Denetimli Serbestlikten Yararlanan Kişilere Tarım Eğitimi Verildi - Son Dakika
Yerel

Denetimli Serbestlikten Yararlanan Kişilere Tarım Eğitimi Verildi

Denetimli Serbestlikten Yararlanan Kişilere Tarım Eğitimi Verildi

Bilecik Denetim Serbestlik Müdürlüğünün talebi üzerine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından denetimli serbestlikten yararlanan kişilere gıda, tarım ve hayvancılıkla ilgili eğitim verildi.

02.09.2016 10:10

Bilecik Denetim Serbestlik Müdürlüğünün talebi üzerine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından denetimli serbestlikten yararlanan kişilere gıda, tarım ve hayvancılıkla ilgili eğitim verildi.

Sürekli Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen eğitimde konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, gıda tarım ve hayvancılığın insanoğlunun doğumundan ölümüne kadar ihtiyaç duyulan sektör olduğunu belirtti. Yıldız, "İnsan ne kadar zengin olursa olsun yemeğe muhtaçtır. Dünyada en geçerli meslek ticaret ve ziraattır. Tarımdan vazgeçmek mümkün değildir. Eşyalarımız, kıyafetlerimiz diğer araç ve gereçlerimizle uzun süre idare ederiz ama yemeden, içmeden yaşayamayız. Bir kişi kendini yetiştirmek istiyorsa bir şeyler okumalı ya da kendini yetiştirmiş insanlardan bilgiler almalıdır. Bir şeyler öğrenmek istiyorsanız kurum olarak her zaman yanınızdayız" dedi.

"Üretimde her sene çiftçimiz kazanamıyor ama sebat edip üretime devam ederse kazanç elde edecektir"

Bilecik'in hayvansal üretimiyle ilgili bilgiler aktaran İl Müdürü Yıldız, "Tarım üstü açık fabrikada üretim yapmaktır. Her türlü risklere açıktır. Üretimde her sene çiftçimiz kazanamıyor ama sebat edip üretime devam ederse kazanç elde edecektir. Bu yıl ilimiz çiftçisinin karpuz, kavun, şeftali, kiraz, domates, çilek, pazarcık boncuğu taze fasulye ve bir çok ürünle yüzü gülmüştür. İlimiz koyun ve keçi yetiştiriciliği açısından çok ideal bir iklim, coğrafyaya ve bitki örtüsüne sahip. İlimizin yüzde 54'ü orman alanından oluşurken bu yapının yüzde 50'si ise koyun ve keçi merasından oluşmaktadır. Ülkemizde küçükbaş hayvancılığın gelişmesini engelleyen faktörlerin başında köylerin, yayla ve mezraların boşaltılmasına sebep olan terör ve ormanlara zarar veriyor algısıyla orman köylüsüne sürülerini sattıran orman teşkilatlarımız gelmektedir" diye konuştu.

"Masrafsız ve insan sağlığına uygun et ve süt elde edilmektedir"

Son yıllarda Avrupa'da keçi sayısında artış yaşanırken biz de azaldığına dikkat çeken Yıldız, şöyle devam etti:

"Keçi çalı çırpı, otsu ve odunsu bitkilerle beslendiğinden hem yangınları önleyici, doğal budayıcı, orman içinde açmış olduğu patika yollarla yangınlara müdahaleyi kolaylaştırıcı hem de en ucuz yem kaynağından yararlanarak masrafsız ve insan sağlığına uygun et ve süt elde edilmektedir. Hayvancılıkta büyük eksikliğin yaşandığı sürü yöneticisi ile ilgili talep olmadığı için kurs açamıyoruz. Kursa katılanlara günlük 20 lira ücret veriliyor. Sertifikalarını almaları ile birlikte ister kendi ister başkasının sürüsü olsun 250 baş koyunun üstünde hayvana çobanlık yapıp 6 ay sigortasını yatırdığı zaman 5 bin lira desteklemesi yapılacaktır."

Bilecik'te uygulanan projeler hakkında bilgi verilmesinin ardından Ziraat Mühendisi Aylin Işık'ın bitkisel üretimle ilgili bilgilendirme sunumu ile toplantı sona erdi. - BİLECİK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Denetimli Serbestlikten Yararlanan Kişilere Tarım Eğitimi Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement