Gelecek nesillere daha yeşil bir Adıyaman ve daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için, Adıyaman Gönül Elçileri Derneği koordinesinde 750 adet tohum topu toprakla buluşturuldu.
Adıyaman'da ilk defa farklı bir metotla ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirildi. Kıraç alanların yeşil alanlara dönüştürülmesi amacıyla daha önce Gönül Elçileri Derneği tarafından hazırlanan tohum topları doğaya bırakıldı.
İçinde incir, tut, badem, kapari, çitlembik, bozardıç, alıç, palamut meşesi ve kuşburnu gibi Adıyaman'ın iklimine uyum sağlayabilecek 16 çeşit ağaç türünün bulunduğu ceviz büyüklüğündeki tohum topları elle yuvarlandıktan sonra Ali Dağı Tepesi'ndeki kıraç alandan toprağa fırlatıldı.
Dikme ve çabalama olmadan, tarım ilaçları ve suni gübre kullanılmadan hazırlanan 750 adet tohum topu Vali Mahmut Demirtaş ve diğer katılımcılar tarafından ağaçlandırılacak araziye fırlatıldı. Bu yöntemle tohum topu içinde çimlenen tohumlar köklerini zamanla bitki örtüsünün içine atarak ve toprağa ulaşımı sağlanarak, daha yeşil bir Adıyaman'ın oluşması hedeflenmiş olacak.
Gönül Elçileri Derneği organizasyonunda, Adıyaman merkezdeki 3 pilot okulun atölye çalışmaları sonucu hazırlanan projenin önemine değinen Vali Mahmut Demirtaş, "Killi toprakla hazırlanan tohum toplarını kuruduktan sonra kıraç arazide ulaşamadığımız noktalara fırlatacağız. İnşallah yağmur yağdıktan ve güneş açtıktan sonra o toplar bitki haline gelmiş olacaktır. Bu projeyi hazırlayan başta Gönül Elçileri Derneğinin gönüllülerine, öğrencilere ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, projenin Adıyaman'a hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
Vali Mahmut Demirtaş'ın eşi Gönül Elçileri Derneği Başkanı Beyhan Demirtaş ise, "Tohum topları kıraç arazilerin yeşil alanlara dönüştürülmesi amacıyla dünya da uygulanan, ülkemizde de henüz uygulamaya konulan çok yeni bir metottur. Tohum toplarının fikir sahibi Japon bilim adamı Masanobu Fukuoka'dır. Tohum topları killi toprakla hazırlanıp ceviz büyüklüğündedir. Topların atılacağı alan ne kadar kurak ise tohum topları da o kadar büyük olmalıdır. Kuruyan toplar bitkilendirilmek istenen arazilere fırlatılarak atılır. Tohum topları sayesinde ulaşılması zor alanlara çok daha kolay ve ekonomik olarak tohumların ulaşması, ekme, dikme ve çapalama gibi işlemlere gerek kalmadan doğal yollarla toprakla buluşması sağlanmaktadır. Gönül Elçileri Derneği olarak bugün 3 okulumuzla birlikte daha önce hazırlanan 750 adet tohum topunu toprakla buluşturarak, öğrencilerimizle birlikte farkındalık oluşturmak, doğa sevgisi ve çevre bilincini artırarak, daha yeşil bir Adıyaman'ın oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla topları doğaya fırlatacağız. Gönül Elçileri olarak inşallah önümüzdeki günlerde daha fazla tohum topu yaparak doğaya katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Umarım emeklerimiz boşa gitmez" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Mahmut Demirtaş ve Eşi Beyhan Demirtaş, poşetler içerisinde getirilen ceviz büyüklüğündeki 750 adet tohum topunu öğrencilere ve katılımcılara dağıttı. Tüm katılımcılar avuçlarını doldurarak tohum toplarını kıraç araziden doğaya fırlattı.
Ali Dağı alanında düzenlenen etkinliğe Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Gönül Elçileri Derneği Başkanı Beyhan Demirtaş, Vali Yardımcıları Levent Öztin, Onur Kökçü, Yusuf Özdemir, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, kurum amirleri, öğrenciler ve Gönül Elçileri Derneği üyeleri katıldı. - ADIYAMAN
Son Dakika › Yerel › Daha Yeşil Bir Adıyaman İçin Tohum Topları Doğaya Bırakıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?