(29.10.2012 FOTOĞRAFLI)
//////////
Zorba yine sahnede
MERSİN Devlet Opera ve Balesi (umdob) ünlü yazar Nikos Kazancakis'in aynı adlı romanından baleye uyarlanan, müziği Mikis Theodorakis'e ait "Zorba" balesini yeniden sahneleyecek. Geçmiş yıllarda kapalı gişe oynayan eser, 3 Kasım saat 20.00'de sanatseverlerle buluşacak.
MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, yaptığı açıklamada "Ülkemizin çok yakından tanıdığı Nikos Kazancakis ve Mikis Teodorakis'i Mersinli sanatseverlerle buluşturarak muhteşem bir yapıma imza atmış bulunmaktayız. Dünya edebiyatının başyapıtı olan Zorba, bale sahnesinde de başyapıt olmaya aday. Bu muhteşem dans ve müzik şölenine tüm sanatseverleri çağırıyoruz" dedi.
Vladimir Lungu'nun yönettiği, Polonya'lı koreograf Anna Krzyskow'un sahneye koyduğu eserin Libretto ve koreografisi Lorca Massine, dekor tasarımı A. Seyhan Atamer, kostüm tasarımı Aydan Çınar, ışık tasarımı Tarı Deniz'e ait. Başlıca rolleri; Özlem Şenormanlılar, Büşra Ay, Berna Turhan İleri, Ender Üçdemir, Serbülent Biçer, Mahmut Akyol, Iraklı Bakhtadze, Burak Serkan Cebeci dönüşümlü olarak paylaşıyor. "Zorba" balesinin koro şefi Oleg Constatinov.
MERSİN,(DHA)
/////////
ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) ile Uluslararası Kırgızistan Üniversitesi arasında eğitim ve kültürel alanlarda işbirliği protokolü imzalandı. Protokole ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ile Uluslararası Kırgızistan Üniversitesi Rektörü Dr. Asylbek A. Aidaraliev imza attı.
Konuk Rektör Aidaraliev ile Uluslararası İlişkiler Rektör Yardımcısı Taken Akylbekova, Rektör Kibar'ı makamında ziyaret etti. İmza töreninde ÇÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyhan Tükel, Prof. Dr. Yaşare Aktaş Arnas, Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Faruk Yıldırım da hazır bulundu. Ziyarette, özellikle öğrenci ve öğretim üyesi değişimi olmak üzere lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde karşılıklı olarak işbirliğinin yapılması, mevcut bilgi ve birikimlerinin paylaşımı konusunda mutabakata varıldı. Tıp, hukuk, mühendislik, iktisadi idari bilimler, iletişim ve eğitim fakülteleri başta olmak üzere birçok alanda işbirliğine başlanması kararlaştırıldı.
Toplantı sonunda konuk rektör Prof. Dr. Asylbek A. Aidaraliev, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar'a, Kırgızların milli şapkası olan 'Kalpak' hediye etti.
ADANA,(DHA)
////////////
Uçan kadın Adana'da
DÜNYANIN çeşitli ülkelerinde ilgiyle izlenen 'Uçan Kadın' gösterisi Adana'da da sergilendi. Optimum AVM'de Akademisi Mizansen Gösteri Sanatları Akademisi Grubu'nun organize ettiği gösteriye Adanalılar yoğun ilgi gösterdi. Havada asılı durabilen uçan kadın, izleyenlerin şaşkınlık dolu bakışları arasında gösterisini sundu. 30 dakika boyunca havada kalan uçan kadın, gösteri bitiminde dakikalarca alkışlandı.
ADANA,(DHA)
////////////
İskenderun'da muz üretimi artıyor
İSKENDERUN Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Hatlar, muz üretimide son yıllarda artış yaşandığını söyledi. Hatlar, ilçenin ikliminin muz üretimine uygun olduğunu ve üreticilere çeşitli destekler verildiğini belirtti.
İskenderun'da muz üretiminin 2006 yılında Üçgüllük beldesinde 3 çiftçi tarafından kurulan 5 dekar serada başlandığını hatırlatan Hatlar, " Anamur'dan getirilen muz fidanları iklim, toprak yapısı gibi şartlardan dolayı uyum sorunu yaşamadı ve 2007 yılında beklenenin üzerinde bir verimle ilk hasat gerçekleştirildi. İlk üretimde elde edilen başarı etkisini çabuk gösterdi. Hızlı bir geometrik artışla şu an üretimin devam ettiği seralar 268 bin metrekare alana ulaştı" dedi.
