Çözüm Süreci - Son Dakika
Yerel

Çözüm Süreci

Çözüm Süreci

Tuğba Yardımcı Mısır - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Başkanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Yusuf Şevki Hakyemez, "Hiçbir şekilde terör örgütünün hoş gösterilmesi gibi bir şey aklımızın ucundan bile"...

06.04.2013 11:14

Tuğba Yardımcı Mısır - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Başkanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, "Hiçbir şekilde terör örgütünün hoş gösterilmesi gibi bir şey aklımızın ucundan bile geçmez, hatta hükümetin bile böyle bir düşüncesi olmadığını çok açık bir şekilde söylemek mümkün" dedi.

Hakyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 30 yıldır terör sorunu olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu soruna ilişkin hükümet kendine göre cesaretli bir adım attı ve bu cesaretli adımı kamuoyu desteği ile yürütmek istiyor. Bu sadece hükümetin işi değil, bir siyasi parti işi de değil, Türkiye'nin meselesidir. Bu sadece Kürtlerin meselesi değil, aynı zamanda Türklerin de meselesidir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan itibaren Türkleriyle, Kürtleriyle herhangi bir etnik kökeniyle hiçbir ayrım gözetmeksizin bir arada yaşama iradesini ortaya koymuştur ama maalesef çok değişik sebeplerle bir terör sorunu yaşadık."

Türkiye'nin terör sorunundan kurtulması gerektiğini ifade eden Hakyemez, şöyle devam etti:

"Çünkü Türkiye'nin enerjisini, kaynaklarını bu alana ayırdığını görüyoruz. İşte bu süreçte hükümetin attığı adımlar bağlamında, sivil destek bağlamında böyle bir düşünceyi gündeme getirdi ve insanlara, bizlere de sordu, 'sürece destek verir misiniz akil insanlar olarak' diye. Biz de bu memleketin evladı olarak, bunu vatan borcu olarak görerek, bu sürece destek vereceğimizi, sürece ilişkin bazı hususları da halka anlatabileceğimizi söyledik ve onun için de bu işe giriştik."

-"Akil insanlar topluluğu, köprü vazifesi görecek"-

Hakyemez, mümkün olduğunca halka bu sürecin gerekliliğini anlatacaklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu sürecin mutlaka denenmesi gereken bir yol olduğuyla ilgili bazı kendi kabul ettiğimiz görüşleri halka ifade etmeye çalışacağız. Ondan daha önemlisi bizim bölgede olsun, başka bölgelerde olsun sürece ilişkin insanların, bazen de bizlerin de aslına bakarsanız endişeleri var. Elimizden geldiğince insanların endişelerini not alacağız, çünkü biz bu işin sonunda bir rapor hazırlayıp sunacağız. Rapor neticesinde politikalar belirlenmesi sürecine katkı yapmış olacağız. Aslına bakarsanız burada akil insanlar dediğimiz topluluk, bir köprü vazifesi görecek. Hükümetin politikalarını belirleme noktasında da halkın endişelerini de temennilerini de onlara aktaracaktır."

Halka ulaşma yöntemine ilişkin henüz bir yol haritası hazırlamadıklarını anlatan Hakyemez, şunları kaydetti:

"Hükümet ile dün yaptığımız toplantıda bununla ilgili bize bir öneride de bulunulmadı çünkü bu iş tamamen bir gönüllü işidir, tamamen akil insanlar olarak nitelendirdiğimiz topluluğun kendi belirleyeceği yönteme göre gerçekleşecektir. Bizler de Karadeniz ekibi olarak kendi aramızda toplantı yapacağız. Toplantıya kadar geçecek birkaç günlük süre içinde kafamızdaki bazı soru işaretleriyle ilgili düşüncelerimizi somutlaştıracağız, toplantıda da yol haritamızla ilgili detaylı plan oluşturacağız ve Karadeniz Bölgesi'ndeki illerimizi ziyaret edeceğiz. Değişik etkinliklerle birlikte düşüncelerimizi aktarmaya çalışacağız, halkın bu sürece ilişkin taleplerini, temennilerini, eleştirilerini, endişelerini öğrenmeye çalışacağız."

-"Bu süreçte bu yolun denenmesi gerekiyor"-

Hakyemez, Türkiye'nin temel sorunlarından birisinin de konuşamama meselesi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu meseleyi halledersek aslında çok önemli bir aşama katetmiş oluruz. Ben Karadenizliyim, Trabzonluyum. İnsanlarla çok rahat şekilde konuşabileceğimiz kanaatindeyim. Çünkü biz burada kesinlikle ve kesinlikle halkın endişelerini paylaşıyoruz. Hiçbir şekilde terör örgütünün hoş gösterilmesi gibi bir şey aklımızın ucundan bile geçmez, hatta hükümetin bile böyle bir düşüncesi olmadığını çok açık şekilde söylemek mümkün. Terör ayrı bir şey, bu sürecin yönetilmesi ayrı bir şeydir. Teröre karşı devlet her türlü aygıtıyla çok güçlü mücadele veriyor, çok önemli başarılar da elde ediyor ama şunu da görüyoruz neticede, ölen insanlar ve bu biçimdeki mücadeleyle birlikte bu sorun çözülemedi, çok ciddi şekilde kayıplarımız oldu, insanlar öldü. Onun için bu süreçte bu yolun denenmesi gerekiyor. Biz bunu halkımıza anlatmaya çalışacağız. Karadeniz insanı çok sağduyuludur, memleketini, vatanını çok sever. Süreç çok iyi anlattıktan sonra, bunun bir kardeşlik projesi şeklinde olduğu anlatıldıktan sonra bence karşılığını bulacaktır."

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölge ekibinde Prof. Dr. Vedat Bilgin, Fatma Benli, Şevki Bayraktar, Kürşat Bumin, Oral Çalışlar, Orhan Gencebay, Yıldıray Oğur ve Bendevi Palandöken'in yer aldığını ifade eden Hakyemez, "Ekip olarak uyumlu şekilde çalışabileceğimiz ve Karadeniz insanının endişelerini taşıyan kişiler olarak anlatabileceğimiz kanaatindeyiz. Biz bunu bir kardeşlik projesi bağlamında, boynumuzun borcu gibi görerek daveti kabul ettik ve elimizden gelen gayreti göstermeye çalışacağız" dedi.

Hakyemez, 10-15 günlük çalışmalar neticesinde ara raporlar, iki aylık çalışma neticesinde ise ana rapor hazırlanacak hükümete sunulacağını kaydetti.

Yayıncı: Murat Kaban - TRABZON

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement