek şekil budaması çok önem arz etmekte. Yarı bodur bahçede, değişik modifiye lider budama sistemi, tam bodur bahçede ise vertical axis budama, spindle gibi farklı budama şekilleri verilebilir. Bu budama sisteminin de daha sonraki yıllarda aynı şekilde devam etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kaplan son olarak, İlaçlama konusunda ruhsatlı ilaçlama kullanılması insanların sağlığı açısından çok önemli olduğunu ve ilaçlama yaptıktan sonra da hasat zamanındaki aranın iyi ayarlanması gerektiğinin altını çizdi. - NİĞDE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Don Olaylarına Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement