Çaykur'da Kit Alt Komisyonu Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Çaykur'da Kit Alt Komisyonu Toplantısı

Çaykur\'da Kit Alt Komisyonu Toplantısı

KİT Alt Komisyonu Başkanı Domaç: ''Keşke Türkiye'nin her ilinde çay gibi bir ürün olsa. Her ilimize özgü bir ürün olsa ve biz siyasetçiler çok fazla sıkıntı çekmesek. Ekonomisi ve iş bulma açısından sıkıntı çekmesek" ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu: "Çaykur olarak hedefimiz adım adım çay bölgelerimizin.

07.05.2014 12:58

ÇAYKUR KİT Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, "Keşke Türkiye'nin her ilinde çay gibi bir ürün olsa. Her ilimize özgü bir ürün olsa ve biz siyasetçiler çok fazla sıkıntı çekmesek. Ekonomisi ve iş bulma açısından sıkıntı çekmesek" dedi.

Mehmet Domaç başkanlığında ÇAYKUR Genel Müdürlüğü Konferans Salonundaki komisyon toplantısında ÇAYKUR'un 2012 yılı hesapları incelendi.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yaptığı sunumda, ÇAYKUR'un çalışmaları hakkında bilgi verdi. Geçen yıl çay sektöründe devrim denilebilecek randevulu alım sistemini hayata geçirdikleri için huzurlu bir sezonu geride bıraktıklarını ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi:

"Bu yıl ise iki önemli yenilik getirdik. Günlük yaş çay alım süresini 16 saate çıkardık, yani randevu planlamasını 08.00 ile 24.00 saatleri arasına yaydık. Müstahsillerimiz çaylarını, geniş zaman aralığı sayesinde daha rahat, huzurlu satabilecek. Gurbette yaşayan üreticilerimizin, aile bütünlükleri bozulmasın, zaman ve ekonomik kayıpları olmasın diye daha önce sürgün döneminde farklı zamanlarda dört seferde sattıkları çaylarını isterlerse dört gün peş peşe satarak yeni sistemden yaralansınlar istedik."

-Beyaz çay üretecekler

Bu yıl ilk kez beyaz çay üreteceklerini kaydeden Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

"Dünyada çok pahalı ve az bulunan, hatta ilaç nevinden olan beyaz çay ülkemizde pek az bilinmektedir. ÇAYKUR 6-7 yıldır beyaz çay üretiminin nasıl yapılacağı konusunda belirli birikim edinmiş, hatta deneme mahiyetinde sınırlı miktarlarda üretim gerçekleştirmiştir ancak bu yıl ilk defa ÇAYKUR markası altında satışını yapabileceğimiz belli miktarlarda beyaz çay üretebilmek için üreticilerimizden uygun nitelikte hammadde alıyoruz. Bunun için de öncelikle üreticilerimizi nasıl ve hangi şartlarda ürün toplayacakları hakkında hızl şekilde bilgilendirdi. Yerel televizyonlar aracılığıyla görsel, uygulamalı olarak bizzat eğitim verdik ve alım fiyatını da kilogram başına 300 lira olarak ilan ettik. Üreticilerimizin ilk ve yeni olan bu uygulamamıza teveccühleri baştan beri çok iyi ve aynı şekilde devam etmektedir. Bu kapsamdaki alımlarımız bütün sürgün dönemlerinde devam edecektir."

-Organik çay tarımı

Organik çay tarımını bütün çay havzasında uygulamak istediklerini vurgulayan Şütlüoğlu, şunları kaydetti:

"2013 yılı itibariyle 17 bin 768 üretici ve 63 bin 444 dekar çaylık alan organik tarım kapsamına alınmıştır. 2013 yılında 9 bin 756 üretici ile 28 bin 768 dekarda fiili olarak organik çay tarımı yapılmaktadır. Satın alınan organik çay miktarı ise bin 732 tondur. Önceki yıllarda organik çay üreticilerimize birinci geçiş yılı, ikinci geçiş yılı ve tam organik ürün satın aldığımız üreticilerimize destekleme primi ödenirken, 2012 yılında ilk kez organik üretime geçen üreticilerimiz de bu kapsama dahil edilmiştir. ÇAYKUR olarak hedefimiz adım adım çay bölgelerimizin tamamını organik tarıma dönüştürebilmektir ancak gönüllülük esasına dayalı bu dönüşüm sürecinde üreticilerimizin desteklenmesi gerekmektedir."

- "Çay üretimi ülkemiz için çok önemli"

Komisyon Başkanı Domaç, ÇAYKUR'un 2012 yılı çalışmalarını incelediklerini belirterek, ÇAYKUR'un çok önemli bir kuruluş, Türkiye'nin çok önemli çay üreticisi olduğunu belirterek, "Çay üretimi ülkemiz için önemli ve vazgeçilmez bir değer, Rize ve Trabzon için çok değerli. Çay Rize çin bir hayat, folklor, şarkı, türkü ve spor" dedi.

Türkiye'de ÇAYKUR'un TEKEL olarak görüldüğünü söyleyen Domaç, şöyle devam etti:

"ÇAYKUR Türkiye'de çayın yüzde 50'sine hükmediyor ama genel olarak ÇAYKUR'un halen TEKEL olarak bilindiği. Türkiye'de çayda serbestlik var. Özel teşebbüs bu işin içinde. Tanıtım için ÇAYKUR çok önemli. Keşke Türkiye'nin her ilinde çay gibi bir ürün olsa. Her ilimize özgü bir ürün olsa ve biz siyasetçiler çok fazla sıkıntı çekmesek, ekonomi ve iş bulma açısından sıkıntı çekmesek. ÇAYKUR, Rizespor ile çok iyi tanınabilir durumda. Bu anlamda diğer takımlara da böyle bir imkan olur. Bu sporun gelişmesi, ilin tanıtımı için gerekli."

Toplantıya, KİT Alt Komisyonu üyeleri Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Akyürek, Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, Giresun Milletvekili Mehmet Geldi, Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Balıkesir Milletvekili Mehmet Cemal Öztaylan, İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan, Bursa Milletvekili Önder Matlı da katıldı. - Rize

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çaykur'da Kit Alt Komisyonu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement