Cide'de 'Otizm Farkındalık Günü' Etkinliği Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Cide'de 'Otizm Farkındalık Günü' Etkinliği Yapıldı

Cide\'de \'Otizm Farkındalık Günü\' Etkinliği Yapıldı

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Kastamonu’nun Cide ilçesinde ’Boyalı Eller Otizmin Farkında Etkinliği’ düzenlendi.

03.04.2017 00:28

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Kastamonu'nun Cide ilçesinde 'Boyalı Eller Otizmin Farkında Etkinliği' düzenlendi.

Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Cide Belediyesi önünde bulunan Atatürk Anıtı'nda program düzenlendi. Programa Özel Cide Özel Eğitim Merkezi öğrencileri ve velileri katıldı. Programda otizmin simgesi mavi beyaz renkte balonlar yer aldı. Programın açılışında Cide Özel Eğitim Merkezi öğretmenlerinden Nuray Karaşabanoğlu, Otizm ile ilgili konuşmasında şu sözlere yer verdi:

"Nisan ayı bütün dünyada otizm konusunda farkın-dalık yaratmak ve otizm ili ilgili sorulara çözüm bulmak amacıyla 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edilmiş gündür. Yine aynı gün başlayan otizm farkındalık ayı çerçevesinde tüm dünyada otizmli ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin arttırılarak erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Otizm doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç ayında fark-edilen karmaşık bir gelişim bozukluğudur. Çoğunun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması dil iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış davranış biçimlerine sahip olması ile betimlenir. Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla dört kat daha fazla görülmektedir. Otistik bozukluğun tüm ırklarda etnik gruplarda görülebileceği ailenin gelir durumu yaşam biçimi ve eğitim düzeyi ile otistik bozukluk arasında herhangi bir bağ olmadığı vurgulanmaktadır. Otizm zeka sorunu da değildir. Otizm temel belirtileri arsında başkalarıyla göz teması kurmamak gözlerin bir yere takılıp kalması ismi söylendiğinde bakmamak sözleri tekrarlamak parmağıyla istediği şeyi gösterememek sallanmak çırpınmak parmak ucunda yürümek dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenmektedir. Bu noktada yapılması gereken ilk adım erken tanı bilinen tek tedavi ise yoğun ve sürekli özel eğitimdir. Otizmli çocukların mutlaka eğitim sistemi içinde yer almaları gerekmektedir. Çünkü eğitim otizmli birey için her şeye önce tedavi anlamına gelir. Otizmi diğer engel gruplarından ayıran en önemli fark erken tanı ve erken bireysel kaynaştırma eğitimiyle Otizmli çocukların sorunlarının büyük bir kısmını aşıyor olmalarıdır. Bu yüzden Otizmin kamuoyunda bilinirliğinin artması için hepimiz el ele vermeliyiz.2009 yılından beri Cide de hizmet veren Cide Özel Eğitim Merkezimizde engelli çocukları toplumsal hayata kazandırmak ve rehabilitasyon etmek konusunda önemli hizmetler vermektedir. Merkezimizin bir vizyonuna otizmi olan çocuklar hakkında toplumsal farkındalıktan öte anlayış kazandırmak ayrımcılığın otizmli bireyler içinde en büyük sorun olduğu dile getirmektir. Unutmayalım ki otizm bir eksiklik değil farkındalıktır. Toplumda var olan bu ön yargının aşılması otizmli aileler için kritik bir önem taşımaktadır."

Programa katılanlar, ellerini boyaya batırdıktan sonra beyaz bez üzerine bastırdılar. Rengarenk görüntü oluşturarak, Otizmin farkında olduklarını ifade ettiler. Programda ayrıca iki palyaçoda yer aldı. Engelli öğrencileri eğlendirdi.

Programa Cide İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Çalışkan, Özel Cide Özel Eğitim Merkezi Müdürü Serkan Adalı, Cide MHP ilçe başkanı Şaban Yıldırım, Ülkü Ocakları Başkanı Seyrani Filikçi, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, Okul Müdürleri, özel eğitim öğretmenleri ve vatandaşlar katıldılar. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Cide'de 'Otizm Farkındalık Günü' Etkinliği Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement