Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri (TSKB) ile bağlı kooperatiflerinin kendi ayakları üzerinde daha sağlam durabilmesi ve mali yönden sağlıklı bir yapıya kavuşabilmesi amacıyla Yeniden Yapılandırma Kurulu'nun "Tarım Reformu Uygulama Projesi" kapsamında birliklerle ortaklaşa düzenlenen eğitim seminerleri devam ediyor.
Bu kapsamda Çukobirlik Genel Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen "Mali Tabloların Yorumlanması" konulu seminerin açılışında konuşan Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, bu toplantılarda konunun uzmanları tarafından ideal kooperatifçiliğin nasıl olması gerektiği konusunda detaylı ve sağlıklı bilgiler verildiğini söyledi.
TSKB Yeniden Yapılandırma Kurulu’nun, birlikler ile bağlı kooperatiflerin kendi ayakları üzerinde durmasını hedeflediğini kaydeden Öztürk, özellikle uygulama yetkisinde olan insanların verilecek bilgilerden istifade etmeleri gerektiğini kaydetti.
Bu arada, bazı kooperatif yöneticilerinin son zamanlarda gübrede aşırı fiyat artışlarının yaşandığını belirtmeleri üzerine bir açıklama yapan Başkan Öztürk, "Bunu herhalde vahşi kapitalizmin acımasız yüzü dememiz gerek. Dünyada 6-7 gübre tröstü var. Dünya piyasasının yaklaşık yüzde 70’i ellerinde. Diğer alanlardaki kayıplarını, gübreye sürekli zam yaparak gidermeye çalışıyorlar. Ama asıl artışın nedeni bu değil. Hangi ülkenin ne kadar gübreye ihtiyacının olduğunu tespit edip ona göre keyiflerince fiyat belirliyor, diledikleri zaman . Çukobirlik olarak ortaklarımıza ucuz ve kaliteli gübre ulaştırmak için büyük çaba harcıyor, özverili çalışıyoruz. Ancak, bu hareketlerden dolayı biz de zaman zaman fiyatlarımızı yükseltmek durumunda kalıyoruz. Aksi takdirde verdiğimizin yerine yenisini koyma şansımız kalmayacak. Her şeye rağmen yeterince gübre temin ediyor ve ortaklarımıza piyasadan daha ucuza ulaştırıyoruz. Maalesef bunu fırsat bilen bazı tüccarlar, tanıdıkları ortaklar vasıtası ile ve onlar adına bizden gübre alıp piyasaya daha pahalı sunuyor. Böyle olunca, ortağımıza rahatlıkla yetmesi gereken örneğin compoze gübrede sıkıntı yaşadık" diye konuştu.
Adana, Antakya, Ayas ,Ceyhan, Erzin, Gaziköyü, Haruniye, Hassa, İmamoğlu, İslahiye, Kahramanmaraş, Kadirli, Kırıkhan, Kumlu, Kozan, Mihmandar, Misis, Narlı, Reyhanlı, Osmaniye, Sağkaya, Salbaş, Yenice Çukobirlik Kooperatifleri yönetim ve denetim kurullarının katıldığı seminere konuşmaca olarak katılan Yeniden Yapılandırma Kurulu Yürütme Birimi Uzmanı Mehmet Salih Nogay, seminerlerde temel amacın; tüm birlik ve bağlı kooperatiflerin kendi ayaklarının üzerinde durmasına yönelik bilgi akışını sağlamak olduğunu söyledi. Yeniden Yapılandırma Kurulu’nun görev süresinin yıl sonunda biteceğine dikkat çeken Nogay, "4572 sayılı yasada belki bazı değişiklikler yapılacak. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar ve toplantılar, birlikler ve kooperatiflerin mali ve idari yönden tamamen özerk yapıya kavuşmasını hedefliyor" dedi. Nogay, daha sonra muhasebe tekniği açısından büyük önem arz eden "Bilanço, gelir tablosu, bütçe ve yıllık çalışma raporları" başlıkları altında detaylı bilgiler sundu, yöneltilen soruları yanıtladı.
Aynı seminer yarın da Şanlıurfa'da, yöredeki Çukobirlik kooperatiflerinin yönetim ve denetim kurullarına verilecek.
(AB-E) 30.04.2008 12:29 TSİ
Son Dakika › Yerel › Çukobirlik’te Eğitim Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?