Çömlekçioğlu Ailesinin 120 Yıllık Meslek Aşkı - Son Dakika
Yerel

Çömlekçioğlu Ailesinin 120 Yıllık Meslek Aşkı

Çömlekçioğlu Ailesinin 120 Yıllık Meslek Aşkı

Tokat'ta, "Karavul" olan soyadını 35 yıl önce "Çömlekçioğlu" olarak değiştiren ailenin günümüzde çömlekçilikle uğraşan tek ferdi 55 yaşındaki Kazım Çömlekçioğlu, 120 yıllık dede mesleğini ge...

19.10.2013 11:28

ZEHRA AYDIN - Tokat'ta, "Karavul" olan soyadını 35 yıl önce "Çömlekçioğlu" olarak değiştiren ailenin günümüzde çömlekçilikle uğraşan tek ferdi Kazım Çömlekçioğlu (55), 120 yıllık dede mesleğini yaşatmak için mücadele veriyor.

Emirseyit beldesindeki atölyesi ve tarihi Taşhan'daki iş yerinde mesleğini sürdüren Çömlekçioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk yaşta başladığı dede mesleğini  sürdürmeye çalıştığını söyledi.

Aile olarak meslekle özdeşleştiklerini belirten Çömlekçioğlu, bu nedenle 35 yıl önce "Karavul" olan soyadlarını Çömlekçioğlu olarak değiştirdiklerini ifade ederek, "Ailem, Tokat'ta yaklaşık 120 senedir bu meslekle uğraşıyor. Şu anda bu işi yapan sadece benim" dedi.

Mesleğe babasının yönlendirmesiyle başladığını anlatan Çömlekçioğlu, "Biz dört kardeştik, babamızın birimize bu mesleği devretmesi lazımdı. Babam da beni seçti. Böylece bu işe başladım. İlkokul eğitimim sırasında bile öğlene kadar okula gidiyordum, öğleden sonra sonra da ocağa gidip çalışıyordum" diye konuştu.

Mesleğin yok olma noktasına geldiğine dikkati çeken Çömlekçioğlu, "Çömlekçilik yok olan meslek değil, artık yok oldu. Tokat'ta 1970'lerde sadece bizim ocağımızda 5-6 tezgah çalışırken şimdi ise bu mesleği ben ayakta tutmaya çalışıyorum. 55 yaşındayım, yaşlandım, bu mesleğe daha fazla devam etmem mümkün olmayacak" ifadesini kullandı.

Tokat Halk Eğitim Merkezinde kurs verdiğini ancak bu mesleği bir kursta öğretmenin çok zor olduğunu belirten Çömlekçioğlu, bir kişinin çömlekçiliği tam olarak öğrenebilmesi için 4-5 kursa katılması gerektiğini söyledi.

Çömlekçioğlu, mesleğe bir süre ara verdiğini ancak çok sevdiği için yeniden başladığını anlatarak, "8-9 sene ara verdim. Eskiden günde 400-500 çömlek yapıyorduk, siparişleri yetiştiremiyorduk, şimdi o tempoyla çalışsak Tokat'ın her tarafını küple doldururuz" diye konuştu.

Daha çok çökelek, peynir ve turşu küpleri üzerine çalıştıklarını dile getiren Çömlekçioğlu, dekorasyon amaçlı küpler de yaptıklarını belirtti.

Sırlı küpler meşhur

Tokat yöresine özgü 4 kulplu, sırlı küplerin çok meşhur olduğunu anlatan Çömlekçioğlu, küpleri Sivas, Amasya ve Yozgat gibi çevre illerin yanı sıra zaman zaman ABD'ye gönderdiklerini söyledi.

"Sır" diye ifade edilen şeyin fırın boya olduğunu belirten Çömlekçioğlu, "Sırlı küpü toprağın altına koyduğumuzda 500 yıl sonra bile çıkarsak eskisinden daha sağlam olduğunu görmemiz mümkün. Küplerin boyunu 10 ile 60 santimetre arasında yapıyoruz. Fiyatları 5 TL'den başlıyor, 100 TL'ye kadar çıkıyor" dedi.

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen'in kendisini ziyaret ettiğini dile getiren Çömlekçioğlu, mesleğini devam ettirmek ve gençlere öğretmek için Taşkesen'in öncülüğünde proje hazırlanacağını ve projenin İŞKUR'a sunulacağını sözlerine ekledi. - Tokat

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çömlekçioğlu Ailesinin 120 Yıllık Meslek Aşkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement