Türkiye'de artan hayvancılık sektörünün ana maddesi silajlık yem bitkisini sağlamak amacıyla olan "Silajlık Mısır ve Silaj Kalitesinin Arttırılması" amacıyla Menteşe Doğanköy Mahallesinde 'Tarla Günü' düzenlendi. Tarla gününe Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Menteşe Belediye Başkan Vekili Murat Gökalp, Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Muğla'da artan hayvancılık sektörünün yem ihtiyacının karşılanması amacıyla yem bitkisi üretiminin artmadığı ve 12 aya yayılacak şekilde üretim yapılmadığı açıklandı. Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün yem bitkileri açığını kapatmak ve hayvan üreticilerinin ihtiyacı olan alternatif, kaliteli ve çeşitliliği sağlayan kaba yem bitkisi üretimini yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla uzun yıllardır sistemli bir şekilde çalışmalarına devam ettiği açıklanırken, 2015 yılında alternatif yem bitkisi üretim çalışmaları kapsamında "Dane Sorgum", "Tirinova","Caramba", "Caramba Mix", "Yem Bezelyesi", "lenox", "Silajlık Mısır", "Sorgum Sudan Otu Melezi", "Yonca", "Hayvan Pancarı", "Hayvan Şalgamı", "Hayvan Yem Şalgamı" "Fiğ", "2.ürün Silajlık Mısır" ve "silaj kalitesinin arttırılması" çalışmaları yapıldığı açıklandı.
'Tarla Günü'nde konuşan Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, Tarla Günü düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederken, Oda olarak çiftçilere gereken her türlü yardımı vermeye hazır olduklarını açıkladı. Menteşe Belediye Başkan Vekili Murat Gökalp ise çiftçinin aslında durumunun iyi olmadığını belirtti. Kendisinin de bir çiftçi olduğunu hatırlatan Gökalp, çiftçilikten gelir elede eden kesimin çok az olduğunu belirtirken, desteklemelerin daha da arttırılarak Türk çiftçisinin kalkınmasına omuz verilmesi gerektiğini ifade etti.
650 DEKARA EKİLECEK HİBRİT MISIR TOHUMU DAĞITILDI
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılında 450 dekarlık silajlık mısır tohumu ve 20 adet 50 tonluk topraksız silaj örtüsü, 20 adet 50 tona yetecek hazır silaj katkısı alınarak tüm ilçelere dağıtımının yapıldığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, "2015 yılında ise 100 tonluk topraksız silaj örtüsü ve katkı maddeleri ile 650 dekarlık alanı ekebilecek hibrit mısır tohumluklarının dağıtımı il genelinde yapıldı. Ekimi yapılan silajlık mısır tohumlarından hasat olgunluğuna gelenlerden yüksek verimler alınmaktadır. Yapılan çalışmalardan biri olan "Silajlık Mısır ve Silaj Kalitesinin Arttırılması" çalışmaları ile hem yüksek verimli mısır çeşitlerinin hem de silaj katkısı ve topraksız silaj örtüsü kullanımı ile silaj kalitesinin arttırılması ve silaj bozulmalarının önüne geçilmesi sağlanmaktadır.
12 AY ÜRÜN ALINABİLİR
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Türk çiftçisinin sıkıntısının hayvancılık konusunda dışa bağımlılıktan kurtulması ile olacağının altını çizdi. Ekici, "Hayvancılık üretimini ne kadar arttırırsak ülkemiz de o karlı duruma geçer. Bunun için de hayvancılıkta önemli olan yem bitkilerini kendimiz üretmemiz gerekir. Yem bitkilerini de eğer Afrika'dan alırsak hayvancılıkta karlı duruma geçemeyiz. Patates, yerfıstığı, çilek ekiminde Muğla olarak belli bir seviyeye geldik. Yem bitkileri çeşitlerindeki artış ve 12 ay boyunca da yem bitkisinin üretimi bizim ilimiz için çok önemli. Bizim ilimiz yem bitkisi üretimi için çok önemli. Çünkü Muğla çok iyi yağış alan bir bölge. 12 ay boyunca burada yem bitkisi üretebilirsiniz. Devletimizin zaten yem bitkisi olsun diğer ürünlerde olsun desteklemesini zaten veriyor" dedi.
Konuşmaların ardından Doğanköy Mahallesinden Ünal Türer'e ait mısır tarlasında iki ayrı mısır ürürü hakkında bilgi verilirken, hasat gerçekleştirildi. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Doğanköy'da 'Tarla Günü' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?