Konya'nın Çumra ilçesinde düzenlenen "Medeniyetin Beşiği Tarımın Öncüsü Çumra" sempozyumu açılış konuşmaları ile başladı.
Çumra Kaymakamlığı, Çumra Belediyesi, Konya Şeker, Selçuk Üniversitesi, Çumralılar ve İçeri Çumralılar Derneği tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen, "Medeniyetin Beşiği Tarımın Öncüsü Çumra" sempozyumu Belediye Düğün Salonu'nda başladı. Düzenleme kurulu adına sempozyumun açılışında konuşan Gazeteci-Yazar Mustafa Arslan, bir yıllık hazırlık aşamasının ardından gerçekleşen etkinliğin ilçenin geleceğinin şekillenmesinde büyük rol oynayacağını ifade etti. Arslan, "Çumra'nın geçmişini ortaya koymak, Anadolu ve Osmanlı coğrafyasından farklı kültürleri, adetleri ve düşünceleri ile kopup gelen insanların bir arada yaşama başarısını incelemek, su ve tarımsal üretimin sorunlarının öne çıktığı bu dönemde, Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim merkezinde açılımlar aramak, bu noktada sıkıntılarımızı yüksek sesle ifade etmek, Çumralılar'ın övgüye değer başarı öykülerini dikkatlere sunmak ve nihayet yarına ilişkin beklentilerimizi kayda geçmek istiyoruz" dedi.
Çumra Belediye Başkanı Nasır Ersöz ise, Çumra'yı her yönüyle yükseğe taşımak, örnek bir şehir yapmak, fiziki ve kültürel olarak gelişmiş, insanların huzur içerisinde yaşayacakları bir yer haline getirmek istediklerini belirtti. Bütün imkanları zorlayarak hedeflerine ulaşmak için çalışmalara devam ettikleri mesajını veren Başkan Ersöz, "Çumra için herkesin fikrinden faydalanmayı ve katkıda bulunabilir olmayı istiyoruz. Bu düşüncelerle bu sempozyumu tertip etmiş bulunuyoruz. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim" şeklinde konuştu. Çumra Kaymakamı Adem Yazıcı da, yerleşim yeri, coğrafi konumu, tarihi ve ulaşımıyla ilçenin ilklerin ve güzelliklerin merkezi olduğunu vurguladı.
Bir dönem Çumra Belediye Başkanlığı da yapan ve ilçede kurulu bulunan Çumra Şeker Fabrikası'nın bağlı olduğu Konya Şeker ile Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ise, güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Recep Konuk, dünyaya geldikleri bu coğrafyanın çocukları olarak ilçenin ekonomik, sosyal alanda gelişip büyümesi, daha sağlıklı bir yapıya kavuşması için sempozyumun sadece Çumra değil Konya ve ülke için de büyük önem taşıdığını belirtti. Bu tür çalışmaların mikro anlamda milliyetçiliğin ürünü olarak algılanmamasını isteyen Recep Konuk, "Bulunduğumuz coğrafya gerçekten tarihin derinliklerinden kaynaklanan birçok kıymete ve güzelliğe haiz. Dün, bunlar şu veya bu şekilde burada hayata geçirilmiş. Önemli olan bugün ne yapacağız, ne yaptık ve neleri yapmalıyız. Bu coğrafyanın nelere ihtiyacı var, bu konuları tartışmalıyız. Sempozyum bu konuların tartışıldığı yer olmalı. Edebi ağırlığı olan ama yarınlara yenilikler katmayan, güzel konuşmalardan ibaret olmamalı. Bunun ötesine geçmeliyiz, bunun ötesini burada konuşmalıyız" dedi.
Çumra'yla ilgili tespitlerde de bulunan Recep Konuk, dünyanın ilgi odağı olan Çatalhüyük'ün yeterince tanıtılamadığını ve bölgenin buradan faydalanamadığını ifade etti. Sempozyumda bunların da konuşulması gerektiği söyleyen Konuk, "Yerindelik ilkesi gereği Çatalhüyük'ü anlatan her türlü değer bu bölgede sergilenmeli. Bunun için Çumra'da acilen müze açılmalı. Çumra Çatalhüyük Anıt Müzesi ya da başka bir isimle açılabilecek müzede teşhir edilmeli. Bu coğrafyada yaşayan insanların bundan nasiplenmesini sağlayalım" önerisinde bulundu.
Çatalhüyük'ün kurulmasına vesile olan su kaynaklarının temininde de yeni duruş ve çalışmalara ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Konuk, yarın suların olmamasından dolayı bu bölgeyi terk etmek zorunda kalınabileceğinin altını çizdi. Recep Konuk, konuşmasında Konya Şeker'in yatırımlarına da değinerek her türlü kaynak ve imkana sahip olduklarını sözlerine ekledi.
Konya Valisi Osman Aydın, tarımsız bir Çumra'nın hayal edilemeyeceğini ve bu sempozyumun ilçenin yol haritasını belirleyeceğini bildirdi.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mevlüt Mülayim'in başkanlığındaki sempozyumun birinci oturumunda, "Potansiyeli, Avantajları ve Gelecek Vizyonu ile Çumra" başlığıyla Çumra Belediye Başkanı Nasır Ersöz sunum yaptı. MTA Bölge Müdürü Ali Rıza Demirci ise, Çumra'nın yer altı zenginlikleri hakkında bilgi verdi. Birinci oturumun son bölümünde Prof. Dr. Hasan Bahar, "Çatalhüyük-Çarşamba Uygarlığı" konusunda sunum gerçekleştirdi. Sempozyumunda bugün tarım, tarih, kültür, edebiyat ve sosyal konulu tebliğler sunulacak. Çumra'nın dünü, bugünü ve yarını, akademisyenler, alanında uzmanlar tarafından ele alınacak. Yarın sona erecek sempozyumda 125 katılımcı 93 tebliğ sunacak.
(İP) 09.05.2008 16:12 TSİ
Son Dakika › Yerel › Çumra Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?