Bir dekar muz serasının kurulmasının yaklaşık 35 bin TL'ye mal olduğunu ifade eden Hatlar, şu bilgileri verdi:
"Muz bir tropik iklim meyvesidir ve iyi verim için yıl boyunca 26-27 derece sıcaklık istemektedir. Oysa bölgemizde aylık sıcaklık ortalamaları 15 derecenin altına düşebilmektedir ve bazen don olayları da görülmektedir. Hava nemi önemlidir ve yüzde 60'ın altına düşmemelidir. Isı ve nem ancak sera içerisinde kontrol altına alınabilmektedir. Ayrıca çok büyük yaprakları olan muz bitkileri rüzgardan da zarar görmekte ve parçalanan yapraklar işlevini kaybetmektetir. Sera sayesinde muz bitkileri ilçemizde hakim olan kuvvetli rüzgarlardan da korunmaktadır."
ÜRETİCİYE KREDİ DESTEĞİ
Serada muz tarımı yapmak isteyen çiftçilerin düşük faizli banka kredisiyle desteklendiğini ifade eden Hatlar, şöyle devam etti:
"Dekara 150-180 adet muz fidanı olacak şekilde seralarda ilkbahar veya sonbahar dikimi yapılmaktadır. Dikimden sonra iyi bir gübreleme programı ve düzenli sulama ile bitkiler hızla gelişmektedir. Sebze seraları kadar iş gücü gerektirmeyen muz seralarımızda hastalık ve zararlı varlığı açısından da henüz fazla bir sorun yaşanmamaktadır. Muz yetiştirilen sera alanlarının genişlemesi ile ihtiyaç duyulan sarartma ve paketleme ünitesi Üçgüllük beldesinde muz üreticisi üç çiftçimiz tarafından ayrı ayrı kurulmuş ve 600 ton/ay kapasite ile çalışmaya başlamıştır. Ürün kalitesinin önemli ölçüde oluştuğu, ortalama 7 ton/dekar mahsul alınan muz üretiminde pazarlama sorunu bulunmamaktadır."
Hatlar, geçen sezon sonbahar dikimlerinde 3 çiftçiye, Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı içerisinde, İl Özel İdaresi'nin yüzde 75 katkısı ile 2 bin 250 adet Grand Nain çeşidi muz fidanı dağıtıldığını, bu yılda 4 çiftçiye 7 bin 870 adet fidan dağıtılacağını sözlerine ekledi.
Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)
(29.10.2012 FOTOĞRAFLI)
////////////
Polisten bayram dönüşü lokumu
İSKENDERUN İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri Kurban Bayramı sonunda dönüş yoluna çıkan araçlardaki vatandaşlara lokum ikram etti. Bayram süresince yoğun mesai yapan ekipler, dönüş yolundaki sürücüleri trafik kurallarına uymaları konusunda uyardı. Emniyet Müdürlüğü ekipleri İskenderun Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde, ilçeden çıkan araçlarda takograf, ehliyet, ruhsat ve alkol kontrolü yaptı. İskenderun polisi, kontroller sırasında otobüslerde yolculara bayram lokumu ikram etmeyi de unutmadı.
Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)
(29.10.2012 FOTOĞRAFLI)
///////////
Büyük buluşma
ADANA Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) 1-2 Kasım günlerinde önemli bir buluşmaya evsahipliği yapacak. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun(TÜRKONFED) 2'nci Kalkınmada Bölgesel Dinamikler Sempozyumu(TURKRES 2012) Adana'da düzenlenecek.
Yönetim Kurulu üyeleriyle sempozyum için yoğun bir çalışma temposuna girdiklerini belirten ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, 1-2 Kasım 2012 günlerinde Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleşecek sempozyumun, Adana ve bölgemiz için önemine değindi. Sönmez, sempozyuma Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, OECD Bölgesel Kalkınma Politikası Bölümü Başkanı Joaquim Oliviera Martins, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, ÇUKUROVA SİFED Başkanı Ahmet Akkurt, ATO Başkanı Ali Gizer, Türkiye'de kurulu Kalkınma Ajansları Genel Sekreterleri, ülkemizin birçok bölgesinden üniversite öğretim üyeleri ve uzmanların da katılacağını vurguladı.
1 Kasım 2012 Perşembe günü saat 14.00'da 'Kalkınma Perspektifleri Oturumu' ile başlayacak sempozyum kapsamında, 2 Kasım Cuma günü saat 09.30'da açılış konuşmalarının yapılacağını ifade eden Sönmez, "Sempozyumda, 'Türkiye'de Bölge Düzeyinde Kalkınma Deneyimleri', 'Kalkınmada Yeni Yaklaşımlar', 'Türkiye'de Bölgelerin Ekonomik Performans Ölçümü: Shift-Share Analizi' ve 'Akademik Bildiri Sunumları' ile katılımcılara önemli bilgiler sunulacak" dedi.
ADSİAD Başkanı Sönmez, sempozyum sonunda TÜRKONFED Bölge Bilimi Ödülü, TÜRKONFED Bölgesel Kalkınma Programı ve Mansiyon ödüllerinin de verileceğini kaydetti.
ADANA, (DHA) - Adana
Son Dakika › Yerel › Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?