MELTEM YILMAZ - Çocuklarda görülen kısa süreli ishallerde ailelerin su kaybına dikkat etmeleri gerektiği bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ishalin gaitanın sık ve sulu olması durumu olduğunu söyledi.
Bebeklerde kilo başına günde 10 gram ve çocuklarda ise kilo başına 200 gram dışkı çıkarılmasının anormal bir durum olduğunu belirten Baki, "İshalin sıklığının ve miktarının yanında yeşilimsi, kanlı, yağlı, mukuslu olup olmadığı, gıda artığı içerip içermediği de önemlidir. Özellikle anne sütü alan küçük çocuklarda gaita hafif sulu ve sık olabilir. Bu durumda gaita sarı renkte ve üzerinde küçük altın renkte tanecikler varsa çocuğun ishali yok demektir" diye konuştu.
Baki, çocuklarda ani başlayan ishalin en sık nedeninin "rota virüs" denen enfeksiyon olduğunu ifade ederek, "Bu enfeksiyonun aşısı vardır ve 2 aylıktan itibaren uygulanmalıdır. Bu hastalara antibiotik vermek çoğunlukla ishalin uzamasına neden olur" dedi.
Tifo ve dizanteri gibi hastalıklarda da ishal görülebileceğine dikkati çeken Baki, şöyle devam etti:
"Eğer hasta kusmuyorsa sulu gıdalar, yoğurt, ayran, elma suyu, muz, patates püresi, yağsız pirinç pilavı tedavi için yeterlidir. Yoğurdun en iyi ishal ilacı olduğu unutulmamalıdır. Çocuk eğer kusuyorsa serum takılması gerekli olabilir. İshalin sıklıkla nedenlerinden biri de besin zehirlenmeleridir. Uzun süre bekletilen yumurta ve diğer yiyeceklerle oluşabilir. Bu hastalarda ishalin yanında kusma ve karın ağrısı da vardır."
Baki, kısa süren ishallerde ailelerin en çok dikkat etmesi gereken durumun çocuğun su kaybı olduğunu vurgulayarak, "Çocuğunun dilinin kuruması, bıngıldağının ve göz küresinin çökmesi su kaybının önemli belirtisidir. Su kaybı çocuğun şoka girmesine neden olabilir" dedi.
İshalin 15 günden fazla sürmesi durumunu da kronik ishal olarak adlandırdıklarını ifade eden Baki, "Bu durum yenidoğan ve bebeklerde kistik fibrozis gibi doğumsal bir nedene bağlı olabileceği gibi inek sütü veya soya alerjisine de bağlı olabilir. Ayrıca Türkiye'de çölyak hastalığı ishalleri ve parazitlere bağlı ishaller de sıklıkla görülmektedir" diye konuştu.
Prof. Dr. Baki, Türkiye'de gereksiz yere kullanılan antibiotiklerin de bağırsak florasını bozarak ishale neden olduğunu, bu tür vakalara sıklıkla rastlandığını sözlerine ekledi. - Trabzon
Son Dakika › Yerel › Çocuklarda İshal Sonrası Su Kaybına Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?