Bakanlar kurulunun Mart ayında elektrik dağıtım şirketi Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye (DEDAŞ) elektrik borcu olan çiftçilere destekleme yapılmayacağı yönündeki kararına Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası (ŞUTSO) Meclis Üyesi Vedat Polat sert tepki gösterdi.
ŞUTSO'da düzenlediği basın toplantısında desteklemelerin ödenmemesi halinde çok kötü olayların yaşanabileceğini ve şehirde ekonomik krizin çıkabileceğini kaydeden Polat, siyasetçilerin konuyla ilgilenmesini istedi. Polat,"Yaklaşık dört aydan fazla zamandır, içerisinde gerek ticaret odası sulamalar komisyonu olarak bizim, gerekse ziraat odası ve çiftçilerin de bulunduğu heyetlerle defalarca DEDAŞ yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde hem çiftçileri mağdur etmeyecek bir yol bulunabilmesi için, hem de şirketin enerji parasını tahsil edebilmesi için büyük çabalar ve yaklaşımlar gösterilmiştir. Ama bugün gelinen noktada görülmüştür ki, DEDAŞ'ın yetkilileri aynı duyarlılığı ve iyi niyetli yaklaşımı göstermemekle beraber, hükümetin bu konu ile alakalı yetkilileri ise bu konuya duyarsız kalmaktadırlar.
ELEKTRİK TELİ DAHİ OLMAYANA BORÇ ÇIKARILIYOR
"2014 Mart ayında çıkarılan bir kanunla çiftçilerin destekleme ödemelerine neredeyse cebren ve zorla denilecek bir yöntemle el koyuluyor" diyen Polat, Elektrik borcu olanların desteklemelerine el koymak bir yana, borcu olmayanlara borç yazılıyor, kendilerine göre yaptıkları bir takım hesaplamalara göre her çiftçiye borç çıkarılıyor. Hatta tarlasından elektrik şebekesi elektrik teli dahi geçmeyen elektrik enerjisi kullanmayan çiftçilere bile elektrik borcu çıkarılarak desteklemelerine el koyuluyor. Merak ediyoruz acaba yetkililer tüm Türkiye'nin kayıp kaçak parasını Güneydoğu'daki ve Şanlıurfa'daki çiftçilerden mi çıkarmaya çalışıyor" diye konuştu.
'ÇİFTÇİLER YOK SAYILIYOR'
Böyle bir uygulamanın neden yapıldığına anlam veremediklerini belirten Polat, "Devlet, bu şirketle yaptığı anlaşma gereği verilen elektriğin yüzde 70 kayıp kaçak miktarını zaten bu şirketten almıyor. Şimdi yetkililer kalkmış, tabiri caizse özel bir şirketin parasının tahsil edilebilmesi için çiftçileri yok sayarak kanun çıkarıyor. Madem bu kanun çıkarılacaktıysa, madem çiftçinin ne kadar elektrik kullanıp kullanılmadığına bakılmadan desteklemesine el koyularak bu para tahsil edilecektiyse, bugüne kadar, yani bu şirket özelleştirilmeden neden böyle bir şey yapılmadı" dedi.
NEYE DAYANARAK DESTEKLEMELERE EL KOYULUYOR
Çıkarılan kanunun çıktığı günden sonrası için geçerli olması gerektiğinin altını çizen Polat, "Madem devletin enerji parasını desteklemeden kesebilme yetkisi vardıysa neden özelleştirme yapılmadan ve bu kurum devletin elindeyken böyle bir kanun çıkarılmadı" diye sordu. Polat, "Daha doğrusu devlet neden kendi parasını tahsil etmekte için böyle bir yola başvurmadı da, DEDAŞ'ın parasını tahsil için böyle bir yola başvuruyor. Özel bir şirketin menfaati devletin menfaatinde daha mı önemli? Ayrıca çıkarılan bu kanunla bir önceki yılın desteklemelerine nasıl oluyor da el koyuluyor? Normalde bir kanunun çıktığı günden sonrası için geçerli olması gerekmiyor mu? Kanun 2014 Mart ayında çıktı. DEDAŞ neye dayanarak geçen yılın desteklemelerine el koyuyor, anlam veremiyoruz" diye ifade etti.
ÇİFTÇİLER TARIMI BIRAKIYOR
Çiftçilerin çok zor şartlar altında tarım işiyle uğraşmaya çalıştıklarını dile getiren Polat, bu zor şartlar altında birçok çiftçinin tarım yapmamayı bile düşündüğünü söyledi. Polat, "Burada amaç ne, ne yapılmaya çalışılıyor anlayabilmiş değiliz. Çiftçisiyle ve esnafıyla yüz binlerce insan buradan geçiniyor, bu memleketin çarkları yüzde 80 tarıma bağlı olarak dönüyor. Bu yapılan yanlış uygulamayla bütün memleketin ekonomisine zarar verildiği yakın zamanda görülecektir. Bir pamuk çiftçisi hasadının tamamını masraflara verip, bir yıl boyunca alacağı desteklemeyi bekliyor. Bütün esnaf yıl boyunca çiftçinin alacağı desteklemeyi bekliyor ki, piyasaya para girsin iş olsun, şimdi bu desteklemeye de cebren ve zorla el koyulursa bu şehir kilitlenir ve şehir top yekûn ekonomik krize girer" diye konuştu.
'VERİLEN VAATLER UNUTULMASIN'
Sorunun çözümü için siyasetçilere seslenen Polat sözlerini şöyle tamamladı: "Siyasilerimize sesleniyoruz, bugüne dek, her ne kadar birçok konuda birlik olamasalar da, bu konuda kendilerinden birlik olmalarını ve bu meselenin üstüne gitmelerini bekliyoruz. Bu problem çözülmezse şehrimizde ciddi sıkıntılar olacaktır, ciddi problemler ortaya çıkacaktır. Yetkililer bu problemi çözmek için illa tatsız olaylar yaşanması mı bekliyorlar. Seçim zamanlarında çiftçilere verilen vaatler unutulmasın, çiftçiler ve tarım yapanlar lütfen sahipsiz bırakılmasın. Neden vekillerimiz bu konuda birlik olup bu problemin üstüne gitmiyorlar, gidiyorlarsa bu sıkıntılar neden çözülemiyor? Kamuoyu bu konuda tatmin edici bir açıklama beklemektedir. Lütfen bu konuya duyarsız kalınmasın.
DEDAŞ yetkilileri buğday için dekara 20 lira, hesap çıkarırken 2.ürün mısır için dekara 90 lira çıkarıyorlar. Tarım yapan, bu işe biraz aklı basan ve hesap kitap bilen herkes bilir ki, buğdaya verilen su mısıra verilen sudan en fazla yüzde 50-60 daha fazlayken, buğdayla mısır arasında yüzde 450 ücret farkı nasıl çıkıyor anlayabilmiş değiliz. Burada yetkililerden isteğimiz ve yetkililere mesajımız şudur: Geçen yılın desteklemelerine koyulan blokelerin kaldırılması, bu kanunun 2014'ten itibaren geçerli olması, kendilerine defalarca ilettiğimiz, 2014 yılı fiyatı olarak, buğday için dekara 20, mısır için 40 ve pamuk için 60 lira olarak enerji ücretlerinin belirlenmesi, anlaşma süresinin uzatılarak bu konuda duyuru yapılmasıdır. Bunların üzerinde belirlenecek ücretleri de çiftçileri ödeme gücü olmayacağının bilinmesi gereklidir."
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Yerel › 'Desteklemeye El Koyulursa Kriz Çıkar' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?