Çırçır Fabrikaları da Sigortalanabilecek - Son Dakika
Yerel

Çırçır Fabrikaları da Sigortalanabilecek

Çırçır Fabrikaları da Sigortalanabilecek

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) tarafından 'Çırçır fabrikalarının sigorta sorunları ve çözüm önerileri' toplantısı yapıldı.

19.09.2013 10:30

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) tarafından 'Çırçır fabrikalarının sigorta sorunları ve çözüm önerileri' toplantısı yapıldı.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Sigorta Acenteleri Meslek Grubu Meclis Üyeleri tarafından organize edilen 'Çırçır fabrikalarının sigorta sorunları ve çözüm önerileri' toplantısı, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı E. Sabri Ertekin, Meclis Üyeleri Mehmet Gökmen, Mustafa Direkçi, Mehmet Erdem, Cuma Korak, Mahmut Akaslan, Şanlıurfa Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri ile Çırçır Fabrikaları temsilcilerinin katılımıyla KOSGEB Toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen toplantıda Meclis Üyeleri Mehmet Gökmen, Mustafa Direkçi, Mehmet Erdem, Çırçır fabrikalarının genel sigorta sorunları ilgili soruları cevaplayarak çözüm önerileri sundu. Çırçır fabrikalarının sigortalanmasının bazı hükümlerin yerine getirilmesiyle mümkün olduğu vurgulanan toplantıda, sigorta işlemlerinin yapılabilmesi için Çırçır fabrikası faaliyet konulu işletmelerde dikkate alınacak yangın önlemleri belirtildi.

Belirtilen önlemler ise şöyle sıralandı, her depo girişinde ya da 2 depoda bir yangın dolaplarının olması. 2 depoda bir varsa hortum mesafesinin yeterliliği, yangın dolaplarındaki hortumların bakımlı olması, yangın dolap sistemi ( su deposu, jeneratör, yangın dolabı) tam ve çalışır durumda olmalıdır. Depoların içerisinde elektrik tesisatının olmaması, aydınlatmanın olmaması, eğer aydınlatma var ise giriş kapısının üzerinde, koruma kapaklı spotlar şeklinde ve elektrik bağlantısının dışarıda olması, depo dışındaki tesisat sitemleri, elektrik sistemi kapaklı (etanj) veya exproof sitemi olmalıdır. Depoların bölmeleri arasındaki duvarın betonarme tarzında ve tüm olması, depolar arasında herhangi bir irtibat olmaması.

Yangın söndürme tüplerinin kullanma sürelerinin ve tüp basınçlarının kontrolünün yapılması.

Çırçır bölümünde makinelerin arasında ve ulaşılması kolay yerlere yangın söndürme tüplerinin yerleştirilmesi. Depo önlerinde su gider kanallarının olması, yangın tüpleri büyük boy olmalı ve taşınabilir yangın söndürme tüplerinden bol miktarda bulunması. Depoların çatılarının iyi durumda olması. Binaların çatı kaplamalarını ve/ veya dış cephe kaplamalarında alüminyum sandviç panel strafor kullanılmamalıdır. Makinelerin ve elektrik tesisatının bakımlarının yapılıyor olması. İtfaiye ulaşım durumunun kolay olması. İşletmelerin genel temizlik ve tertip durumunun iyi olması. Özellikle etrafın, bina çevrelerinin, sundurma etraflarının ve açık sahanın temiz olması (Güneş ışınlarının yansımasına neden olabilecek, metal parçaları, cam kırıkları vb malzemelerin olmaması). Sundurma altlarında yapılan depolamalarda aralarda boşluk bırakılarak depolamanın yapılması. Sundurma altlarında yapılan depolamalarda emtianın üst sundurma kaplamasından en az 1 metre içeride olması.

Sundurma alanları dışında depolanan emtia teminat dışında olmakla beraber, bu bölümde çıkacak yangınların, teminat verilmiş emtia, bina ve makinelere zarar verme ihtimali yüksek olduğundan; bu depolamaların da aralarında mesafeler bırakılmış belirli gruplar halinde düzenli bir şekilde yapılıyor olması. Sigara içilmez uyarı levhalarının olması ve yasağın uygulanıyor olması. 24 saat kamera sistemi ile depoların takip edilmesi. Fabrika ve sahası takip edilmesi. Fabrika istinat duvarı ile çevrili olması. Eksoz susturucularının bulunması, fabrika genel aydınlatmasının yeterli ve çevre düzenlenmesi olması. Ayrıca, yangın tüp sayısının revize edilmesi (Her 150 metrekare için1 adet 12 kiloluk her 300 metrekare için 1 adet 50 kiloluk arabalı tip ABC kuru kimyevi YSC), elektrik tesisatının ex-proof hale getirilmesi, ilk müdahale için köpüklü söndürme arabaları tesisi, kır-bas siren ve duman dedektörlü yangın ihbar alarm tertibatı tesisi, depo bölümlerine otomatik sprinkler- yağmurlama tertibatı kurulması, açık alanlara hidrant tesisi, tüm yangın sitemlerinin yapılacak en az 50 tonluk su deposu - jeneratör desteği - diesel pompa ile ilişkilendirmesi. Tüm bu hususlar yangın önlemleri olarak fabrika menfaatleri için önerilmektedir. Bu bağlamda Çırçır fabrikalar yukarıda sayılan önlemleri aldıkları takdirde experler işlem yapmak üzere işletmeye davet edilebilir. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çırçır Fabrikaları da Sigortalanabilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement