Samsun Valiliği koordinasyonunda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yürütülen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engellilere Destek Programı (EDES) kapsamında finanse edilen "Diyabetli Çocuklar Okulda Projesi 2 (DİÇOP II)" tanıtıldı.
OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısına OMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Yüksel Kıyak, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Salih Selçuk, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Proje hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Araştırmacı Görevli Dr. Mehtap Yağan Aşçı, "DİÇOP 2 ile İlkadım, Atakum, Canik, Bafra, Alaçam, 19 Mayıs, Tekkeköy ilçelerinde seçilen 95 anaokulu ve ilkokulda görev yapan okul öncesi ve sınıf öğretmenine kan şekeri ölçme, insülin iğnesi yapma, insülin pompası kullanımını da içeren teorik ve uygulamalı diyabet eğitim verilecek. Bu proje ile diyabetli çocukların ve ailelerinin eğitim ve sosyal hayatlarında yaşadıkları zorlukların anlatılması ve çözüm yollarının sunulması amaçlanmaktadır" dedi.
Projenin okullarda uygulanacağını belirten İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Salih Selçuk, "Ortağı olduğumuz bu proje bizim okullarımızda uygulanacak. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz bu konuda gerekli bilgilenmeyi sağlayacaklar. Biz il yönetimi olarak bu projenin sağlıklı şekilde yürütülmesi için elimizden geleni yapacağız. Önemli olan çocuklarımızdır. Bir taraftan sağlıkları, bir taraftan da aldıkları eğitimleri bizce çok önem taşıyor. Sağlığı olmayan ve temel ihtiyaçları karşılanamayan bir öğrencinin öğrenmesinin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu nedenle bu projeyi çok önemsiyoruz" diye konuştu.
Projenin öğretmenlere çok iyi anlatılması gerektiğinin altını çizen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Yüksel Kıyak, "Diyabetli çocuklarla ilgili zaman zaman öğretmenlerin bilgi ve birikim konusunda okullarda sorunlar yaşanıyor. Bizim yurtlarda da diyabetli çocuklarımız, çölyak hastası gibi çocuklarımız da oldu. Bu tür sorunlardan olan çocuklarımız olduğu zaman her çocuk için bir eleman görevlendirmek zorunda kalıyorduk. Bu yaklaşık 1 - 2 böyle devam ediyordu. Çocuğun okuduğu okuldaki öğretmenleri bilgilendirmemiz gerekiyordu. Çölyak hastası bir çocuğumuz merdivenden dışarı doğru 'beni aç bırakıyorlar. Bugün bana yemek vermediler' diye bağırıyor. Halbuki çocuk yuvasında belli bir standart ve belli bir saat vardır. Yemekler verilir ama çölyak hastası çocuğa o yemek verilmez. Verilmediği içinde balkona çıkıp bağırıyor. Çocuğumuz kuruluşumuzun dışına çıkarak kaçıyor ve bir vatandaş da çocuğa acıyor ve yemek yediriyor. Çocuğumuz neredeyse hastanelik olacaktı. Bu sorunlarla karşılaşmamak için çocuklarımızın ilk temas ettiği öğretmenlerimizin çocuklarla ilgili bu tür hastalıklarla ilgilenmesi çocuklarımızın geleceği açısından çok önemlidir" şeklinde konuştu.
Projede ilave destek vermek için hazır olduklarını ifade eden OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, "Proje Koordinasyon Merkezinizin gücü yetiyorsa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve proje ortakları OKA'ya ilave destek için başvurabilirsiniz. Yetişemediğimiz okullar varsa oralara Sürekli Eğitim Merkezi eliyle daha fazla öğretmene ve öğrenciye erişmek için başvurabilirsiniz. Bizim yıl boyu açık olan teknik destek diye bir programımız var. Kurumlar personellerinin eğitim ihtiyaçlarını bu teknik destek programından karşılayabiliyorlar. Bunda da 15 bin TL'ye kadar yardımımız oluyor. Bu paranın nasıl kullanılacağı sitemizde var" açıklamasında bulundu.
DİÇOP'u üniversite olarak önemsediklerini belirten OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ise şunları kaydetti: "Toplumumuzda el uzatmamız gereken bazı sorunlar var. Bunlar her ne kadar sağlık sorunları gibi gözükse de bir yandan da ciddi sosyal sorunlardır. Bu çocuklarımızın okuması, gelecekte ülkemize ve milletimize yararlı insanlar olarak yetişebilmesi için onlara destek olmamız gerekiyor. Yoksa bu çocuklar evlerine gidecekler. Aileleri evlerinde bakmayı tercih edecek. Ama biz bu şekilde öğretmenlerimiz aracılığı ile onlara ne kadar yardımcı olabilirsek, onları hayatın içinde daha fazla tutunmalarını ve çok başarılı olmalarını sağlayabiliriz. DİÇOP'u önemsiyoruz çünkü ikincisini yapıyoruz. Bir projenin ilkinin yapılmış olması ve genişletilerek ikincisinin yapılmış olması bence çok önemlidir. İlkinde sadece il merkezimizdeki okullarla yola çıkmıştık. Oldukça başarılı eğitimler oldu. Öğretmenlerimiz isteyerek katıldılar. DİÇOP 2 ile sadece il merkezimizde değil, diğer ilçelerimizde de bu eğitimi yaygınlaştıracağız." - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Diçop 2 Tanıtıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?