Karaman'ın Ekinözü köyünde bulunan Derbe Höyüğünde arkeolojik kazı ve sondaj çalışmaları törenle başladı.
Derbe Höyüğünde başlanan kazı çalışmalarına, Karaman Valisi Murat Koca, Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar Daire Başkanı Köksal Özköklü, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, SÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekocak, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Cengiz Orta, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta'nın yaptığı açılış konuşmasının ardından arkeolojik kazı ve sondaj çalışmalarını yapacak heyetin başkanı SÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekocak, Derbe Höyüğü çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Tekocak yaptığı konuşmasında, Derbe Höyüğünün Hıristiyanlar için çok önemli bir yer olduğunu belirterek, kazı çalışmalarında öncelikle amaçlarının bir diğer adı 'Kerti Höyüğü' olan Derbe Antik Kentinin olup olmadığını keşfetmek olduğunu ifade etti. Kazı çalışmalarına başlamadan önce iki gün yaptıkları jeo-radar çalışması sonucunda yer altından 22 cm uzakta 10 planlı bir yapının yer aldığını tespit ettiklerini ifade eden Tekocak, kazı çalışmaları kapsamında Derbe Höyüğünün topağrafik planının çıkarılarak, havadan da fotoğraflarının çekildiğini belirtti. Tekocak, Karaman'da yıllardır arzulanan Derbe Höyüğü kazı çalışmalarının ilin turizmine katkı sağlayacak şekilde sonuçlanmasını arzu ettiklerini kaydetti.
SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise Karaman'ın sadece Derbe Höyüğü ile değil çeşitli başka kültürel varlıklarla eskiden beri ilgi odağı olan bir il olduğunu belirterek, bu kazı çalışmalarında Selçuk Üniversitesi tarafından gerçekleştiriliyor olmasının kendileri için iftihar kaynağı olduğunu dile getirdi.
"KARAMAN TÜRKİYE'NİN EN ÇEKİCİ ŞEHİRLERİNDENDİR"
Vali Murat Koca ise, "Üzerinde yaşadığımız topraklar tarih boyunca, insanlığın büyük serüvenlerine, savaşlara, göçlere; nice uygarlık, beylik ve devletlere ev sahipliği yapmıştır. Karaman coğrafyasının özel konumu nedeniyle Türkiye'nin en çekici şehirlerinden birisidir. Ülkemizin her yanına serpilmiş antik kalıntılar, şehirler, anıtlar, saraylar kervansaraylar, bu dinlerin en görkemli kutsal mekanları olan mabetler zengin kültür mirasımızı oluşturmaktadır. Bu zenginliklerin farkında olan Türkiye son yıllarda bu mirası ayrımsız sahiplenmeye ve özenle geleceğe taşımaya çalışmaktadır. Bu yeni bakış açısı Türkiye'nin engin tarihine dünyanın ilgisini de yoğunlaştırmaktadır. Turizm gelişmenin önemli bir faktörüdür. Turizm faaliyetleri gelişince yeni çalışma alanlarının da oluşmasını sağlamaktadır. Turistler önceleri sadece deniz, kum, güneş için ülkemize gelirlerken zamanla kış turizmi, kültürel turizm, inanç turizm ve kongre turizmi gibi amaçlarla ülkemize gelmeye başlamışlardır. Bu da ülkemizin turizm gelirlerinin her yıl artmasını sağlamaktadır. Turizme yapılan yatırımların ülkeye girdi olarak dönmesi bu sektöre olan ilgiyi de artırmaktadır. Ayrıca turizm sayesinde ülkeler kendi kültürlerini de dünyaya daha iyi tanıtırken farklı kültürlerdeki insanları birbirine yaklaştırarak, topluma farklı bir bakış açısı kazandırmaktadır" dedi.
"DERBE İNCİLDE KUTSAL KABUL EDİLEN BİR YER"
Hıristiyanlığın ilk yıllarında piskoposluk merkezi olan Derbe'nin İncil'de kutsal kabul edilen yerlerden biri olduğunu aktaran Vali Koca, "Derbe Anadolu'da Hıristiyanlığın yayılmasında önemli bir merkez olmuştur. Derbenin Hz. İsa'nın havarilerinden Pavlos ve Barnabas tarafından üç kez ziyaret edildiği rivayetlerde geçmektedir. Bugün burada Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen ilk ödenekle Derbe Höyüğü kazısına başlıyoruz. İnanç turizmi açısından ülkemize ve ilimize büyük katma değer kazandıracağını düşündüğümüz bu kazı Selçuk Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecektir. Kazının neticesinde zengin kültürel mirasın ortaya çıkacağını ümit ediyoruz. Çıkan eserleri gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin önemli bir görevidir. Ben kazıya başlanması için şimdiye kadar gerekli destek ve yardımlarını esirgemeyen öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer kurum yetkililerine, kazının gerçekleşmesini sağlayacak akademisyenler ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Kazının ilimize, ülkemize ve dünya mirasına hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. .
Yapılan konuşmalarının ardından Vali Murat Koca ve SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel tarafından temsili olarak ilk kazma vurularak Derbe Höyüğü kazı çalışmalarına başlandı. - KARAMAN
Son Dakika › Yerel › Derbe Höyüğünde Kazı Çalışmaları Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?