Uzunköprü Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Cem Yekdeş, Diyabet Hastalığı hakkında bilgiler verdi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Cem Yekdeş, diyabet hastalığının, kandaki şeker (glukoz) düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği veya yeterince salgılanmasına rağmen vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik bir metabolizma bozukluğu olduğunu hatırlattı. Uzman Dr. Ali Cem Yekdeş, "Diyabet hastalığının belirtileri, çok su içmek, çok idrara çıkma, çok yemek yeme, ağırlık artışı veya zayıflama, bulanık görme, genital bölgede kaşıntı, halsizlik, yorgunluk, cilt kuruluğu, vücudun kıvrım yerlerinde kaşıntı, infeksiyonlar. Diyabet hastalığına yakalanma riski olan hastalar, birinci derece akrabalarında diyabet bulunan kişiler, hipertansiyon hastaları, kan yağları yüksek olanlar, daha önceden gizli diyabet tanısı almış olanlar, uyku-apne sendromu olan kişiler, polikistik over sendromu tanısı konulmuş kadınlar, erken yaşta kalp - damar hastalığı başlamış hastalar, sık acıkan ve hızlı kilo alan şişmanlar, sağlıksız beslenenler, hareketsiz yaşayanlar, gebelik diyabeti teşhisi alanlar, 4 kilo üzerinde bebek doğurmuş olan kadınlardır" dedi.
"Diyabet hastalığının tedavisinde çeşitli teknikler bir arada kullanılır, bunlar yaşam tarzı değişikliği (tıbbi beslenme tedavisi, egzersiz), eğitim ve psikososyal destek, ilaç tedavisi (insülin dışında kan şekerini düzenleyici ilaçlar ve insülin) şeklinde sıralanabilir" diyen Uzman Dr. Ali Cem Yekdeş, şunları kaydetti:
"Diyabet Hastaları ne yapmalı? Ne yapmamalı? diye sorulacak olursa; sağlıklı beslenmesine dikkat etmeli, düzenli fiziksel aktivite yapmalı, yeterince uyumalı, sigara içmemeli, alkolden uzak durmalı, stres ile başa çıkmayı öğrenmeli. Diyabetli hastalar ayrıca; beyaz ekmek yerine tam tahıl, yulaf ve çavdar ekmeği tüketmelidirler. Pirinç veya makarna yerine bulgur yemelidirler. Kabuğu ile yenilen meyvelerin kabuğu soyulmadan iyice yıkayarak tüketilmelidir. Öğünlerde mutlaka sebze ve salata olmalıdır. Haftada 2-3 defa kuru baklagil yenilmelidir. Her öğünde farklı besin gruplarına yer verilmelidir. Şeker, tuz, yağ oranı yüksek besin tüketiminden kaçınılmalıdır. Konserve veya işlenmiş besinler yerine taze besinler tüketilmelidir. Her gün taze sebze ve meyve tüketilmesine dikkat edilmelidir. Haşlama, buğulama gibi düşük yağlı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Gün içinde 8 - 10 bardak su içilmesi de unutulmamalıdır. Diyabet hastalığı her şeyin sonu demek değildir, hayat tarzımızı ve yeme alışkanlıklarımızı değiştirerek, kısacası bu hastalıkla yaşamayı öğrenerek hayatınıza devam edebilirsiniz." - EDİRNE
Son Dakika › Yerel › Diyabet Hastalığı Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?