Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik A.Ş. (DEDAŞ) tarımsal sulamada elektrik kullanan çiftçiler için yeni bir kampanya başlattı. Dedeman Otel'de düzenlenen basın toplantısında kampanyayla ilgili bilgi veren DEDAŞ Basın Sözcüsü Gökay Üstün ve DEPSAŞ İl Yöneticisi Şükrü Bereket bu kampanyanın çiftçiler için çok büyük kapsamlı olduğunu belirtti.
TEŞVİK DEĞİL
Şirketin 2013 yılında Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'yi devraldıktan sonra kaçak elektrik kullanımını azaltmak, tahakkuku artırmak ve abonelere kaliteli ve sürekli enerji verebilmek için bir takım tedbirler aldığını belirterek konuşmasına başlayan Üstün bu tedbirler alınırken yürürlükteki kanun ve ilgili mevzuatlara uygun hareket edildiğinin altını çizdi. Üstün, "Tarımsal sulama abonelerimiz için üreticilere ödeme kolaylığı sağlamak, kaçak elektrik kullanımını önlemek, tüketim alışkanlığı ve tükettiği elektriğin bedelini ödeme alışkanlığını kazandırmak için bazı çalışmalar yürütülmüştür.
Aralarında sulama birlikleri, ziraat odaları ve il tarım müdürlüklerinin temsilcileri ve çiftçilerimizin bulunduğu toplantılar düzenlenerek üreticilerimizin kaçak elektrik kullanımının azaltılması ve elektrik bedelinin ödenmesi konusunda görüşleri alınmıştır. Sivil toplum kuruluşlarının önceki yıllarda konu ile alakalı yapmış oldukları çalışmalar ve hükümete sundukları raporlar incelenerek sulamada kullanılan enerjide üreticilere kolaylık sağlamak için yapılacak işlemler belirlenmeye çalışılmıştır.
Yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde tarımsal sulama abonelerimize serbest tüketici statüsü kazandırılarak yapılacak ikili anlaşmalarla ucuz elektrik satışı yapılması planlanmıştır. Yapılan işlem kesinlikle bir devlet teşviki olmayıp EPDK mevzuatlarında kurul kararı ile serbest tüketicilere tanınan haklardan çiftçilerimizin daha etkin bir şekilde faydalanması sağlanmıştır" diye konuştu.
BEDELİN DÖRTTE BİRİ ÖDENECEK
Dicle Elektrik olarak Güneydoğu'daki altı ilde tarımsal sulamada kullanılan elektrik borcu veya kayıt dışı kullanıldığı tespit edilerek borç çıkarılan çiftçiler için büyük ve kapsamlı bir kampanya düzenlediklerini kaydeden Üstün, "Buna göre, tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeli üzerinden yüzde75'leri aşan düzeyde indirim yapılmaktadır. Örneğin, pamuk üretimi yapılan 100 dönüm arazi için çıkan 40-45 bin TL elektrik faturasının sadece 9 bin TL'sini alacak. Dicle Elektrik kampanyaya dâhil olan çiftçilerden 2014 yılında başka bir ödeme talep etmeyecek" dedi.
DEDAŞ olarak çiftçi adına büyük fedakârlık yaptıklarını ve görülmemiş bir indirim sunduklarını vurgulayan Üstün, "İndirim oranlarını hesaplarken, bölge çiftçileri, Tarım Bakanlığı, üniversite temsilcileri gibi konunun tarafı plan farklı kesimlerin görüşlerini ve hesaplamaları dikkate alındı. Yapılan bu hesaplamalarda çiftçi için yapılabilecek en büyük indirim oranı dikkate alınarak rekor oranı üreticiye sunuldu. Bölge çiftçisi için büyük fedakârlık yapılırken çiftçimiz ürettiği ürün karşılığı hak ettiği parayı kazansın diye onların görüşlerini dinleyerek çok hassas davranıldı" diye ifade etti.
SU VE ELEKTRİK BİLİNÇLİ KULLANILMIYOR
Suyun ve kullanılan elektriğin yeterince bilinçli bir şekilde kullanılmadığına dikkati çeken Üstün,
Dicle Elektrik tarafından enerji dağıtımı yapılan Güneydoğu illerinde özellikle Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'ın yanı sıra kısmen Batman illerinde tarımsal sulamanın önemli kısmının cazibe sulama imkânının yetersiz olmasının da etkisi ile 'salma sulama' denilen ve çevre açısından en büyük zarara yol açan yöntem ile yapıldığından şikâyet etti. Bu yöntemin ülke ekonomisine çok büyük zarar verdiğini belirten Üstün, "Bu yöntemde çiftçi özellikle pamuk ve mısır ekimi için bolca ihtiyaç duyduğu suyu, insanlığın ortak yaşam kaynağı kabul edilen yer altı sularının açtıkları kuyulardan elektrik enerjisi ile çalışan motopomplar ile sağlıyor. Yaşamsal önemi bulunan yer altı suları, yüzde 95'lere ulaşan kaçak elektrik kullanımı nedeniyle büyük bir savurganlıkla kullanılıyor. Böyle olunca da bölgede doğal dengeyi belki de birkaç yıl içerisinde tümden değiştirecek biçimde, yer altı suları tükenme noktasına geldi" diye açıkladı.
BORCU OLANA DESTEKLEME YOK
Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödenene kadar 2014 yılında tarımsal destekleme yapılmayacağına dair bakanlar kurulu kararının ardından, Dicle Elektrik, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veri tabanı ve uydu görüntülerinden yararlanarak bölgede elektrik borcu bulunan çiftçileri belirledi ve bilgi amaçlı hazırlanan mektuplar eşliğinde gerekli tebligatta bulundu. Gelecek talepleri karşılamak üzere de Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'de birer Tarımsal Sulama İletişim Merkezi inşa edildi.
SON BAŞVURU 16 HAZİRAN
Desteklemelerle ilgili bakanlar kurulunun kararını hatırlatan Üstün, "Dicle Elektrik, yılda ortalama 4 milyar kilowatt/ saat elektrik kullanılan tarımsal sulama alanında yaşanan yüzde 95 düzeyindeki kayıt dışılığın giderilmesi ve bölgeye kaliteli, kesintisiz enerji verilebilmesi için bakanlar kurulu tarafından alınan karar üzerine harekete geçildi. İlk etapta Tarım Bakanlığı'ndan ÇKS verileri ve uydu görüntüleri alınarak, çiftçilerin ektiği ürün ve ekim alanı, kullandığı su, açtığı kuyu, kuyu derinliği gibi bilgiler derlendi. Konunun taraflarıyla da yapılan görüşmeler sonunda, çiftçilerin kullandığı asgari elektrik bedeli belirlenerek, gerekli tebligatlar yapıldı" diye konuştu. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 3'ü büyükşehir olmak üzere 109 belediyenin ödenmemiş 130 milyon lira borcunun bulunduğunu belirten Üstün, kaliteli bir elektrik hizmetinin verilmesi için borçların ödenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Çiftçiler için başlatılan kampanyanın 16 Haziran'a kadar sürdürmesinin planladığını belirten ve bütün çiftçileri kampanyaya davet eden Üstün, toplantının sonunda gazetecilerden gelen sorular yanıtladı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Yerel › Çiftçiye Dörtte Bir Öde Kampanyası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)