Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi, 2016-2017 faaliyetlerine bütün hızıyla devam ediyor. Dernek binasında düzenlenen yeni programa konuşmacı olarak Doç.Dr. Ali Kurt katıldı.
TYB Erzurum Şubesi'nin faaliyetlerden biri olan "Her ay bir KİTAP etrafında buluşuyoruz "un Ekim Ayı'ndaki ilk konuğu Doç.Dr.Ali Kurt oldu.
Kurt'un, Kutadgu Bilig ve Yusuf Has Hacib'de 'Adalet' anlayışını öne çıkararak yaptığı sohbete ilgi yoğun oldu.
TYB Erzurum Şube Başkanı M.Hanefi İspirli Türk Edebiyatı'nın en önemli yazılı kaynaklarından biri olan Kutadgu Bilig ve Yusuf Has Hacib'i Erzurum'da gündeme taşıdıkları için mutlu olduklarını; Doç. Dr. Ali Kurt'a teşekkür ettiklerini söyledi.
Doç. Dr. Ali Kurt şunları söyledi; "Kutadgu Bilig, Türkler Müslüman olduktan sonra, 1069/1070 yılında yazılan ilk Türkçe eserdir. Yusuf Has Hacib, bilinen tek eseri olan bu kitabında diyaloglarla hükümdar ve vatandaşların mutluluğunu artırmak için neler yapılması gerektiği gbi önemli konulara değinmiştir. Burada semboller kullanılarak, bazılarına göre hükümdarlara doğru yolu göstermek için bir siyasetname, bazılarına göre ise felsefi bir metin düzenlenmiştir.
Kutadgu Bilig şimdiye kadar dili ve kaynakları, yani esinlendiği ülke, görüş ve dinler açısından çok araştırıldı. Ancak biz, bu konular üzerinde durmayacağız. Aruz vezniyle ve mesnevi tarzında yazılmış böyle bir eser vardır, önemlidir ve gerçektir. Kutadgu Bilig günümüze ne taşıyor? Günümüz sorunlarına ışık tutabilir mi? Bunlar üzerinde durma zamanı geldi geçiyor. Konuşmamızda Yusuf Has Hacib'in adalet anlayışı üzerinde durmaya çalışacağız.
Kutadgu Bilig, yazarına has Hacib'lik ünvanı getirmiş, Yusuf, Has Hacib olmuştur. Yani kitaptaki nasihatlerin o sırada tahtta bulunan hükümdara yeterince tesir ettiği söylenebilir."
Sohbet TYB Erzurum Şubesi Üst Kurul Delegesi Prof.Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu'nun plaket ve kitap takdimi ile sona erdi. - ERZURUM
Son Dakika › Yerel › Doç.dr. Ali Kurt, Tyb Erzurum Şubesi'nde Yusuf Has Hacib'i Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?