Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi'nin düzenlediği 'Eskişehir'de Deprem ve Zemin' konulu çalıştay ESOGÜ Prof. Dr. Necla Özdemir Salonu'nda gerçekleşti.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Hüseyin Gül, ülkemizde meydana gelen orta ve büyük şiddette depremlerin; düşük standartta, jeolojik ve jeoteknik bilinçten yoksun ve mühendislik hizmeti almayan yapılaşma sebebiyle büyük sosyal ve ekonomik yıkımlara neden olduğunu belirtti. Ülkemizdeki belediyelerin birçoğunda imar planı ile jeolojik etüt ve raporların hazırlanmadığını söyleyen Hüseyin Gül, yapıların planlanması sırasında jeoteknik etütlerin iyi yapılması gereğine işaret ederek yapı denetiminin de ciddiyetle uygulanması gerektiğini ifade etti. ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Ocakoğlu'da çeşitli raporlarla varlığı saptanan zemin sıvılaşması sebebiyle Eskişehir'de ciddi bir deprem riski bulunduğunu vurguladı. ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ise deprem konusunda bilimsel verileri esas alarak, ayağı yere sağlam basan tezlerle vatandaşları bilgilendirmek gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Hasan Gönen, ESOGÜ olarak konuyla ilgili birimler olan Jeoloji, İnşaat ve Maden Mühendisliği bölümleri aracılığıyla deprem konusundaki araştırmalara önemli katkılar vermeye devam ettiklerini kaydetti. AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, çalıştayın deprem konusunda Eskişehir'de var olan kafa karışıklığını gidermek açısından çok önemli olduğunu, ülkemiz konut stoğu ve sanayi yapılarının büyük bir kısmının deprem riski taşıyan bölgelerde bulunmasından dolayı bu çalıştayın çok önemli olduğunu vurguladı. Koca ayrıca, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da özellikle afet riski taşıyan bölgelerde çalıştığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi, yapı denetim sistemi kanunu yasa tasarısı, DASK tasarısı ve kentsel dönüşüm gibi projeler üzerinde çalıştığını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından çalıştayın birinci oturumuna geçildi. Oturum Başkanı Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel ve Teknik Kurul Başkanı Prof. Dr. Kadir Dirik bilgi kirliliğinin deprem konusunda en önemli sorun olduğunu ve halkın bilinçlendirilmesi açısından önem taşıyan böyle toplantılara kentten insanların da katılımının sağlanması gerektiğini ifade etti. Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nden Dr. Ömer Emre'nin deprem kaynak zonları incelenerek depremin nerede, ne zaman ve ne büyüklükte olabileceğine ilişkin kesin olmamakla birlikte tahminler yürütülebileceğini belirten Emre, MTA Türkiye Diri Fay Haritaları Serisi hakkında bilgiler verdi. Konuşmanın ardından Dr. Ömer Emre'ye Eskişehir Milletvekili Salih Koca tarafından plaket takdim edildi. Başbakanlık Afet ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı'ndan Dr. Ramazan Demirtaş ise "Yüzey Faylanma Tehlike Zonu Oluşturma Esasları: Bu Esaslara Göre Eskişehir Fay Zonunun Değerlendirilmesi" konulu bir sunum gerçekleştirdi. 1999 Marmara Depremi'nden sonra teknik altyapı oluşturulmadan yasal düzenlemeler yapıldığını belirten Dr. Ramazan Demirtaş, Türkiye'nin kaynaklarının belli olduğunu ve bilimsel altyapı olmadan kentsel dönüşüm adı altında her yeri yıkmanın bir anlam ifade etmediğini söyledi. Sunumunun ardından Dr. Ramazan Demirtaş'a İller Bankası Bölge Müdürü Osman Nuri Başaran tarafından plaket takdim edildi. Çalıştay gün boyunca alanlarında uzman konuşmacıların katılımıyla gerçekleşen oturumlarla devam etti.
(HÖ)
14.05.2012 15: 31: 19
TSI
NNNN - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › Deprem ve Zemin Konulu Çalıştay Esogü'de Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?