Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından "Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı" bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda DOĞAKA'dan KOBİ'lere ve Kooperatiflere 400 bin TL'ye kadar destek verileceği bildirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı bütçesinin 30 milyon TL olduğunu kaydederek, "Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı olarak belirlenen bu destek programına, bölgemizdeki tüm KOBİ'ler ve ticari esaslara göre faaliyet gösteren kooperatifler başvuru yapabilecek ve her bir proje için en az 40 bin TL ve en çok 400 bin TL'ye kadar hibe yardımı alabileceklerdir. Program kapsamında son başvuru tarihi 1 Mart 2013 tarihidir" dedi.
Onur Yıldız konuşmasının devamında, programın iki temel hedefi bulunduğunu da kaydederek, şunları söyledi:
"İlki Kalkınma Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan gelişmişlik göstergeleri doğrultusunda bölgemizde az gelişmiş ilçelerimizden gelen projelere öncelik vermek suretiyle bu ilçelerimizde üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktır. Bu amaçla bu ilçelerimizden gelen proje başvurularına ilave puan verilecektir. İkinci olarak ise bölgemizde mevcut işletmelerin araştırma ve geliştirmeye dayalı yeni ürün üretimleri ve yenilikçi üretim modelleri geliştirmesine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Marka ve patent hakkı alınmış yeni veya işlevselliği geliştirilmiş ürünlerin üretilmesi, ürün çeşitliliğinin artırılması suretiyle ihracat potansiyelini geliştirecek projelere de teşvik edici tedbirler alınması öngörülmüştür. Buna göre, bölge kalkınmasında sürükleyici rol oynayabilecek hedef sektörlerden alınacak başvurulara ilave puan verilecek olup, Osmaniye ilinde ye rfıstığı ve zeytincilik faaliyetlerine yönelik yenilikçi projeler ilave puanlarla desteklenecektir. Ayrıca herhangi bir ilave puan öngörülmemiş olsa da çevresel anlamda maliyet oluşturan atıkların ekonomiye kazandırılmasına yönelik projeler de öncelikli olarak değerlendirilecektir."
Toplantıda konuşan Vali Celalettin Cerrah ise verilecek olan proje desteğinden Osmaniye'nin en iyi şekilde faydalanması gerektiğini kaydederek, "Osmaniye olarak proje yapmaya daha çok önem vermeliyiz. Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı'nda verilecek olan 30 Milyon TL'nin büyük çoğunluğunu, yapacağımız projelerle Osmaniye olarak biz almalıyız. Bunun için öncelikle iyi projeler yapmamız gerekiyor" dedi.
Bu arada Hatay ve Kahramanmaraş illerinin eski iller olduğunu ve Osmaniye'nin yeni bir il olması sebebiyle proje yapmada bu illere nazaran deneyimsiz olduğunu da belirten Cerrah, "Geçmişte verilen desteklerden bugüne kadar çok az faydalanabildik. Bu konuda Odalarımıza, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza önemli görevler düşüyor. Osmaniye Valisi olarak, DOĞAKA'daki uzman arkadaşlarımızı size yönlendirmek suretiyle projenin yapılması konusunda detaylı bilgi edinmeniz için her türlü desteği vereceğim" diye konuştu.
Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı'ndan KOBİ'lerin ve Kooperatiflerin faydalanacağını belirten Cerrah, şöyle konuştu:
"Proje yapacak olanların en çok müracaat edecekleri alan, bizim Osmaniye olarak en çok yetiştirdiğimiz ve uzman olduğumuz Osmaniye Yerfıstığı, zeytin ve zeytinyağı. Osmaniye'de 150 civarında Osmaniye Yerfıstığı tesisi var. Bu işletmelerin ek olarak kurabilecekleri tesislerin projelerini hazırlayıp, müracaat etmeleri gerekir. Ayrıca zeytinyağı ve zeytin ürünleri konusunda projeler de hazırlanabilir. Bildiğiniz gibi Osmaniye, yerfıstığı ve zeytin konusunda hazırladığı projelere ilave puan alacak. Program 25 Aralık'ta başladı ve 1 Mart'ta sona erecek. 2,5 ay zamanımız var. Bu çok önemli bir zaman. Bu zaman içerisinde yüzlerce proje ile müracaat etmeliyiz."
Sumbas, Hasanbeyli, Bahçe ve Toprakkale ilçelerinden gelen projelerin de ilave puan alacağını vurgulayan Vali Cerrah, "Sumbas, Hasanbeyli, Bahçe ve Toprakkale ilçelerimizin bu destekten daha çok faydalanmasını arzu ediyorum. Merkez, Kadirli ve Düziçi ilçelerimiz bu ilçelerimize göre ekonomik yönden daha iyi durumda. Bu nedenle Sumbas, Hasanbeyli, Bahçe ve Toprakkale'nin daha çok proje hazırlamaları lazım. Osmaniye'yi, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay illeri ile yarışır hale getirmek için herkesin üzerine önemli görevler düşüyor. Çocuklarımızın daha iyi ekonomik koşullar içinde yaşamasını, onlara daha iyi bir gelecek bırakmak istiyorsak; en iyi projeleri yapıp, verilen destekten en yüksek miktarda faydalanmalıyız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından DOĞAKA Program Yönetim Birimi Başkanı Erdal İlbay, Mali Destek Programı Başvuru Eğitimi konulu sunumunu gerçekleştirdi. İlbay, son başvuru tarihinin 1 Mart 2013 saat 17.00 olan program hakkında ayrıntılı bilgiye 'dogaka.gov.tr' adresinde yayınlanan Başvuru Rehberi'nden ulaşılabileceğini söyledi. Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası salonunda yapılan toplantıya, İl Genel Meclisi Başkanı Selçuk Acar, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Taşkaya ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın temsilcileri katıldı. - OSMANİYE
Son Dakika › Yerel › Doğaka'dan Kobi'lere ve Kooperatiflere Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?