Diyarbakır'da 'Karpuz' Paneli - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'da 'Karpuz' Paneli

Diyarbakır\'da \'Karpuz\' Paneli

Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce, “Diyarbakır Karpuzu” adlı panel düzenlendi.

19.09.2016 16:33

Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce, "Diyarbakır Karpuzu" adlı panel düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen panele, Vali Yardımcısı Haktan Gökçekuyu, İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Songül Akın, kurum çalışanları ve vatandaşlar katıldı. Atalar, Diyarbakır'ın özellikle Türkiye'deki tarımı ve hayvancılığı büyük olan ilk 10 il arasında yer aldığını belirterek, "İlimizdeki tarım ve hayvancılığının geliştirilmesi ile ilgili faaliyetlerimiz sürmektedir. Diyarbakır toplam 15 milyon dekar araziye sahip olan bir ildir. Bunun yaklaşık 7 milyon dekarı tarım arazisi. Bu tarım arazisinin de 250 bin dekarında sebze, 154 bin dekarında meyve üretilmektedir. Diyarbakır, küçükbaş hayvan sayısı 1 milyon 250 bin adet, büyükbaş hayvanımız da 370 bin adettir. Manda üretiminde de Türkiye'de ikinci sırada yer alan Diyarbakır'da, 11 bin 200 adet manda bulunmaktadır. Diyarbakır karpuzunun yaklaşık olarak 45 bin dekarda ekimi ve yetiştirme çalışmaları yapılıyor. Bunun da 500 dekarı Diyarbakır çeşidi dediğimiz çeşitlerle yapılmaktadır. Bu konuda faaliyet gösteren çiftçilerimizin desteklenmesi, Diyarbakır ile özdeşleşmiş bu ürünün tarımını devam ettirmelerini amaçlayarak bu festival ve etkinliklerle konuyu canlı tutmaya çalışıyoruz. Karpuz ağırlıkları ortalama 50 kilo olan Diyarbakır çeşitleri yeterince bilinmemektedir. Buradaki amacımız bu değeri Türkiye ve Dünyadaki diğer insanlara da göstermek" dedi.

"Karpuz aslında bir sebze"

Panele konuşmacı olarak katılan Yrd. Dr. Songül Akın ise, doğru bilinen yanlışlardan birinin karpuzun bir meyve olarak bilinmesi olduğunu belirterek, aslında karpuz bir sebze olduğunu kaydetti. Dünyada karpuz üretimi açısından Türkiye'nin ikinci sırada yer aldığını anlatan Akın, şunları kaydetti:

"Diyarbakır'ın sembolü olmasına rağmen maalesef Diyarbakır, Türkiye içerisinde 4'ncü sırada yer alıyor. Adana yaklaşık yüzde 20'lik oranla 1'inci, Antalya yüzde 11'lik oranla 2'nci, İzmir yüzde 6,5'lik oranla 3'üncü ve Diyarbakır ise 4'üncü sırada yer almaktadır. Turfanda döneminde İran'dan yapılan ihracat yerli karpuz üreticisinin belini bükmekte. Bu konu ile ilgili tarım politikasına yönelik çalışmalar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda yapılmaya başlandı. Market fiyatı ile üretici fiyatı arasında yüzde 66'lık bir fark söz konusu. Bu durumda üreticinin çok fazla para kazanması mümkün değil. Bunu Diyarbakır için konuşuyorum. Diyarbakır için şu sembol olma meselesi her şeyden daha önemli bence. Her ne kadar biz karpuzdan ekmek yemesek de karpuzun sembolü olan il karpuzun peşinin bırakmamalı ve karpuzu lansmanlarında kullanması bizim için son derece önemli." - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Diyarbakır'da 'Karpuz' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement