Samsun'da süs bitkileri yetiştiren Vedat Aydın, Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı desteklerle Karadeniz Bölgesi'nin en büyük kesme çiçek yetiştiricisi oldu.
Aldığı sera ve fidan destekleri ile üretim kapasitesini iki katına çıkaran Aydın, yılda yetiştirdiği 1.5 milyon adet kesme gülü yurt içine pazarlıyor.
İlçelerde kırsal kalkınma yatırımlarına büyük önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi, alternatif ürün yetiştiren çiftçilere yönelik desteklerini sürdürüyor. Destek alıp işletmesini büyüten çiftçilerden biri de 19 Mayıs ilçesindeki kesme çiçek üreticisi Vedat Aydın. 42 yıldır süs bitkisi sektöründe faaliyet gösteren Vedat Aydın, 10 yıl önce kurduğu 240 metrelik sera ile gül yetiştiriciliğini kapalı sisteme dönüştürdü.
Üretimini ve ticaretini artırmak için Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı'na müracaat eden Vedat Aydın, yapılan inceleme neticesinde destek almaya hak kazandı. 19 Mayıs İlçesi Dağköy ve Karagöl Mahallelerindeki üretim alanlarına sera ve gül fidanı desteği veren daire başkanlığı, üretimi de takip altına aldı. Seranın damla sulama alt yapısını kurduktan sonra Hollanda'dan getirttiği fideleri aşılatıp diken Aydın, 8 ayrı renkte 10 ayrı cins gül ile Karanfil çeşitleri yetiştiriyor.
15 bin metrekarelik sera alanıyla Karadeniz Bölgesi'nin en büyük süs bitkileri üretim alanına kavuşan çiftçi Vedat Aydın, kalite bakımından ise Türkiye'nin 4. serasına sahip oldu. Birinci sınıf kalite güller ve karanfiller yetiştiren üretici, yurt içi talebin önemli bir kısmını karşılıyor. Ürettiği çiçekler ise caddelerde, kavşaklarda ve parklarda insanlara görsel şölen keyfi sunuyor.
Başkan Yılmaz'a teşekkür
Kesme çiçek üretiminde kendisine en büyük desteği Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden gördüğünü ifade eden süs bitkisi üreticisi Vedat Aydın, yardımlardan dolayı başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz olmak üzere emeği geçen tüm ekibine teşekkür etti. Sera ve fidan desteğinin üretimini artırmasında çok faydalı olduğunu dile getiren Aydın, "Büyükşehir Belediyemiz, alternatif ürün yetiştiriciliği konusunda çiftçilik yapanlara seralar verdi. Destek almasaydık bu kadar büyüyemezdik. Sayın Başkanımızın üzerimizde büyük hakkı var. Seralarımızı kendisi aldırdı. Çok teşekkür ediyorum. Ekipmandan damla sulamaya kadar tüm alt yapısını da kendimiz kurduk. İlçe ve Samsun ekonomisine katkımız olduğu için de mutluluk duyuyoruz. Şu an ülkemizde en kaliteli gülleri yetiştiren üreticilerden birisiyiz. Türkiye'nin tamamına ürün satıyoruz. Şimdi de potansiyelimizi daha da artırmanın yollarını arıyoruz" dedi.
Türkiye'de ilk kez Samsun'da büyüyecek
Süs bitkileri yetiştiriciliği konusunda Samsun'u marka yapmayı hedeflediklerinin altını çizen Vedat Aydın, "Sera desteğinin yanında Hollanda'da çıkan bir gül cinsi vardı. Belediyemiz, bunun çiçeğini getirtip Mersin'de aşılattı. Önümüzdeki sene Hollanda'dan sonra Türkiye'de ilk kez Samsun'da çıkacak. Yetiştirdiğimiz bu cinsi de iç piyasaya vereceğiz. 'Samsun Gülü' diye bir de markamız oldu. İstanbul, Ankara, Konya, Antalya, Gaziantep başta olmak üzere ülke genelinde marka oluşturduk. Çok kaliteli güllerimiz var. Antalya, Mersin, Konya ve Yalova, gül üretiminde önde. Ama bizim şöyle bir avantajımız var. Mevsimsel olarak o illerde hava sıcaklığı çok yüksek. O nedense kaliteli gül yetiştirilemiyor. Biz Nisan ile aralık ayı arası üretim yapıyoruz" bilgisini verdi.
Kesme çiçek üretimini 12 kişilik aile ekibiyle sürdürdüklerini anlatan Aydın, "Önümüzdeki yıl kapasitemiz 2 milyon dala çıkacak. Sezonda dönüm başına ortalama 30 bin TL getirisi var. Hiçbir tarım ürünü bu kadar karlı değil. İşini iyi yapıp, kaliteli ürün çıkarıp satabiliyorsanız tarım ürünlerinin tamamından getirisi daha yüksek. Süs bitkileri çok daha farklı bir sektör. Çok şükür Türkiye'de iyi bir yere geldik. Daha da iyi olacak" şeklinde konuştu.
"İhracat yapmalıyız"
Kesme çiçek ihracatıyla kent ekonomisine büyük katkı sağlanabileceğine de değinen Vedat Aydın, "Yurt dışından çok talep var. Senede 4 milyon dal gül talep ediyorlar. Bunu çıkarabilmek için de bin 500 dekara yakın sera alanı olması lazım. Örneğin Rusya'dan büyük talepler alıyoruz. Orada çiçekleri özel şirketler pazarlıyor. Onlar gülleri, Hollanda, Kenya ve Ekvator'dan getiriyor. Bu şirketler sipariş bağlantısını sezonluk 2-3 milyon dal üzerinden yapıyor. Benim yıllık üretimim 2 milyon dal ama 400 bin dalı ihraç edilebilir. Talebi karşılamayınca gülü ihracat yapamıyorum. Samsun olarak gül ihracatını yapabilecek güçteyiz. Bafra, Çarşamba ve 19 Mayıs'ta toplamda bin 500 dekarlık seramız olsa Rusya'nın yıllık gül ihtiyacının tamamını buradan karşılayabiliriz" ifadelerini kullandı. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Destek Aldı, Sektöründe Karadeniz'in Lideri Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?