Türkiye Süt, Et Gıda Sanayicileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, tarım sektörünün bugün dünyada enerji sorununun çözüm kaynağı olarak sorgulandığını ifade ederek, "Başta Dünya Bankası olmak üzere bütün uluslararası raporlar ve projeksiyonlar, Türkiye'nin hayvancılıkta net ihracatçı konumunda olabileceği, en güçlü ürünün küçükbaş hayvan olduğunu ortaya koyuyor. Herkes çok iyi bilmelidir ki Türkiye, et ve süt sektörlerinde fırsatlar ülkesidir" dedi.
Türkiye Süt, Et Gıda Sanayicileri Birliği (SETBİR) ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi işbirliği ile düzenlenen 'Doğu Anadolu'da Hayvancılık Sektörü, Sorunları ve Çözüm Önerileri' konulu seminer Van Ticaret Borsası (VATBO) toplantı salonunda yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Van Tarım İl Müdürü Murat Akbay, çiftçilerin yaşadığı sorunları dile getirdi. Ardından konuşan SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da global dünyadaki gelişmelerin başında gıda sektörünün stratejik sektörlerin ilk sırasına yerleştiğini belirtti. Gıda sektörünün hammadde kaynağı olan tarım ve hayvancılık sektörlerinde yaşamsal öneme sahip olduğunu ifade eden Bahçıvan, bu noktada Türkiye olarak tarım ve hayvancılıkta yaşanan ciddi sorunları aşmakta, yeni vizyon geliştirmekte başka çıkış yolunun oyladığını kaydetti. Zamanında üretilmeyen çözümlerin getirdiği problemlerin dayattığı ağır koşulların yaşandığını ifade eden Bahçıvan, bunun başta Van olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi'nde çok ciddi bir biçimde hissedildiğin ve yaşandığını anlattı. Bahçıvan, "Ne ülkemiz için, ne sektörümüz için, ne bölgemiz ve ne de bölge için insanımız için kaybedecek zamanımız kalmamıştır. Hep beraber bir şeyler yapma zamanı gelmiştir. Doğu Anadolu Bölgesi, dünyanın en güzel hayvancılık bölgelerini başında geliyor. Başta Dünya Bankası olmak üzere bütün uluslararası raporlar ve projeksiyonlar, Türkiye'nin hayvancılıkta net ihracatçı konumunda olabileceği, en güçlü ürünün küçükbaş hayvan olduğunu ortaya koyuyor. Herkes çok iyi bilmelidir ki Türkiye, et ve süt sektörlerinde fırsatlar ülkesidir, özelikle de küçükbaş canlı hayvan ihracatlarında ciddi rekabet fırsatları söz konusudur. Zira Türkiye'nin etrafı net tarım ithalatçısı, net küçükbaş hayvan ithalatçısı ülkelerle çevrilidir. Türkiye'de, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hollanda'da olduğu gibi hayvancılık sektörünün önemli bir lokomotif olarak değerlendirilebilir" dedi.
Tarım sektörünün bugün dünyada enerji sorununun çözüm kaynağı olarak sorgulandığını sözlerine ekleyen Erdal Bahçıvan şöyle konuştu;
"Artan dünya nüfusu ve refahın yükselmesi, topraktan çıkan ürünleri, bile cep telefonun ya da bilgisayar ve otomobil kadar önemli ve stratejik hale gelmiştir. Tarım ve hayvancılık ürünleri, en önemli finansman ve yatırım enstürmanları haline gelmeye başlamıştır. Buna bir de küresel ısınma ve onun getireceği yeni koşullar da eklenince tarım ve hayvancılık ürünlerinin stratejik önemi çok daha ağırlıklı hale gelecektir. Dünyanın yakın bir döneminde tarımın da daha açık bir pazara dönüşeceğini bilerek, verimlilik ile dünya fiyatlarıyla üretim yapmanın çok değerli hale geleceğini bilerek, tarımda sınırların kalkacağı yeni bir düzenin geldiğini görerek önlemler almak durumundayız. Ahlarla, vahlarla daha fazla zaman kaybedeceğimize, yeni koşullara nasıl uyum göstereceğimiz ve potansiyelimize nasıl fırsatlara dönüştüreceğimize bakmalıyız. Yeni şartlarda, hangi bölgede başta yem bitkileri olmak üzere hangi ürünlere ağırlık verileceğini, yeni şartlarda nasıl hayvancılık yapılacağına karar vermeliyiz."
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Toprak Mahsuller Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu da, küresel ısınma, kuraklık spekülasyonları ve bunun yem bitkileri üzerindeki etkileri ile ilgili konuşma yaparken, TEDGEM Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, kırsal kalkınma yatırım programı ve SETBİR Sekreteri Melek Us ise dünyada ve Türkiye'de küçükbaş hayvancılık, mevcut durum ve beklentileri konularında katılımcılara bilgi verdi.
(SER-MET-Y)
16.06.2007 19:45 TSİ
Son Dakika › Yerel › 'Doğu Anadolu'da Hayvancılık Sektörü, Sorunlar ve Çözüm Önerileri' Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?