Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Yalı beldesinde dere ıslah çalışmaları yapılırken DSİ'ye ait iş makinalarının yüzlerce yavru kaplumbağanın ölümüne neden olduğunu öne süren çevreciler şikayetçi oldu. Sağ kalan yavru kaplumbağalar dere yatağı ve azmaktan kaçmaya çalışırken, olay yerine gelen Yalı Belediye Başkan Vekili Mesut Cenikli, "Son yaşanan sel felaketinden sonra geleceğe yönelik tedbir almak zorundaydık. Bu nedenle DSİ'den gerekli izinleri alarak, yine DSİ'nin araçları ile denize dökülen yerde dere yatağını yedi metre genişleteceğiz. Bu işi yaparken bazı canlılara zarar vermiş olabiliriz. Ama bu tedbiri insan hayatı için almak zorundaydık. Dere yine doğal ortamına dönebilir" dedi.
Yalı Belediyesi ve DSİ'nin ortaklaşa yaptığı ve bir hafta önce başlayan dere ıslah çalışmalarında, iş makinaları ile tonlarca toprağın dereden alınması sırasında yüzlerce yavru kaplumbağanın yaşamını yitirdiğini öne süren çevreciler, Tarım İlçe Müdürlüğü, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile jandarmayı arayarak şikayetçi oldu. Almanya'da 40 yıl yaşadıktan sonra Bodrum'a yerleşen 54 yaşındaki Mehmet Altunbaş, yaşananların bir doğa katliamı olduğunu savundu. Bitez'de yaşadığını kaydeden Altunbaş, "Eşimle birlikte buraya geldiğimizde iş makinalarının dere yatağından tonlarca çamurlu toprağı alırken yavru kaplumbağaların öldüğünü, bir çoğunun sağa sola kaçışmaya çalıştığını görünce şok olduk. Derenin denizde buluştuğu noktada onlarca canlı türünün bu çalışma nedeniyle yaşamları ve yaşam alanları tehlikeye girdi. Bu tür bir proje uygulanmadan önce buradaki canlıların ne olacağı mutlaka düşünülmeliydi. Hemen belediyeyi aradık ama yasal iznimiz var diyerek, çalışmalarını sürdürdüler. Dere yatağını genişletmek için DSİ'den izin almış olabilirler. Ama burada yaşanan çevre ve doğa katliamını görmüyorlar mı? Yüzlerce binlerce canlı yok oluyor, bu çalışmayı durdurmak için elimden ne geliyorsa yapacağım, gerekirse dava açarım" dedi.
YASAL İZİNLE YAPIYORUZ
Altunbaş ve çevrecilerin şikayeti üzerine çalışmanın yapıldığı dere yatağında, Yalı Belediye Başkan Vekili Mesut Cenikli ve Fen İşleri Amiri Onur Çandar incelemelerde bulundu. Bir ara Mehmet Altunbaş ile tartışan başkan Cenikli, "Vatandaşlarımızın çevre ve doğaya yönelik duyarlıkları için teşekkür ediyoruz. Biz de çevreyi en iyi şekilde korumaya çalışıyoruz. Ancak geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketinde dere yatağı taştığı için onlarca dönüm tarım arazisi sular altında kaldı ve burada tesisler veya evler olsaydı insan yaşamı tehlikeye girebilirdi. Bu nedenle geleceğe yönelik tedbir almak zorundaydık. DSİ'den gerekli izinleri alarak yine DSİ'nin araçları ile denize dökülen yerde dere yatağını yedi metre genişletme çalışmalarını başladık. Bu işi yaparken bazı canlılara zarar vermiş olabiliriz. Ama bu tedbiri insan hayatı için almak zorundaydık. Dere yine doğal ortamına dönebilir" dedi.
GEREKLİ YASAL İŞLEMİ BAŞLATACAĞIZ
Konuyla ilgili açıklama yapan Av ve Yaban Hayatını Koruma Vakfı İkinci Başkanı emekli büyükelçi Süha Umar ise "DSİ ve belediyelerin doğal yaşamın bulunduğu yerde ilgili kurumlardan izin almadan ve gerekli inceleme yapılmadan çalışma başlatmaya hak ve yetkileri yok. Bu nedenle doğal hayatı koruma yerine vahşice katledenler hakında gerekli yasal işlemi başlatacağız" dedi.
Bu arada Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nde görevli Milli Parklar Müdürü Erdinç Uyar da bölgede incelemelerde bulundu.
Son Dakika › Yerel › Çevrecilerin Şikayeti Üzerine İnceleme Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?