Çaycuma Belediyesinin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği, "Bağımlılığı önleme" konferansı yapıldı. Konferansı BEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Atasoy verdi.
Çaycuma Belediyesi, Yeşil Haftası nedeniyle, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte, bağımlılığı önleme konferansı yaptı. Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen konferansta BEÜ Tıp Fakültesi Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Atasoy konuşmacı olarak yer aldı. Konferansa izleyici olarak Çaycuma Belediye Başkan Vekili Cengiz Gökçe, Kent Konseyi Başkanı Neşe Köktürk, ilçedeki bazı okulların müdürleri ve öğretmenlerinin yanı sıra kalabalık bir öğrenci grubu katıldı. Bağımlılığı, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de başta gençlik grubu olmak üzere insanları etkileyebilen biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutu olan bir sağlık sorunu" olarak niteleyen Atasoy, "Bağımlılık yavaş yavaş oluşan bir şeydir. Hepimiz duygusal olarak kendimizi iyi hissetmek isteriz. Bazen bunu başaramadığımız zamanlarda, ya da kabul kapasitemiz aşıldığında buna dayanma gücü oluşturmak ister, geçici iyilik hali sağlayan maddelere sığınırız. Dışarıdan alınan ve yapay iyilik hali oluşturan bu maddeler biz başka bir şeyin kölesi yapar" dedi.
Bağımlılık yapan maddeleri, "Beyin işlevlerini ve tüm bedensel yapıları etkileyen, zamanla organ sistemlerinde kalıcı hasar oluşturan, ruhsal ve davranışsal bozukluklar oluşturan, yaşam için gerekli olmayan, doğal ya da yapay, sahte iyi oluş hali veren kimyasallar" olarak açıkladı. Bu maddelerin isimlerini de sıralayan Atasoy, gençlerin özellikle merak, moda, özenti, arkadaşlık ilişkileri, bilgisizlik ve stresle baş etme gibi pek çok nedenden dolayı madde bağımlısı olduğunu ifade etti. "Gençlik dönemlerinde insanların politika, spor gibi pek çok şeye ilgileri artıyor. Bu yaşlarda, olaylar karşısında sevinç, üzüntü gibi tepkiler daha sert oluyor. Gelgeç hevesler yaşayan gençlerin başarılı olma istekleri doğal olarak çok fazla oluyor. Dış görünüm o yaşlarda çok önem verilen bir şey durumunda. Arkadaşlarının sözlerine ve davranışlarına çok önem verilirken, risk almayı sevdikleri için de son derece cesur oluyorlar" dedi. Gençlere "Hayır" demeyi bilmeleri gerektiğini de söyleyen Atasoy, "Bunu yaparsanız daha karizmatik olursunuz. Mutlaka fikirleriniz olsun. Neden hayır dediğinizi arkadaşlarınıza anlatın. Şiddete mutlaka karşı çıkın. Çünkü şiddetle bugüne değin çözülebilmiş bir tane bile sorun yoktur. Kendinizi iyi hissetmenin müzik dinlemek, spor yapmak, arkadaşlarla buluşmak, film seyretmek, kitap okumak, yürüyüş yapmak gibi pek çok yolu var. Unutmayın, farklılık güzeldir" şeklinde öğütlerde de bulundu.
Atasoy konuşmasında, " Türkiye'de sorunlar çok fazla. Çocuk istismarında dünya üçüncüsüyüz. Ne yazık ki ülkemizde şiddet çok yaygın. Madde ile tanışma yaşı 15'in altına düşmüş durumda. Erkelerimizin %53'ü, kadınlarınsa %20'si sigara içiyor. Kişi başına sigara tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında ilk sıradayız. Lise öğrencilerinin %20.1'i sigara kullanıyor. Madde kullanım oranı %3,5 ki, bu çok büyük bir rakam. Alkol kullanım oranı ne yazık ki %20" şeklinde bilgilere de yer verdi. - ZONGULDAK
Son Dakika › Yerel › Çaycuma Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Ortak Konferans Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?