Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, "Son zamanlarda yapılan faaliyetlere baktığımızda Diyarbakır'ın bir kültür ve inanç turizmi merkezi olma yolunda ilerlediğini görmekteyiz" dedi.
Vali Kıraç, Dicle Üinversitesi (DÜ) Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Peygamberler Sempozyumu ve Eğil Tanıtım Günleri"nin açılışında yaptığı konuşmada, Anadolu coğrafyasının İslam medeniyetiyle Diyarbakır'da tanıştığını ifade ederek, hicretten 7 yıl sonra Hz. Süleyman'ın komutanlığındaki ordu ile bu toprakların fethedildiğini söyledi.
Diyarbakır'ın fethinden yüzlerce yıl önce Hz. Zülküfl ve Hz. Elyasa peygamberlerin yanı sıra Osmanlı salnamelerinde isimleri geçen Nebi Hallak, Nebi Harun ve Nebi Harut'un da Eğil'de medfun olduğunu kaydeden Vali Kıraç, şöyle konuştu:
"Son yıllardaki faaliyetlerle ve kültür varlıklarına verdiği değerle kabuğunu kırmaya başlayan gerçek çehresini ortaya çıkaran Diyarbakır bir cazibe merkezi olma yolunda ilerlemektedir. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, İslam'ın 5. Harem-i Şerif'i olan Ulu Cami'yi bağrında barındır Diyarbakır, bir taraftan Malabadi Köprüsü ile şehrimize gelenleri selamlarken diğer yandan şehit sahabe türbeleriyle ziyaretçilerini mistik iklimine çekmektedir."
"Gün yüzüne çıkmamış birçok eser keşfedilmeyi beklemektedir"
"Cevherin kıymetini ancak cevherden anlayan bilir. Burada yatan peygamberlerin, sahabelerin kıymetini de bizlerin bilmesi, idrak etmesi ve buna göre hareket etmesi son derece önemlidir" ifadesini kullanan Kıraç, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu bağlamda ilimizdeki kamu kurumları, valiliğimiz, üniversitemiz ve sivil toplum kuruluşlarımız ile son yıllarda bu değerlerin farkına varmaya başladığımızı ve değerlendirme adına adımlar attığımızı görmek mutluluk vericidir. Son zamanlarda yapılan faaliyetlere baktığımızda Diyarbakır'ın bir kültür ve inanç turizmi merkezi olma yolunda ilerlediğini görmekteyiz. Hepimizin bildiği Dört Ayaklı Minare, İç Kale gibi yerlerin yanında henüz gün yüzüne çıkmamış birçok eser keşfedilmeyi beklemektedir. Örneğin son günlerde Eshab-ı Kehf'in Lice'de bulunduğuna dair önemli bulgular elde edilmiştir. 1200'lü yıllarda Selehaddin-i Eyyübi'nin kardeşi Melik Adil'e ait bir kitabenin Lice'deki mağara içerisine işlenmiş olması bu durumu kuvvetlendirmektedir."
İslam öncesi dönemlerin ortaya çıkarılması için yapılan kazı çalışmaları ve restorasyonlar ile Diyarbakır'ın güzelliklerinin gün yüzüne çıkmaya başladığını vurgulayan Kıraç, "Elbette ki sadece bu eserlerin ortaya çıkarılması yeterli değildir. Bunların tanıtılması, bilinirliğinin arttırılması da en az diğer çalışmalar kadar kıymetlidir" diye konuştu.
"Bu güzellikleri tanıtmak boynumuzun borcudur"
DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Saraç da Diyarbakır'ın çok sayıda tarihi kültür varlıklarına sahip bir şehir olduğunu ifade ederek, bu eserleri tüm dünyanın tanıması greketiğini söyledi.
Sahip olduğu maneviyatlar nedeniyle Eğil ilçesinin Diyarbakır'ın kalbi olduğunu dile gtiren Saraç, "Diyarbakır çok önemli bir turizm şehri ama onun ötesinde maneviyat ve inanç şehridir. Bu güzellikleri tanıtmak boynumuzun borcudur. Bu sempozyum tanıtıma büyük katkı sunacak" dedi.
Sempozyumun yarın sona ereceği bildirildi. - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Diyarbakır'da 'Peygamberler Sempozyumu ve Eğil Tanıtım Günleri' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?