ALİ KAHRIMAN - Tarımda mekanizasyonun yaygınlaşmasıyla cazibesini yitiren demircilikle geçimini sağlayan Sıtkı Demir, dedesi ve babasından miras aldığı mesleğin inceliklerini çocuklarına aktarıyor.
Harmancık ilçesine bağlı Ilıcaksu köyünde yaşayan 55 yaşındaki Demir, gelişen teknolojiye inat 30 yıldır mesleğini sürdürüyor.
Demir malzemeyi kömürle oluşturulan kora bırakan, çekiçle örste döven ve sudan geçirip son şeklini vererek tarım aletleri üreten Demir, zanaatin devamı için işin püf noktalarını çocuklarına öğretiyor.
Demir, AA muhabirine dedesinin 50 yıl demircilik yaptığını, babasının da yarım asra yakın aynı mesleği sürdürdüğünü söyledi.
"2 oğlum yanımda çalışıyor"
Kendisinin de 30 yıldır devraldığı mirası devam ettirdiğini anlatan Demir, ölene kadar demircilik yapmaya kararlı olduğunu kaydetti.
Mesleğin tükenme aşamasına geldiğine dikkati çeken Demir, şöyle konuştu:
"2 oğlum yanımda çalışıyor. Onlar da inşallah oğullarına öğretip bu mesleği devam ettirecek çünkü artık bu mesleğe çırak olarak kimse gelmiyor. Çocuklar okuyor, okulu bitirdikten sonra da bu mesleği yapmak istemiyor. Mesleğin ölmemesi için evlatlarımızı yetiştirmemiz şart. Çırak bulunamayan bu mesleğin yaşaması için babadan oğula sürüp gitmesi gerekiyor.
Mesleğimizin ölme nedenlerinden biri de göç. Vatandaşlar, iş için büyük şehirlere göç ediyor. Bu nedenle de köylerde çok az nüfus yaşıyor. Bu nüfus da genelde tarımla uğraşmayan emekli kesim. 30 haneli köyümüzde yaşayan 73 kişiden en yaşlısı 84 yaşında. En genci ise oğullarım. Daha sonra en genç olarak 55 yaşımla ben geliyorum."
Dükkanında çapa, kazma, balta, tırpan imalatı, tamirat ve bileme işi yaptığını anlatan Demir, devletin demirciliği desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi. - Bursa
Son Dakika › Yerel › Demir Ustası, Teknolojiye Direniyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?