Doğu ve Güneydoğu Anadolu Smmm Odaları 36. Platform Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Smmm Odaları 36. Platform Toplantısı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Smmm Odaları 36. Platform Toplantısı

Van-Ağrı-Hakkari Bölge SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, ‘barış ve çözüm’ kelimelerinin bölge insanı ve kendileri için çok şey ifade ettiğini belirterek, “30 yıldır bölgemizde yaşanan çatışmalı ortam, yaşamımızın her alanını felç etmiştir” dedi.

12.05.2014 11:29

Van-Ağrı- Hakkari Bölge SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, 'barış ve çözüm' kelimelerinin bölge insanı ve kendileri için çok şey ifade ettiğini belirterek, "30 yıldır bölgemizde yaşanan çatışmalı ortam, yaşamımızın her alanını felç etmiştir" dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler (SMMM) Odaları 36. Platform Toplantısı, Diyarbakır'da yapıldı. Platform toplantısında bölgedeki mali müşavirlik mesleği sorunları ve çözüm yolları panelinde konuşan Van-Ağrı-Hakkari Bölge SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, 'barış ve çözüm' kelimelerinin bölge insanı ve kendileri için çok şey ifade ettiğini belirtti. Şahin, "Neredeyse çeyrek yüzyıldan fazla bir zamandır sıkıyönetim, olağanüstü hal durumları ile yönetildik. Ömrümüzün en güzel çağları, gençliğimiz böyle bir yönetim şekli altında geçmiştir. Bir sivil toplum kurumunun başkanı kimliği ile sizlerle bu düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Aslında meslek kimliğimizin yanında birden fazla başka kimliklerimizde mevcut. Örnek olarak; esnaf kimliğimiz, tüketici, baba, kardeş, amca, dayı ve birçok kimliğimizle olan biten olumsuzluklardan etkilenmemek mümkün görünmemektedir. 30 yıldır bölgemizde yaşanan çatışmalı ortam, yaşamımızın her alanını felç etmiştir. Bu çatışmalı ortam başta ülkemiz ve bölgemizin ekonomik ve sosyal durumunu derinden etkilemiştir. Çatışmalardan dolayı milyarlarca dolar tutarında kaynağımız heba edilmiş, insan hak ve hukuku yok sayılmıştır. Binlerce yaşam alanları boşatılmış, boşaltılan her köy, belde insanı, gittiği yerlerde yıkım, iflas, problemli yaşamlar oluşturmuştur. Göçle gelen insanlar, şehir yaşamına alışamamış, adeta şehir yaşamını kırsal yaşam alanına dönüştürülen hale getirilmiştir. Bölgemizin temel ekonomik can damarı olan hayvancılık yok edilmiş, yaylalar yasaklanmıştır. Tarım iflas etmiş, tarımla uğraşacak ortamlar ortadan kaldırılmıştır. Turizm etkilenmiş, seyahat yapma hakkımız risk almıştır. Bunun gibi çok sayıda örneklerle olanı biteni çoğaltabiliriz. Bu sonuçtan her kesimin etkilendiği kadar biz meslektaşlarda etkilendik, ailelerimiz etkilenmiş, müşterilerimiz etkilenmiştir. Özelikle Hakkari'de her gün kepenklerin kapatılması nedeniyle hem esnaf hem de meslektaşlarımız ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmışlardır. Böyle bir yapı içerisinde büyük küçük esnaflar bir bütün olarak, iş dünyası insanlarının çalışabileceği yeterince iş imkanı ve yeteneklerini icra edebilecekleri meslek ortaya çıkaramamıştır. Ekonomik yatırımlar yapılmamış veya güvenlik sebebiyle yatırımlar ertelenmiştir" dedi.

Barış sürecine de değinen İbrahim Şahin, "Bu çatışmalı ortam binlerce insanımızın canına mal olmuş, gencecik bedenler ömürlerinin baharında yaşama veda edilmiş durumuna gelmiştir. İşte bu nedenle barış ve çözüm sürecinin bölgemiz ve ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu, barış ve çözüm sürecinin kesintiye uğramaması için her kesin her kesimin buna destek vermesi gerektiğine inanmaktayız. Özelikle son bir yıldır olumsuz etkilerini uzun zamandan beri en ağır şekilde hissettiren çatışmalı dönemden kurtulmak ve başta Kürt sorunu merkezli sorunlarını karşılıklı diyalog çerçevesinde çözümlemek hususunda çok önemli bir süreçten geçmektedir. Oluşturulan barış ortamı bütün kesimlerce de kabul gördüğü anlaşılmıştır. Bir yıldır bölgede hiç bir insanımızın burnu dahi kanamadığı istenilen tablo olduğu bilinmelidir. O nedenle bu süreç küçük hesaplarla heba edilmemelidir. Bunun için; çatışmasızlık ortamı devam etmeli, güven ortamının oluşturulmasına özen gösterilmeli, demokratik ve hukuki adımların atılması, anayasal düzenlemelerin yapılması, ekonomik kalkınmanın bölgeden başlatılması, köye dönüşlerin özendirilmesi gibi konu başlıklarında çalışmalar yapılarak oluşacak ve çözülecek bütün sorunlarımız, ülkemizi ve bölgemizi gerek uluslar arası gerekse ulusal düzeyde halkımızın mutluluğu ve refahı için olumlu sonuçlar oluşturacağı gibi hepimizi mutlu edeceği düşüncesindeyim" şeklinde konuştu.

Şahin'den sonra Diyarbakır SMMMO Başkanı Mehmet Erkan Azizoğlu, Mardin- Şırnak SMMMO Başkanı Nurullah Budak, Şanlıurfa SMMMO Başkanı Nihat Taş, Gaziantep - Kilis SMMMO Başkanı Hüseyin Özbay da birer sunum yaptılar. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Doğu ve Güneydoğu Anadolu Smmm Odaları 36. Platform Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement