Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi ve bağlı beldelerin yararlanacağı Atık Su Arıtma Tesisi'nin çevresel Etki Dğerlendirme toplantısı Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi'nde yapıldı.
Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce, Veliköy Belediye başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, Çerkezköy Orman Bölge Müdürü Ekrem Ferhatoğlu, Çerkezköy İlçe gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, AK Parti İl yönetim Kurulu Üyesi Sait Yazı, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkan yardımcısı İsmail Akın ve firma yetkilileri ile birlikte vatandaşlar katıldı.
56 BİN METREKARE ALANI KAPSAYACAK
Bilgilendirme sunumuna başlayan Soner Yılmazeli, projenin teknik bilgileri ile ilgili bilgi verirken, " Devlet Su İşleri müdürlüğü tarafından Çerkezköy çevre belediyeler Atık Su arıtma Tesisi yapma ve işletme birliği adına Çerkezköy ilçe sınırları içerisinde Mimar Sinan Mahallesi, 102. Cadde Organize Sanayi bölgesi yanı, 624 ada 1 nolu parsel 7 bin 19 metre kare, 2 bin 621 parsel, 30 bin 360 metre kare olmak üzere toplam 56 bin 675 metre kare alanda 'Çerkezköy Atık Su Arıtma Tesisi Projesi' yapılması planlanmaktadır." Dedi.
ERGENE PLANI ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK
Projenin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından istendiğini ifade eden Yılmazeli," proje bakanlık tarafından Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Ergene Nehrinin su kalitesini 3 yılda 3. Sınıf, 5 yılda 2. Sınıf su kalitesine ulaştırmak için Havzadaki tüm belediyelerin bu tesisi kurmasını istenmiştir. Bu amaçla Çerkezköy Belediyeler Birliği Atık Su Arıtma Tesisi Proje Yapım İşine yönelik olarak 29 Mart 2012 tarihinde DSİ genel müdürlüğü içme suyu dairesi başkanlığı ile ER-GE Mühendislik arasında uygulama projelerinin hazırlanması için sözleşme imzalanmıştır." Bilgisini verdi.
DEŞARJ ÇORLU DERESİNE
Atık su arıtma tesisinin inşaatının tamamlanmasından sonra işletilmek üzere Çerkezköy Çevre Belediyeler Atıksu Arıtma tesisi yapma ve işletme birliğine devredileceğinin altını çizen Dİ mühendislik yetkilisi, "Arıtılan suyun deşarj edileceği yer Çorlu Deresidir." İfadelerini kullandı.
PROJE SÜRESİ 2045'E KADAR
Tesisin 2 aşamada yapılacağını ve proje süresinin 2045 olduğunu ifade eden Yılmazeli,"ilk aşamada öngörülen tesisler, 2030 yılı ihtiyaçlarına göre projelendirilmiştir. Bunun ilk bir yılı proje yapımı ve ihale dönemi ile bir diğer yılı yatırımların yapılmasıdır. İkinci aşama tesisleri ise 2030 yılından önce devreye alınacak, bu çerçevede tüm nüfus ve debi fonksiyonları da gözden geçirilerek, gerekirse revizyondan geçirilip ikinci kademe tesislere ait ihale çalışmalarına başlanacaktır.
GEREKLİ TEDBİRLER ALINACAK
İnşaat döneminde kazı, nakliye, yükleme ve boşaltma işlemleri esnasında toz ve gürültü, çalışan personelden kaynaklı evsel nitelikli katı ve sıvı atık, ambalaj atığı, makine ekipman kullanımından kaynaklı tehlikeli atık ve atık yağ ömrünü tamamlamış lastik oluşumu söz konusu olacağını belirten Yılmazeli," inşaat sırasında oluşabilecek atıkların bertarafı ve toz oluşumunu engellemek için ilgili yönetmeliklere uyulacaktır. Kazı sırasında oluşabilecek gürültü için de gerekli önlemler alınarak gürültü seviyesi düşürülecektir." Şeklinde konuştu.
ÇIKARILACAK HARFİYAT DEĞERLENDİRİLECEK
Alandan çıkarılacak olan hafriyat toprağının yeniden değerlendirilmek üzere alanda geçici olarak değerlendirileceğini açıklayan Yılmazeli," hafriyat işlemi öncesi öncelikli dere yatağı yakın çevresinde kurulacak olan inşaat alanı üzerinde bulunan bitkisel toprak tabakası sıyrılarak alınacaktır. Sıyrılan bitki toprak, daha sonra alanın peyzaj onarımı çalışmalarında ve rekreasyon alanlarının bitkisel peyzaj düzenlenmesinde değerlendirilmek üzere, tekniğe uygun olarak hafriyat toprağından ayrı olarak depolanacaktır." İfadelerini kullandı. - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Yerel › Çed Toplantısı Yapıldı, İhale Süreci Başlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?