Dargeçit'te Pekmez Yapma Geleneği Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

Dargeçit'te Pekmez Yapma Geleneği Devam Ediyor

Dargeçit\'te Pekmez Yapma Geleneği Devam Ediyor

Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Gırabeka Mahallesi’nde kışlık pekmez yapma geleneği sürüyor.

29.10.2015 17:14

Mardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Gırabeka Mahallesi'nde kışlık pekmez yapma geleneği sürüyor.

Yüz yıllardır Turabdin bölgesinde devam eden kışlık pekmez yapma geleneği devam ediliyor. Dargeçit ilçesine bağlı Gırabeka Mahallesi'nde kışlık pekmezlerini kendi elleri ile yapmak isteyen ve 50 haneden oluşan 500 nüfuslu Gırabeka Mahallesi sakinleri pekmez yapma geleneklerini bu yıl da sürdürerek kış buyunca kendilerine yetecek kadar kışlık pekmezlerini büyük kazanlarda odun ateşi ile kaynatarak hazırlamaya başladı. Yöre halkı yüz yıllardır atalarından öğrendikleri pekmez yapma geleneğini hala sürdürdüklerini ve kendi elleri ile yaptıkları pekmezlerin daha lezzetli ve kaliteli olduğunu söyledi. Geçmişe göre üzüm tarlalarının veriminde azalma olduğunu ve pekmezin gerçek değerini bulamadıklarını söyleyen vatandaşlar, tarladaki üzümleri normal üzüm olarak satmanın daha kolay ve masrafsız olduğunu aktardı. Geçimini bağcılık yaparak sağlayan bazı köylüler ise geçen yıl 8 liradan satışını yaptıkları pekmezin bu yıl kilosunun 10 ile 15 lira arasında değiştiğini söyledi. Pekmezin nasıl yapıldığını ve lezzet katan inceliklerini anlatan Salih Akça "Biz pekmezi merzone adı verdiğimiz üzümden yapıyoruz, üzümü bağdan toplayıp çuvala katıyoruz. İçine bir miktar beyaz toprak koyuyor sonra çuvalın içindeki üzümleri özenle çiğneyerek eziyoruz. Üzüm suyunu havuza musluktan akıtıp sonrada süzgeçten geçirerek duruluyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanda kaynatıyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız ve kestirme yaptığımız üzüm suyunu elde yaptığımız ocaktaki büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı ve hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. Ne kadar karıştırma işlemi hızlı yapılırsa pekmez o kadar kaliteli olur. Ayrıca bazı vatandaşlarımız daha çok lezzetli olsun diye içine bal ve üzüm otu koyarak pekmezi kaynatıyor" dedi.

Saatlerce kaynattıktan sonra pekmeze koyu rengini, lezzetini ve kıvamını veren işlemin kaynatma olduğunu belirten Akça, "Kıvamına gelene kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Pekmez kıvamına gelindiğinde kokusu gelir ve katılaşır, böylece pekmezin kaynatma işleminin sona erdiği anlaşılır" diye konuştu.

Vatandaşlar kendilerine ayırdıkları pekmez dışında kalan fazla pekmezi de Dargeçit ve Midyat ilçe merkezlerine götürüp satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor. - ŞIRNAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dargeçit'te Pekmez Yapma Geleneği Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • furkan:
    gerçekten tadı güzel 0 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement